Stare prozore i vrata Boke Kotorske zaštititi od novih materijala i surove devastacije

3
Ivica Biskupović otvara izložbu

Sa otvaranja izložbe, Ivica Biskupović

audio: sa otvaranja izložbe

Vrata i prozori Boke Kotorske u vremenu od IX do XX stoljeća zabilježeni fotografskim objektivom, su simbol svjetlosti kroz čije pravougaone, kvadratne i ovalne otvore ulazi svjetlost koja obasjava mjesto unutar koga se živi.

Vrata i prozori Pomorskog muzeja CG u Kotoru su otvorena za brojne programe i umjetnost uopšte, kazala je direktorica Muzeja Mileva Pejaković Vujošević i nakon sinoćnje izložbe u palati Grgurina na kojoj je prikazano 130 fotografija vrata i prozora u Boki, najavila monografiju koju će na isti temu prirediti Pomorski muzej.

Autori izložbe 130 fotografija vrata i prozora su Mileva Pejaković Vujošević, Ilija Mlinarević i Jelena Karadžić.

Svakodnevno prolazeći  ulicama Kotora, pomiješana osjećanja ljepote, trajanja i mira izaziva pogled na stare kamene kuće i njihova vrata i prozore, kazao je otvarajući izložbu Ivica Biskupović pravnik i turistički vodič iz Kotora.

“Sve to izgleda tako normalno, uobičajeno, kao da su bedemi, palače, crkve i obične kuće morale biti ovdje gdje su i ovakve kakve su oduvijek, i valjda zauvjek. A kad malo zastanemo, shvatimo da je to zapravo čudo u vremenu i prostoru. Čudo graditeljske vještine bezbrojnih klesara, drvodjelja, kovača koji su ovdje živjeli i anonimno provodili svoje trajanje kroz vjekove. Tragovi njihovoga truda, talenta i znoja još uvijek drže i vidljivi su oko nas na svakom koraku. Kroz svoje djelo ti umjetnici i vješti znalci svoga zanata žive i traju i dan danas. Poznavati te spomenike prošlosti, rada i umjetnosti, i čuvati ih, znači jednostavno cijeniti sebe i ovaj dio planete na kojemu smo sudbinom posijani i vezani”, rekao je  Biskupović.

Prikazana vrata i prozori sa svojim kamenim okvirima, stilskim ukrasima, sa svojim škurima, griljama, klavovima, rašćeladama, su vjeruje Biskupović, samo jedan djelić tih objekata primijenjene umjetnosti diljem Boke, koje moderni materijali i nove navike surovo i ubrzano potiskuju.

On je posebno apelovao na sve institucije i pojedince da ih pokušaju zaštititi od modernih uticaja, zajedno sa svim starinama koje se čuvaju u našim starim kućama, konobama, šufitima, magazinima i avlijama.

Akordi gitare Ivane Starčević, učenice kotorske Muzičke škole upleli su se u prozore, portale, baladure i u opštu atmosferu u Pomorskom muzeju sinoć.

Veče je vodila Dolores Fabian.

vrata i prozori Boke Kotorske

3 KOMENTARI

  1. Ovo je dobro primijećeno.Ništa nema, protiv divnog čovjeka Ivice Biskupovića i ovo što je rekao je na mjestu, ali stvarno fotografije iz objektiva u takvoj ustanovi čija je djelatnost nešto drugo i više? kakva je to muzeološka politika u Kotoru privatizovanje i ostalo????Mike po malo ti je vrijem da partiš jeli da??

  2. Ovo nema smisla. Pomorski muzej Crne Gore troši naše pare i bavi se potpuno minornim stvarima u odnosu na struku. A zatim se to promoviše do gluposti.Smiješno. Nivo turističkog vodiča.Što ovo znači?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].