Stavovi i potrošnja turista u Crnoj Gori

0

prezentacija istraživanja

Prezentacija rezultata istraživanja tržišta “Stavovi i potrošnja turista u Crnoj Gori 2014.” održana je danas u amfiteatru Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

Prisutne je pozdravila dekanica ovog Fakulteta Đurđica Perović koja je kazala da je Fakultet za turizam i ugostiteljstvo u Kotoru ključna institucija u implementaciji i strategiji ljudskih resursa u turizmu.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak – Kukavičić, podsjetila je studente da turizam strateška grana razvoja Crne Gore uz poljoprivredu i energetiku.kada je u pitanju razvoj turizma u Crnoj Gori možemo biti zadovoljni zato što je to jedna od rijetkih grana koja i u uslovima kriza koje su je pratili ipak bilježi rast.

“I ove turističke sezone bilježimo rast prije svega turističkog prometa i posjete gostiju. Pozitivni trendovi se bilježe počevši od naših aerodroma, nacionalnih avio prevoznika,graničnih prijelaza, nacionalnih parkova”, kazala je Kukavičić.

Da nas tako vide i drugi, pokazuje izvještaj svjetskog Savjeta za turizam i putovanja koji je za 2014. godinu Crnu Goru postavio na prvo mjesto kada je u pitanju očekivani budući rast.međutim u uslovima globalne konkurencije mnogo je još izazova i treba puno raditi na svim nivoima, počev od turističke privrede, lokalne samouprave, institucija na državnom nivou, obrazovne institucije posebno fakulteti koji stvaraju kadrove za buduće nosioce turističke politike Crne Gore, kazala je Kukavičić.

U posljednih deset godina učešće gostiju koji dolaze sa tržišta EU u strukturi je veća za oko 30% a nama su jednako važna i zapadno evropska i istočno evropska tržišta.

Posebno je važan kvalitetan proizvod koji mortamo ponuditi gostima i da odnos kvaliteta i cijene proizvoda budu u saglasju.

Rezultate istraživanja tržišta predstavili su mr.sc Vesna Lazović i Mr. sc Emil Kukalj menadžeri u NTO CG.

Osnovni cilj istraživanja je bio dobijanje pouzdanih informacija o stavovima i potrošnji turista u 6 primorskih opština, kazala je Lazovićeva. takođe je cilj i kontinuirano praćenje domaće turističke tražnje, kao i uporedivost u regionu.

Obilježja koja su se pratila kroz ovo istraživanje i nadalje će su putovanje, boravak u Crnoj Gori, potrošnja na putovanju, i socio demografska obilježja, podsjetila je Lazovićeva.

Govoreći o rezultatima istraživanja Emil Kukalj, menadžer u NTO CG je izdvojio  podatak da turisti koji su posjetili Crnogorsko primorje ovoga ljeta pripadaju različitim starosnim generacijama najviše ih je od 30 do 49 godina starosti, a mlađih od 29 godina je 35,4 odsto.

Najveći broj mlađih turista do 35 godina starosti dolazi iz Italije, Poljske, Češke, Mađarske, Kosova, Makedonije, Albanije i Rumunije, a svaki peti turista je iz Skandinavije, starosni dobi iznad 56 godina.

Kada je pitanju stepen obrazovanaj skoro polovina turista su  fakultetski obrazovani. najobrazovaniji su gosti u hotelima njih 55% mada ih u sve većem broju ima i u privatnom smještaju i u turističkim naseljima, kazao je Kukalj.

Plivanje je i dalje najzastupljenija aktivnost u odnosu nastarosnu dob turista.

Sportovi na vodi, biciklizami odlasci u diskoteke su karakteristične aktivnosti za mlade do 29 godina.

Zdravstveno rekreativne i wellness spa programe upražnjavaju 30% starijih do 50 godina.

Turisti se u pred i post sezoni više bave ribolovom, biciklizmom i posmatranjem ptica, neki su pokazatelji istraživanja objedinjenih u studiji Stavovi i potrošnja turista u Crnoj Gori.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].