Šta se zna o vakcini AstraZeneke koja je predala zahtjev za registraciju u Crnoj Gori

0

Kompanija AstraZeneka predala je zahtjev za registraciju vakcine protiv koronavirusa crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva CINMED.

Vakcinu, koju je AstraZeneka razvila u saradnji sa univerzitetom Oksford, 29. januara odobrila je Evropska agencija za ljekove EMA.

EMA je odobrila upotrebu te vakcine u Evropskoj uniji za sve osobe stare 18 godina i više.

Međutim, neke evropske zemlje potom su upozorile da još nema dovoljno rezultata za starije učesnike, te da se ne zna koliko dobro vakcina djeluje u toj starosnoj grupi.

Tako njemačka komisija za vakcine ne preporučuje imunizaciju starijih osoba od 65 godina vakcinom AstraZeneka, u Belgiji se ona privremeno neće davati starijima od 55 godina, dok je italijanska agencija za ljekove AIFA odobrila za sve odrasle osobe, ali i preporučila da se za starije od 55 godina nađe drugo rješenje.

Vakcina AstraZeneke prima se u dvije doze, u intervalu od četiri do 12 nedjelja.

Čuva se na uobičajnim temperaturama frižidera, što olakašava transport.

NewYork Times navodi da je vakcina laka i jeftina za proizvodnju, a jedna doza košta manje od tri i po eura.

BBC je prije nekoliko dana objavio da je najnovija studija, koju je sproveo Univerzitet Oksord, pokazala da je efikasnost vakcine AstraZeneca 76 odsto nakon prve doze, te da se očekuje da će osoba nakon druge doze biti zaštićena od koronavirusa.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]