Šta je pozadina napada na vojnika zbog kojeg Knežević traži saslušanje i smjenu Sekulovića

0

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, najavio je da će inicirati saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, zbog napada na vojnika juče prilikom blokade saobraćaja u Bogetićima.

Iz policije je CdM-u saopšteno da rade na identifikaciji lica koja su učestvovala u incidentu, u kome je jedan vojnik lakše povrijeđen. NVO Crnogorski otpor za CdM ističe da je vojnik provocirao masu podižući tri prsta sa ciljem narušavanja bezbjednosti.

Pripadnik Vojske Crne Gore, potpisan kao Rajo Čanjak, objavio je je Tviteru da su on i još jedan pripadnik VCG napadnuti od strane demonstranata u Bogetićima, i to “naočigled policije”.

“Poštovani gdine premijeru, samo da znate da nije Vaša ćerka jedina imala neprijatnosti danas, već sam ja kao oficir Vojske ove države i još jedan pripadnik Vojske pretučeni od strane crnogorskih komita naočigled policije u mjestu Bogetiće. Može li biti gore i sramotnije od ovoga”, tvrdi Čanjak u odgovoru na video snimak koji je objavio premijer.

Na ovo je reagovao Knežević.

“Obavještavam ministra Sekulovića poznatijeg kao Batistuta, da ću zbog prebijanja Raja Čanjaka oficira VCG od strane Komita, uz prećutno saučesništvo policije, inicirati njegovo saslušanje na Odboru za bezbjednost. Ako neko treba da podnese ostavku onda je to Batistuta”, naveo je Knežević na Tviteru.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da će se odazvati kontrolnom saslušanju koje je inicirao predsjednik Odbora za bezbjednost Milan Knežević i poslanik DPS Predrag Bošković.

CdM je kontaktirao policiju povodom provjere da li su ove informacije tačne.

“Ima jedno vojno lice s povredama, lakim. Policija radi na identifikaciji lica koja su učestvovala u događaju. To se desilo juče dok je autobus koji prevozi vojna lica čekao u koloni. Vojna lica su izašla iz autobusa, dok su stajali ispred dogodio se incident”, kazali su nezvanično CdM-u iz policije.

O incidentu je obaviješten tužilac.

Po tvrdnjama NVO Crnogorski otpor incident je, kako su kazali CdM-u, protekao ovako.

“Tokom iskazivanja protesta, blokadom saobraćajnice na Bogetićima, grupa uniformisanih pripadnika Vojske Crne Gore bila je prinuđena izaći iz autobusa proci kroz masu do drugog dijela saobraćajnice gdje bi nastavili put. Prvobitno dočekani aplauzom naroda koji je protestovao, jedan iz grupe vojnika u civilu, provocira masu podižući tri prsta sa ciljem narušavanja bezbjednosti, dok vozač vojnog autobusa uzvikuje policajcu do – ‘ja bih ovo riješio šmrkom za čas’ aludirajući policiji da napadne svoj narod vodenim topovima. Tada dolazi do incidenta, kada ionako razjaren narod kojem prijeti asimilacija, kreće prema pomenutim vojnicima”, kazali su za CdM iz ove NVO.

Reakcijom policije, tvrde oni, nije došlo do ozbiljnijeg incidenta, a koji je, kažu, zabilježen u Upravi policije gdje su pomenuti vojnici dali izjave.

“Kasnije doznajemo da je prvi provokator, vojni doktor Martinović a vozač Todorović. Imajući u vidu da je donedavni član vojske Crne Gore, Draganić u Nikšiću zbog mnogo bezazlenije situacije kada je iz svog automobila, na svom telefonu snimio pogrdnu gestikulaciju prema ceradi okačenoj na zgradi ekspresno dobio otkaz, apelujemo na Ministarstvo odbrane da reaguje proporcionalno u ovom umnogo ozbiljnijem i opasnijem incidentu”, ističe ova NVO.

Pitaju da li je vojska sa takvim pojedincima koji ne mogu obuzdati svoja nacionalna opredijeljenja, vojska svih građana Crne Gore.

“Da li je ugažena čast i profesionalnost crmogorskog vojnika ovim istupkom? Da li je pogažena vojna zakletva? Ovim putem upućujemo izvinjenje ostalim pripadnicima Vojske Crne Gore koji su neodgovornošću svojih kolega osjetili nelagodu i osjećaj ugroženosti. Želimo da znaju da su Crnogoraci spremni u svakom trenutku beskompromisno stati uz svoju vojsku i braniti pravo čast i slobodu Crne Gore”, poručuje NVO Crnogorski otpor.

S.Đukanović, CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]