Stabilno punjenje kotorskog budžeta

3
punjenje opštinske kase

Biljana Peranović

Biljana Peranović

Na početku godine opštinski budžet je stabilan, dovoljno je prihoda za izvršavanje svih dospjelih obaveza, kazala je za Skala radio Biljana Peranović, sekretarka Sekretarijata za privredu i finansije.

Na osnovu sporazuma koji su sklopljeni sa građanima tokom prošle godine, redovan je i priliv poreza, tako da opština Kotor izmiruje sve obaveze prema državi.

Plaćeni su porezi i doprinosi kao i obaveze prema dobavljačima i krediti, konstatuje Peranovićeva.

Ona je podsjetila da je Skupština opštine Kotor usvojila budžet za 2014. godinu u iznosu od 18 miliona i 400 hiljada eura i vjeruje da će se i ostvariti u toku ove godine.

Na naše pitanje što najviše utiče na punjenje opštinske kase, Peranovićeva je odgovorila da je to prije svega naplata lokalnih prihoda, to je porez na nepokretnosti, prirez porezu, naknade za lokalne puteve, za uređenje gradsko-građevinskog zemljišta, komunalne, administrativne takse.

Tu su i prihodi ustupljeni od strane države, koncesije, porez na promet nepokretnosti, porez na dohodak građana.

Najlakše se naplaćuju porezi i naknade od pravnih lica, dok je teže naplativ prihod od privatnih lica, jer su slabi instrumenti prinudne naplate, zaključila je Peranovićeva.

3 KOMENTARI

  1. Preko 20% ukupnog iznosa prihoda u budzet je planirano od prodaje nepokrenosti. Pitajte gospodju Peranovic koja je to obimna prodaja planirana?

  2. a dje je investicioni progam,dje su nova radna mjesta??? ovim budzetom se samo krpe osnovne obaveze da bi se isplatile plate i doprinosi u opstini i javnim preduzecima dje ionako imamo visak radne snage i da bi se odrzavalo tekuce stanje lokalnih puteva,bujicnih kanala,mostova,trotoara,rasvjete itd.

  3. A što ne reći da je uspjeh u vrijeme krize.Kažimo i kada je nešto dobro i kada se neko trudi da održi budćžetstabilnim.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]