Stevo Vučinić: Zločinačkom odnosu srpskih popova prema Crnoj Gori ne vidi se kraja

3
Stevo Vucinić

Stevo Vučinić

Najnovija CEDEM-ova istraživanja javnog mijenja su pokazala da opada povjerenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

U junu 2016. godine  povjerenje SPC je bilo 53,6%, a decembra 2017. godine 44,8%.

Skala radio je pitao Steva Vučinića, podpredsjednika Savjeta Crnogorske pravoslavne crkve što je po njemu uslovilo pad povjerenja ovoj crkvi i da li tome doprinose sve češći istupi mitropolita Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića koji su isključivo politički, a nerijetko i antidržavni?

“Zle i uvrjedljive riječi šefa cetinjske filijale beogradske patrijaršije, koje svakodnevno izriče na račun Crne Gore, Crnogoraca i Crnogorske crkve, pokušaj su izrugivanja sa Crnom Gorom, da bi se kao suverena zemlja diskreditovala. U tome saučestvuju korumpirani djelovi državne administracije, koji su mu s ruke, za sve poslove uperene protiv naših državnih i nacionalnih interesa”, mišljenja je Stevo Vučinić

“Zato se Beogradska patrijaršija osilila i pretvorila u silu iznad društva koja prijeti i nasrće na nas i sve naše – državu, crkvu i nacionalno dostojanstvo. Izdaja vitalnih državnih interesa, koju javno demonstiraraju srpski popovi, za račun beogradskih tajnih i javnih političkih centara moći uzela je zastrašujuće razmjere”, kazao je Vučinić.

“Takvom njihovom zločinačkom odnosu prema ovoj zemlji i narodu ne vidi se kraja. To je prouzrokovalao pad povjerenja u Srpsku crkvu od 10%, i nastaviće se. A mi ulazimo u godinu u kojoj će se novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti nezakonito upisana crkvena imovina na Beogradsku patrijaršiju, ponovo uzakoniti na crnogorsku državu, i tako utemeljiti pravni osnov za dovođenje u red, ove svetosavske organizacije”, naveo je on.

Na pitanje kako ocjenjuje obavljivanje istraživanja od strane RTCG koja potencira da se Crnogorska pravoslavna crkva nalazi na posljednjem mjestu, Vučinić je odgovorio:

“Državna televizija je dužna da afirmiše državne institucije, od kojih je jedna, Crnogorska pravoslavna crkva, okosnica države Crne Gore. Ona, međutim, ovim aktom prezira prema našoj crkvi, snaži i podupire Beogradsku patrijaršiju, koja za cilj ima aneksiju zemlje u korist Srbije. Te upravne strukture unutar Televizije Crne Gore namjeravaju da preusmjere državnu politiku i usaglase je sa politikom nekih stranih sila. Očito ih ne dotiču naši vapaji, da trgovačkim odnosima sa Srpskom crkvom ne uvode zemlju u katastrofu strateških razmjera, nanoseći nam još i moralnu sramotu. Ukoliko se ne čuje glasno i odlučno crnogorski glas kad tad ćemo platiti  cijenu takve politike i državom i sveopštom propašću kao i krajem prošlog vijeka”, opominje Vučinić.

3 KOMENTARI

  1. u cg ima 180hiljada Srba po zadnjem popisu pa valjda imaju bar neka prava?
    Crnogorske komunjare su priznale Metohiju shiptarima ….zrtve crnogorske vojske iz balkanskih ratova zaboravismo…bravo stevo 🐃🐷🐍

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here