Stav struke: Prestanak epidemije ako 28 dana nema zaraženih

0
Institut za javno zdravlje

Uslovi za odjavu i prestanak epidemije se stiču kada 28 dana nema zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom, saopšteno je CdM-u iz Instituta za javno zdravlje, odgovarajući na pitanje koji parametri moraju biti ispunjeni da bi se moglo reći i objaviti da je država u potpunosti suzbila epidemiju koronavirusa.

U IJZ-u objašnjavaju da nema preciznih parametara kojima bi se mogao okarakterisati završetak ili suzbijanje epidemije u jednom trenutku.

Kažu da domaći pojam “suzbijanje” je ekvivalent anglosanksonkom terminu koji je odomaćen i kod nas, a to je “kontrola”.

“S obzirom na broj slučajeva koji se registruje u posljednje vrijeme može se reći da je obolijevanje pod kontrolom ali kao što je i više puta naglašeno – još uvijek je rano za bilo kakvo slavlje”, poručuju iz IJZ.

Odjava epidemije, tj. njen prestanak, kako kažu, je druga situacija u praksi koja se zasniva na činjenici da registrovanih slučajeva nije bilo tokom dva vremena inkubacije.

“S obzirom da se u literaturi još uvijek najčešće “barata” sa inkubacionim periodom od 14 dana, uslovi za odjavu i prestanak epidemije se mogu steći 28 dana bez registrovanog slučaja. Ovo je opšte pravilo i nigdje kao takvo nije propisano već je više stav struke”, zakjučuju u IJZ.

M. Dušević

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]