Stare gume na brdu Vrmac i Lovanji opasno prijete

4
ovako je na brdu Vrmac na više mjesta

Mladen Lučić

Stare, pohabane automobilske gume su prava brda divljih deponija na području kotorske opštine.

“To je ogroman problem sa dalekosežni posljedicama. Samo na lokalitetu Lovanja, kod reciklažne stanice je oko 6. 000 guma, a dobar dio starih guma je lociran ranije i na brdu Vrmac”, kazao je za Skala radio Mladen Lučić, direktor kotorskog Komunalnog preduzeća.

Komunalno se obraćalo na više adresa, uz pitanje postoji li u Crnoj Gori firma ili zainteresovani privatnik koji bi otkupio ili odnio ove gume.

Međutim, odgovor je da zbog skupoh transporta takvih nema.

Kotorsko  Komunalno preduzeća se obratilo i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, odnosno Agencija za zaštitu prirode koje radi pri Ministarstvu, uz pitanje što da se radi sa tolikom količinom starih guma.

Odgovor je bio da se i dalje lageruju na istom mjestu, jer ovaj problem nije riješen na državnom nivou.

“Starih guma je svakim danom sve više. Ovaj veliki i nerješen problem posebno može da eskalira u vrijeme turističke sezone koja se bliži”, opominje Lučić.

On je podsjetio na slučajeve paljenja vatre na otvorenom radi dobijanja  žice i bakra za prodaju, što je izazivalo požare koji su ometali  let aviona, budući da je ovo naselje, u kome u nesuslovima živi romska i egipćanska populacija, u blizini aerodroma Tivat.

“Komunalno je uvelo dežurstva, ali se ovo prostrano područje ne može u svakom trenutku kontrolisati. To predstavlja veliki rizik od požara ljeti na visokim temperaturama koji mogu imati katastrofalne posljedice”, upozorava Lučić.

Komunalno preduzeće je nemoćno u rješavanju problema.

Kako nema odlagališta za ovu vrstu otpada, prinuđeno je da stare gume lageruje na Lovanji, kako je rečeno iz Agencije za zaštitu prirode.

Lučić smatra da ovaj problem mora da ima prioritet jer se ljetnja sezona ne smije dočekati sa ovakvim stanjem koje je ne samo ekološki  neprihvatljivo nego i veoma opasno.

Nije potrebno naglašavati neprihvatljivost odlaganja starih guma na brdu Vrmac, koje je poznato kao pluća grada Kotora, ali i poznato izletište ispresijecano brojnim pješačkim stazama.

4 KOMENTARI

  • Hvala draga Nela.
   U brzini je pisano. Izvini.
   Ali… slozices se da nove auto gume necemo naci na Lovanji ili na Vrmcu.
   Decenijama (vise decenija) se otpad i smece iz Kotorske opstine odlagalo i spaljivalo na Vrmcu, na platou ispred same austo-ugarske tvrdjave, ukljucujuci otpad jake tada Kotorske privrede kao sto su Bokeljka, Livnica, Rivijera… U podnozju Vrmca ima izvor sa kojeg ljudi piju vodu. Ne bi bilo dobro da sada, kada je vec sve debelo sjebano u drzavi Danskoj demonstriramo dusebriznistvo za bilo sto a pogotovo ne za okolis.
   Ne smeta Dancima betonizacija mozga u Budvi, betonizacija mozga u Podgorici, betonizacija mozga u Kotoru…. naravno oni se prave Crnogorci!
   Nela, jos jednom hvala na lektorstvu. 😉

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]