Stevo Vučinić: Zločinačkom odnosu srpskih popova prema Crnoj Gori ne vidi se kraja

3
Stevo Vucinić

Stevo Vučinić

Najnovija CEDEM-ova istraživanja javnog mijenja su pokazala da opada povjerenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

U junu 2016. godine  povjerenje SPC je bilo 53,6%, a decembra 2017. godine 44,8%.

Skala radio je pitao Steva Vučinića, podpredsjednika Savjeta Crnogorske pravoslavne crkve što je po njemu uslovilo pad povjerenja ovoj crkvi i da li tome doprinose sve češći istupi mitropolita Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića koji su isključivo politički, a nerijetko i antidržavni?

“Zle i uvrjedljive riječi šefa cetinjske filijale beogradske patrijaršije, koje svakodnevno izriče na račun Crne Gore, Crnogoraca i Crnogorske crkve, pokušaj su izrugivanja sa Crnom Gorom, da bi se kao suverena zemlja diskreditovala. U tome saučestvuju korumpirani djelovi državne administracije, koji su mu s ruke, za sve poslove uperene protiv naših državnih i nacionalnih interesa”, mišljenja je Stevo Vučinić

“Zato se Beogradska patrijaršija osilila i pretvorila u silu iznad društva koja prijeti i nasrće na nas i sve naše – državu, crkvu i nacionalno dostojanstvo. Izdaja vitalnih državnih interesa, koju javno demonstiraraju srpski popovi, za račun beogradskih tajnih i javnih političkih centara moći uzela je zastrašujuće razmjere”, kazao je Vučinić.

“Takvom njihovom zločinačkom odnosu prema ovoj zemlji i narodu ne vidi se kraja. To je prouzrokovalao pad povjerenja u Srpsku crkvu od 10%, i nastaviće se. A mi ulazimo u godinu u kojoj će se novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti nezakonito upisana crkvena imovina na Beogradsku patrijaršiju, ponovo uzakoniti na crnogorsku državu, i tako utemeljiti pravni osnov za dovođenje u red, ove svetosavske organizacije”, naveo je on.

Na pitanje kako ocjenjuje obavljivanje istraživanja od strane RTCG koja potencira da se Crnogorska pravoslavna crkva nalazi na posljednjem mjestu, Vučinić je odgovorio:

“Državna televizija je dužna da afirmiše državne institucije, od kojih je jedna, Crnogorska pravoslavna crkva, okosnica države Crne Gore. Ona, međutim, ovim aktom prezira prema našoj crkvi, snaži i podupire Beogradsku patrijaršiju, koja za cilj ima aneksiju zemlje u korist Srbije. Te upravne strukture unutar Televizije Crne Gore namjeravaju da preusmjere državnu politiku i usaglase je sa politikom nekih stranih sila. Očito ih ne dotiču naši vapaji, da trgovačkim odnosima sa Srpskom crkvom ne uvode zemlju u katastrofu strateških razmjera, nanoseći nam još i moralnu sramotu. Ukoliko se ne čuje glasno i odlučno crnogorski glas kad tad ćemo platiti  cijenu takve politike i državom i sveopštom propašću kao i krajem prošlog vijeka”, opominje Vučinić.

3 KOMENTARI

  1. u cg ima 180hiljada Srba po zadnjem popisu pa valjda imaju bar neka prava?
    Crnogorske komunjare su priznale Metohiju shiptarima ….zrtve crnogorske vojske iz balkanskih ratova zaboravismo…bravo stevo ???

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.