Stabilnost i teritorijalni integritet države ulaskom u NATO

2
Nikola Banićević

Nikola Banićević

Nikola Banićević

U Kotoru u sali kina “Boka” u utorak 22. septembra u 16 sati održaće se javna tribina o evroatlanskim integracijama.

Organizator je Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, u saradnji sa Ambasadom Republike Slovačke u Crnoj Gori i Višegradskom grupom.

Cilj održavanja tribine je informisanje građanja u svrhu boljeg razumjevanja procesa evroatlanskih integracija o čijem značaju mr međunarodnog prava za oblast bezbijednosti Nikola Banićević za Skala radio kaže da je prva činjenica državotvorna i istorijska.

“Ulaskom u NATO se stvara stabilnost i učvršćuje teritorijalni integritet države. Stoga, neće više biti pitanja relativizovanja granica”, rekao je Banićević.

Drugi, ne manje značajan aspekt  ulaska Crne Gore u NATO alijansu je bezbjedonosni, jer su bezbjedonosni rizici svakog dana sve složeniji, kazao je  Banićević.

On podsjeća na sajber, hemijski ili biološki terorizam, a tu su i problemi povratka crnogorskih državljana sa stranih ratišta i elemenat povratnog terorizma.

Budući da je prevencija jedina dobra opcija kada je u pitanju očuvanje mira i bezbijednosti a njen preduslov je razmjena informacija, mjesto gdje se na najbolji mogući način mogu razmijeniti informacije jeste u samom članstvu NATO-a, to jest u komunikaciji sa državama.

Banićević navodi još jedan razlog značajan za Crnu Goru ulaskom u NATO, a to je ekonomski.

“Svako će uložiti svoj kapital tamo đe je stabilnija bezbjedonosna situacija. Dovoljno je pomenuti turizam kao najznačajniju privrednu granu Crne Gore. Bez bezbijednosti nema turizma”, konstatuje Banićević.

“Crna Gora mora biti aktivan učesnik u stvaranju bezbjedonosnog okvira u sadašnjem vremenu i pripremiti svoje kapacitete za bezbjedonosne izazove koje nosi buduće vrijeme. Zato Crna Gora treba da bude dio NATO-a i dio jednog kolektivnog sistema odbrane”, poručuje Banićević.

2 KOMENTARI

  1. Banićeviću, vi kao da se obraćate ovcama. Pa kad sve objasnite ovcama, onda da vidimi jesu li vas dobro razummjele i koliko ste bili uvjerljivi.
    Kako nema žestoke propagande protiv ulaska u Nato, onda ste u velikoj prednosti.
    Dakle, REFERENDUM, pa kako većina odluči !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]