Srpski telegraf otkriva tajna dokumenta: Amfilohije radi za Amerikance, a bio je ruski čovek

18
youtube.com/Simpatizer/pixabay.com Prešao kod Amera: Amfilohije Radović

Unutar Srpske pravoslavne crkve, i to među najmoćnijim i najistaknutijim vladikama, prepliću se interesi stranih obaveštajnih službi, političkih snaga iz zemlje i regiona, pojedinih biznismena… U tom galimatijasu raznih uticaja, često potpuno suprotstavljenih, pojedini episkopi igraju i neke svoje igre, boreći se za prevlast, tron patrijarha ili prosto radeći za nekog od pomenutih igrača.

Srpski telegraf došao je preko pouzdanih diplomatskih kanala do dokumenta jedne od najmoćnijih ruskih službi, koji na nekoliko desetina strana obrađuje zbivanja unutar SPC. Ovi papiri otkrivaju ko je na vezi s kojom službom, kako se menjaju strane i čiji se sve interesi sprovode unutar Crkve. Takođe, postaju mnogo jasniji i kontakti sa Vatikanom, zalaganje za ekumenizam i još mnogo toga…

U ruskom dokumentu, na primer, posebno je obrađena grupa vladika, od kojih su neki u njoj formalno, neki neformalno, a predvode ih Amfilohije, Joanikije, Grigorije… Zajedničko im je, između ostalog, da su na ovaj ili onaj način direktno povezani sa Amerikancima. Posebno je zanimljiv slučaj mitropolita Amfilohija, za kog Rusi konstatuju da je bio mnogo bliži njihovim interesima, ali je tokom 2016. godine okrenuo leđa Ruskoj pravoslavnoj crkvi, priklonio se vaseljenskom patrijarhu i sada održava bliske veze s Vatikanom, propagirajući čak i ekumenizam (približavanje pravoslavne crkve katoličkoj, izmene u verskim obredima, itd).

U tim nastojanjima, kako se konstatuje, Amfilohije blisko sarađuje sa episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem (Mićovićem) i episkopom svenemačke eparhije, sa sedištem u Frankfurtu, Grigorijem (Durićem), bivšim vladikom zahumsko-hercegovačkim. Ovoj trojici velikodostojnika zajedničko je i učestalo kritikovanje srpskih vlasti i predsednika Aleksandra Vučića.

Rusi u dokumentima otkrivaju da Amfilohije unutar SPC predvodi struju takozvanih novotaraca, koji zagovaraju zbližavanje s Vatikanom. – Pojedini izvori navode da je Amfilohije od pape Benedikta XVI dobio specijalni kardinalski prsten, uz dogovor da postepeno, uvođenjem izmena u verske obrede, približi SPC Rimokatoličkoj crkvi – opisuju Rusi i potenciraju dobre Amfilohijeve odnose sa sadašnjim papom Franjom, koji datiraju iz vremena njegovog služenja u Buenos Ajresu (Argentina).

S druge strane, ruska služba bavi se i Amfilohijevim vezama s Moskvom, koje su, kako konstatuju, ranije bile mnogo intenzivnije.

– Mitropolit je ispoljavao nedvosmislenu privrženost Ruskoj Federaciji tokom protesta crnogorske opozicije 2015. godine. S tim u vezi registrovani su Amfilohijevi kontinuirani kontakti, u prvom redu sa bivšim diplomatsko-konzularnim predstavnicima Rusije, drugim sekretarima ruske ambasade u Beogradu Maksimom Ribkinom i Olegom Dzizom, kao i političkim savetnikom u ambasadi Vladimirom Kiričenkom. U Crnoj Gori je kontaktirao sa savetnikom u ambasadi Rusije Sergejem Bublikovim – stoji u izveštaju i dalje se navodi: – Amfilohije je u proteklom periodu održavao kontakte i sa izaslanikom odbrane u ambasadi Rusije u Beogradu Andrejem Kindjakovim.

Međutim, usledio je kopernikanski zaokret mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i on se priklonio drugom taboru!

Kako su ga ruske službe otkrile?

Na koji način je ovaj crkveni poglavar došao do veza sa Amerikancima.

Koje su mu namere povodom ovakvog preletanja?

Nastavak priče čitajte u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.

U narednim brojevima čitajte: 

Kako se pitanje Kosova koristi za obračune unutar SPC? 

Uz koga je Teodosije;

Zašto je zaćutao Sava Janjić?

Koji političari imaju najveći uticaj na vladike?

Koje su još službe umešane?

 

18 KOMENTARI

 1. “orlovi crnogorsk-tzv. serbski”..lećeli su .na Konavle i Dubrovnik…na svetog Nikolu 9.prosinca.1991i u preletu Straduna i Gruža ubili više od 120 Dubrovčana…za spas srpstva i kosova…e bo….gospar la fratelo merda Basso podsamareni…

  • Ovi o kojima ja pišem nisu niđe vanka Crne Gore odili, spremni su da se brane od zla domaćeg i Tebe Jordane Drinjaku, rusofilu i serbosramotniku, što ne slušaš! Čut ćeš već od pametnijega , a i od sposobnijeg.

   • iz ONO opštine 1.studenog.1991 godine-objavio ovaj Portal prije par dana…Tebi dajem vrijeme da objaviš samo jedno ili više imena i prezimena -pd onije vaših domobrana štp nijrsu niđe odili..iz CG..no je branili od terceta MoMiMarvića..poitaj Basso podsamaren-a i ti se “jumncu konavojski krava sa Grude potpiši -ako ti basta…!!!i …

 2. …SEKA preo Tele-grafa kontra Popa Rista..da slučajno ovaj crnogorski srbin ne SLETI na prijesto srbijanskog patrijarha…uskoro?…

 3. …a crnogorska poziciono ooozicionaa omladina ih snadbijeva drogom…Sve pion do piona kasapina i grobara sa Dedinja…Fala ti bože eli u ove svinjoigojne šporkarije upletten Moj g.ad-Pero gudin-Pepe Parilo-Basso podsamareni i drugi opiejni drogom kotorski opijumuličaari…?!

 4. Ovdje pojedinci komentarišu neke ljude čija imena nisu dostojni da izgovore a sve po onoj narodnoj “vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu”!

  • A ko nam kaže, lažnjaku bokeški?
   Koja si samo . . četina!
   Sve je to zaludnja rabota SPC!
   To je banda probisvjeta !

    • Bokelj ti si sljedbenik propalih
     mantijaša, ako sujmaš, pitaj
     sugrađane, koji nisu iz tvoga jata!
     Poznato je kakvo je većinski Tvoje jato i njegovo podaništvo kroz
     bivstvovanje u raznim vilajetima !
     Uvijek kontra države i vlasti!
     A na druge perite prst – licemjeri i
     nikogovići, čast izuzecima, a to
     Tvoji mantijaši, s tebom – NIJESU !

  • ..doveo u Crnu Goru ba božić 1991 iz Bele Crkve-iz Banata da im bude klirik..do dana danjega…Nota bene sa njim su ogradili dva velja hrama u Baru i Podgoricu i največi hram od late.oliti pleha na vrh Rumije…Samo radi neznavenije-podobnije..”VRANA VRANI-kokoški OČI NE IZVADI”….Uz pitanje a čiji ste vi učenici gudin Pero-Moj g.gad-Basso podsamareni i ostala ergela DrPiSveto -Amfilohije i otala ergela dognjata u MNE-u vijeme LELE za tobom moja domovino ..E moji dragi čitatelji nije se bilo lako oviema dnašnjijema “crnogorcima” opredijeliti-kad se za njih zna da su pri rođenju-umjesto u vodi-oprani u BEZBOJNI LAK…(ovo je jedan od poslednjih mojih napisanih aforizama)?.

 5. Ništa čudno, pa Risto je vatikanski učenik, a posenilen je nastavio stazama Nikolaja Velimirovića, još samo da zavrti glavom poput pomenika!

  • ..POBORNIKA NIKOLETINE-NIKOLAJA VELIMIROVIĆA-POREKLA IZ zAGARAČA-KATUNSKE NAHJE IZ TAJEGA KRAJA…SVE DO zAGREDDE?

   • Ima, Jole , pobornika Nikoletine Bursaća.
    Orlovi Crnogorski rano lete , a Ti
    mamin katunjanine preleće
    bijelijem orlušinama !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]