Stevo Vučinić: Užasan događaj koji je mogao da zaprijeti bezbijednosti Crne Gore

24
haos u ulici ispred palate Bizanti

Stevo Vučinić

Stevo Vučinić

Nakon jučerašnjeg ekscesa u Kotoru prilikom dolaska mitropolita CPC Mihaila i njegove delegacije na javnu raspravu o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji je prijetio da izazove teške posljedice, jedan broj medija i novinara je danas napravio čitavu predstavu.

Umjesto da se govori o jednom užasnom događaju koji je mogao da zaprijeti bezbijednosti Crne Gore, a vjerovatno je tako bilo i planirano, danas su osvanuli naslovi da je juče mitroplot CPC Mihailo udario stariju ženu što se u stvari nije dogodilo, kazao je za Skala radio Stevo Vučinić, potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC.

“Istina je ta da su pripadnici CPC vrijeđani i u nacionalnom i u vjerskom smislu i da je  bilo pokušaja da se nasrne na nas. Tako je iz mase jedna starija ženska osoba pokušala da nasrne na vladiku i pljunula ga je, našto je on odgurnuo i stavio šaku ispred, kako bi spriječio po drugi put da ga pljune”, priča Vučinić.

“Nadalje, istine radi, u sali palate Bizanti bilo je primjera da je novinar koji radi u državnom odnosno javnom servisu, koji prima platu iz državne kase govorio u korist Srpske pravoslavne crkve, protestvovao i bavio se politikom, umjesto da se bavi svojim novinarskim poslom i neutralno izvještava i obavijesti javnost o onome što s zapravo dešavalo u Kotoru. Oni su postali instrumenti i akteri tog zlog i nemilog događaja”, kazao je Vučinić.

“Potpuno smo svjesni da je u skupštinskoj sali palate Bizanti najmanje bilo Kotorana u smislu onog što mi zovemo Kotor kao jedini i pravi grad i urbani centar u Crnoj Gori sa svojim okruženjem, Muo, Prčanj, Dobrota, Perast. Tamo nijesu bili građani Kotora”, tvrdi Vučinić  “već su dovedeni ljudi iz okolnih sela Bigove, Radovića, Krtola, Grblja, Risna, Herceg Novog, a moguće i sa sjevera Crne Gore“.

“Na takav način se potpuno preokreće čitava situacija i upire se prstom u žrtvu, optužujući je da je ona vinovnik i uzročnik toga, a niko ne pominje svještenstvo Srpske pravoslavne crkve na čelu sa namjesnikom Bokokotorskim Momčilom Krivokapićem. Konačno, taj jučerašnji čin može da se  kvalifikuje kao kapitulacija države pred organizovanim banditima u mantijama koji pokušavaju da u ovoj zemlji uvedu haos i nemire. Na žalost, to se sad zloupotrebljava i pokazuje da čitavo stanje u CG prosto kliza ka haosu. Očito to treba da se sasiječe u korjenu, a razlozi zbog čega to radi SPS su u tome što su oni instrument velikodržavnih interesa Beograda. Oni pokušavaju da sa zadnjim namjerama iskoriste tešku socijalnu situaciju građana CG i pretvore je u politiku sa srpskim interesima duboko  uperenim protiv crnogorskih interesa, protiv mira i bezbijednosi ove zemlje”, zaključio je Vučinić.

24 KOMENTARI

 1. Organizovana su tri skupa,za svaki od tri regiona.Zašto Vučiniću smeta što je bilo građana koji ne žive u Kotoru.Njemu čak smetaju i oni koji žive kotorskoj opštini van samog grada.Samo se pravda jer ih građani ne žele.

  • Ako si redovan čitalac primijetićes da tekst nije pisao Vučinić nego neko ko “poznaje prave Kotorane” .

 2. Predsjednik Opštine je procijenio da će to biti miran i kulturan skup. koji proloči Kotoru i kotoranima. Kako je to on pogriješio i ne oglašava se više, a novinari ga sad više ne pitaju, kako je došlo do toga da toliko predsjednik opštine i drugi državni organi pogriješe u procijeni.
  Pa ga ja pitam ovdje u ime građana, i u ime novinara koji sad ne postavljaju njemu više pitanja.
  1. Dali su organi bezbiejdnosti, odnosno policija, pratili nadzirali i procijenili yredno pripreme za spriečavanje sukoba.
  2. ali treba mi građani da policoji i Predsjedniku šaćemo koga moraju nadzirati nekoliko dana ranije u pogledu procjene veličine sukoba koji se sprema.
  3. ako su znali što se sprema, trebali su, a predsjednik opštine ima to pravo, radi gleda Kotora otkazat raspravu.
  4. Ovo nije javna rasprava o zakonu, ovo su nacionalistička protestna okupljanja , kojih više nema ni u Vukovaru sada na ovom nivou.
  5. Policija je trebala , možda i jeste, upitati predstavnike CPC , ko dolazi sa koliko,ljudi.
  6. Organizator je trebao ograničiti broj predstavnika pojedine grupacije, radi veličine sale.
  7. Predstavnici SPC ne dozvoljavaju prsitup, nekoj sekti, na javnu raspravu o zakonu o konfesijama. A suboitari mogu prisustvovati, i adventisti a pripadnici sekte CPC, nemogu. Ako ih oni zovu da su sekta, pa neka ipak prissutvuju. I svaki građanin moze prisustvovati, pa da je i ateista..
  8. Predsjenik Opštine snosi najveću odgovornost, kad je dozvolio da se ovakav incident i nacionalistički sukob desi u Kotoru. To nije smio dozvoliti. Naivno je prišo organizaciji skupa i dopuštenjem održavanja.
  9. Milomo novinare da sada upitaju predsjednika dali se osjeca odgovornim, i dali razmišlja o podnošenju ostavke , kad mu se ovakvi propusti događaju na početku madata.

 3. Врховни државни тужилац Ивица Станковић наложио је руководиоцу которског Основног државног тужилаштва Данки Живковић да провјери да ли је извршено кривично дјело прекјуче у Котору када је челник тзв. ЦПЦ Мираш Дедеић ударио старију жену, саопштено је „Дану” из Станковићевог кабинета.

  mihailo11 Тужилаштво да испита Мираша

  „Врховни државни тужилац Ивица Станковић затражио је од руководиоца Основног државног тужилаштва у Котору да провјери да ли у поступањима одређених лица током јавне расправе о нацрту закона о слободи вјероисповијести у Котору има елемената кривичног дјела које се гони по службеној дужности“, речено је „Дану” из кабинета Станковића.

  Из Управе полиције нијесу се оглашавали поводом инцидента у Котору, нити су одговорили на питање „Дана” шта су предузели тим поводом.

  Мираш Дедеић је прекјуче наочиглед бројних грађана у Котору ударио седамдесетогодишњу Мару Вуковић из Бијеле. Дедеић је Вуковићеву ударио два пута, од чега једном песницом у предјелу главе. Инцидент се догодио уочи јавне расправе о нацрту закона о слободи вјероисповијести која је требало да буде одржана у Котору, али је одложена након негодовања грађана.

  Дедеићев поступак није осудио ниједан државни орган који се бави заштитом људских права и родном равноправношћу, нити иједна невладина организација која се бави тим питањима.

  Адвокат Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић оцијенио је да је симптоматично то што се нико од надлежних органа нити НВО, које се баве људским правима, није огласио поводом бјесомучног напада „самозваног и саморукоположеног митрополита Мираша Дедеића на беспомоћну старицу“.

  „Још је интересантније и бескрупулозније како исти објашњава тај свој излетрекао је Каварић за „Дан”.

  Поводом одложених јавних расправа о нацрту закона у Котору и Бијелом Пољу Каварић је казао да је циљ оних који доводе Мираша Дедеића да испрвоцирају грађане и да прекину јавне расправе.

  „Подсјећам да грађани нијесу никога физички нападали све док лажни митрополит није почео да закрштава и провоцира народ, чим је сам изазвао њихову реакцију. Дедеић као грађанин, свакако, има право на свој грађански став. Не сумњам да би он могао дати значајан допринос када буде у току израда Закона о невладиним ораганизацијама или о борилачким спортовима, док о Цркви може да говори само на основу успомена из времена када је био њен члан“, сматра Каварић.

  Он је поручио да Митрополији црногорско-приморској није у интересу одлагање јавних расправа јер је расправа начин да се на стручан начин саопште ставови о нацрту закона о вјерским заједницама.

  „Своје ставове Српска православна црква је дјелимично саопштила, а саопштиће и своја цјелокупна запажања на предложени текст. Моје скромно мишљење је да је то штиво неупотребљиво и непоправљиво, да га ни највјештији правни мртвозорници не могу упристојити и да је једино мјесто на којем треба да заврши тај текст канта за смеће. Не треба заборавити да је вјсрска заједница веома широк појам. Вјерска заједница је, између осталог, заједница вјерујућих и поштујућих Луцифера (Сотоне), па ипак њен допринос за друштво још није званично општеприхваћен. Црква је једна, света, саоборна и апостолска, недјељива од оснивања, од Исуса Христа, до данм данашњег, па до краја свијета и вијека“, казао је Каварић.

  Он је позвао оне који доводе и прате Мираша Дедеића да то не раде на начин којим изазивају присутне. Апеловао је на грађане да своје примједбе и запажања изнесу на аргументован начин и писаним путем.

  • Baba Mare oće opet da se krsti,
   kojoj ti to pripadaš vrsti,
   Baba Mare oće opet da se krsti,
   prema svetosavskim parama
   pođoše ti prsti,
   Baba Mare uze pare,
   srpski je popovi blagodare,
   ali svi se skupa malo prevare,
   starac na pljuvanje odgovori
   baba Mare čudni ste vi svi skupa stvori,
   Baba Mare pljuvat čeljad nećeš više
   iako te dobro za to platiše,
   Baba Mare dobila po nosu
   jel si razmrsila dugu kosu,
   Baba Mare vrni se stadu svome
   i vrni pare popu tvome,
   Baba Mare oće opet da se krsti
   kojo ti to pripadaš vrsti.

  • Ti si neki vrlo duhovit lik. SPC je u “interesu da javna rasprava što prije završi” a štampa proglase koje dijeli narodu da se okupe i spriječe donošenje Zakona o vjerskim slobodama. Vi ste gospodo, osim što ste civilizacijski otpad, spremni na sve. Zato vam je laž najveće oružje, kako reče vaš otac nacije. Postoji snimak na kome se vidi što se desilo i je li Vladika udario tu ženu i je li ona njega pljunula. Znam da vam je ta Mara Vuković najveći stručnjak za pravoslavlje i zakone pa ste je zato poslali u Kotor. No takvi su vam svi koji dolaze da buriču kao bravi i kojima je jedini cilj da spriječite održavanje javne rasprave. To samo budale ne vide i samo sa budalama možete da manipulišete. To radite evo već više 25 godina i učinci su vam genijalni. Umjesto da se postidite pred onim što ste činjeli vi i dalje nastavljate staru pjesmu.

  • Šor Bocu-biogarfije se pripemaju za života-a objavljuju potla insan pasa bogu na ispovijedanje? Bidni strpljiv?

 4. Da li je iko vjernik od ovih ljudi, sa obije strane okršaja, uključujući glavne….
  Ne vjerujem da oni vjeruju………

 5. Kažu da je je gospodin Vučinić pravnik.
  Ako u Članu-46 aktuelnog crnogorskog Ustava
  između ostalig stoji: SVAKOME SE JAMČI PRAVO
  NA SLOBODU MISLI, SAVJESTI I VJEROISPOVIJESTI…”,
  bilo bi potrebno da laičkoj javnosti gospodin Stevo
  objasni – kakve nam se to
  dodatne “slobode vjeroispovijesti” nude?
  Koje su nam to vjerske slobode uskraćene
  važećim Ustavm?
  Da li će to biti neki novi Amandman Ustavu?

  • A piši kao što zboriš i sjedi krivo-ali zbori pravo? Zašto? Da bi pravilno pročitao-lakše shvatio naš Ustav?! Jer u našem (NE)VAŽEĆEM USTAVU/kako vjetar puga-na magove?/ u članku 14 -u podnaslovu piše na naškom jeziku-ćiriličnim pismom:
   Odvojenost vjerskih zajednica od države

   VJERSKE ZAJEDNICEodvojene su od DRŽAVE.
   VJERSKE ZAJEDNICEsu ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.”

   Ništa sporno-ništa neobično-ponajmanje /ne/jasno! Samo se prema tome mora ,prije svih postaviti instiucija-Država! Ali,kod nas u tom dijelu”postavljanja” ima malo problema-zbog činjenica-da mi imamo od svega Domovinu(prostor za životarenje?)-na žalost nemamo još D R Ž A V U(prostor za življenje, u kojem se mora obezbijediti-uz “riječi demokracija-demokracko pravo”-i uživo: vladavina prava-poštovanje zakona u ovom-trenutnom tzv. oboru-torini?)?! Jer ,da sam u pravu-potvrđuju “događanja naroda”-od Akove do Dekaderona u pasane dane-našega zastiđa-krivicom onih kojima se ne smije reći da zbore istinu-jer čim zinu l a ž u?!
   Gospodo-nijesu ovo nikakve “okrugle trpze”-na kojima se razglabaju “pravna dostignuća-/ne/postojeće države?
   Gospodo-ovo su “lansirne reprint rampe” za “lanisiranje -oburdavanje”-ne države(nje nema)-nego jopet po ustaljenom redu i načinu-naše Domovine!
   Ko ovo ne vidi-ne vidi ni “onu rabotu kroz rešeto”?!
   Razglabati dalje o tome ko je kriv-je malo više od ništa! Jer-da imamo ono što nemamo-nebi nam se na “okrugle trpeze”-neznaveno nemoćne tzv Vlasti-pišali /ne/pozvanici-sa i brez “pedigrea”-potvrđenim u članku 14./ne/važećeg ustava naše Domovine-senca države?!
   Na ultimu-ovo je ultima od ultime ure-minuta i sekundi-da se dozovu pameti ovi tzv-Vlastoljubitelji-i da se ustroje u skladu sa Ustavom i zakonima ove naše-kakva je da je naša je-bar Domovina! Zato gospodo-valstoljubitelji-okrenite ploču-ostavie “javne rasprave” onima kojima to pravo pripada po ustavu-opštinama da u o,kviru svojeg atar rzglabaju na “Zborovima građana”-ova značjna pitanja! A gospodi iz Vjerskih zaednica-u skladu sa člankom 14.Ustava Crne Gore-omogućiti ,da u okvirima svojih objekata(crkvama-domovima) -u prisustvu svojih stada-iz članka 46 Ustava Crne Gore-razglabaju i predlažu svoja mišljenja i predloge po ovim i drugim pitanjima!

  • niJEsu ,,beba” kao sto ni ti niJEsi , jer su kotorani zborili i zbore
   NISAM NISI NIJE, NISMO, NISTE, NISU
   Tako bebice, ima kad………
   Ako si iz Djenovica, Bijele, moze, i to je dio Boke, ali ne Kotor !

 6. Dosta je toga lacmanskog neka se zna ko je hrišćanin pravi i ko pripada jednoj jedinoj kanonskoj i crkvi po Bogu a to je Pravoslavna Srpska crkva i nema tu da se išta polemiše.Tako će bit i nema rasprava ni okruglih stolova i politike

  • Srpska Pravoslavna crkva ili kako je zovu Srpska crkva je Sekta-crkva za jednu naciju koja nema veze za Hristovim učenjem,to je sve samo ne vjerska organizacija,propagira klerofašizam,vjeru za jednu naciju,i mržnju prama svima ostalima koji nisu njihove “srpske” vjere,
   što prije u NATO i EU tim prije će klerofašistima iz Srpske “Crkve” doći kraj.

  • Jelenko,

   Ja se slažem sa tobom.

   Pa te molim da odmah to javiš , jer njihove nisu prave, u Moskvu, u Rim , u Munchen, u Londoon i jednim širim pismom u USA jer oni iamju gomilu tih raznih crkava, da se osvijete , da te poslušaju i da ih poučiš koja je prava, jer ovako cijeli svijet luta u gluposnim crkvama, a tebe nisu čuli do sada, pa im molim te pomozi u saznanjima pravim. Možda im pomogneš pa se osvijeste. Biti će im to od spasenija.

 7. Vaše konstatcije imaju-vrijednost “jednokrtnog bračnog života mačke i njenog mačka”? Ja bi rekao-da krivite dijete-a kome ostaviste grehove roditelja? Po meni-kriv je organizator! Konkretno ministar Numanović-koji je kenuo u “već viđeno”-prije četvrt i više od vijeka zastiđa ovh prostora-nezapamćenog u pasanih hijadu i kusur godina! Zašto se krenulo iz Bijelog Polja? Polja-u kojem su,u negovom tada predgrađu-Mojkovcu)-život umalo izgubili članovi LSCG-koji išli na sabor Liberala u tom istom Polju-đe je tih sramotinih godina suđeno i Muslimanima(članovima SDA) za “veleizdaju”?!? Zašto se poslije Polja-stiglo u Kotor polje? Kotor-prije hrista tolerantna sredina! Ali,ali prije “četvrt i više od vijeka”-sredina “MITINGA GLADIH PROLETERA”-iz Jugopetrola,Bokeške Banke,Javnih preuzeća,Industrijske zone i td i ts-pod barjake i slike kasapina sa Dedinja-“maširali danima kotorskim ulicama i pjacetama-tražeći ostavke,”demokrciju i bolji život” ? Kome trebaju ovi-današnji “mitinzi za nečesove zakone”? Koji do danas-niti jedan prije ovoga “tempirane mine”-nijesu stavljani “na guvno-tražeći od tzv.naroda”-da daju saglasnost za/na isti? Neće li gospodo ovo brzo izbori? Pa da se jopet po Crnoj Gori-“obrazuju “narodne sloge”-koje imaju svoju sedamdesetgodišnju i kusur tradicju-uz pjesmu:”brat je mio koje vjere bio-samo da je okupator”! Zašto se ovakvi “mitinzi”-ne prepušte opština-koje su odgovorne(po zakonima naše domovine) za “javne rasprave”-svih vrsta i “tipova”? Nego se daje jednom nenadležnom ministru i njegovom ministarstvu-da radi kako radi(nota bene naopako-zlurado!)? Zato-smatram i ponavljam-gospon ministre na vas je red! Podnesite ostavku! Možda da u svom zanatu-pozivu(humaniste ljekara?) više učinite za svoju i našu Domovinu-senca države-i vratite se u Polje-da unapredite zdrastvenu zaštitu-koju ste vi i kompanija doveli do usijanja na ševeru naše domovine?!

  • Dobro je ,e si se prepala-da nisi pala pod popom-ka ona baba pod mitropolitom Mihailom..?

 8. Neka, nama Crnogorcima tako i treba u njihovoj državi koja nije Crna Gora. Radosti mi nije bilo kraja 2006 godine kada su se crvenili trgovi od zastava i veselja a sada obrazi od ovakvih kojima niko ništa ne može. Nijesu krivi oni u državi koja nema snage niti vlasti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]