Stijene prijete, a nadležni se dopisuju

4
stijene opasno prijete na Gurdiću

Marija Popović

audio: Marija Popović

Kotorski bedemi, čija je dužina 4,5 kilometra sa tvrđavom Sveti Ivan, predstavljaju jedinstvenu fortifikacionu cjelinu.

Sežu iz IX vijeka i posebna su atrakcija za brojne turiste koji posjećuju Kotor.

Obezbijeđenom stazom malo je onih koji se ne popnu do vrha i uživaju u pogledu od kojega zastaje dah.

Ali na samim bedemima, na mnogim mjestima vidljivi su ožiljci zbog kojih opasno prijete da se obruše.

Zbog toga je neophodno snimiti stanje kompletnih bedema i uraditi sve da se saniraju i dovedu u red.

Osim bedema, primijećena je i stijenska masa koja prijeti prolaznicima, posebno na Gurdiću, južnom dijelu starog grada.

Velike stijene kao da su se otele kontroli i samo je pitanje vremena kada će se survati na put.

Golim okom je vidljivo koliko je prijetnja opasna, a podsjećamo da je već dolazilo do ozbiljnih obrušavanja stijena iznad Gurdića.

stijene vise i opasno prijete

Srećom niko nije stradao mada se veliko kamenje skotrljalo do samih južnih vrata i ispred  zgrade Socijalnog.

Mariju Popović, načelnicu područnog odjeljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore – Kotor pitali smo da li su zaštitari obišli teren i kada će početi sanacija posebno riskantnog dijela zidina.

“Uprava za zaštitu kulturnih dobara je po  službenoj dužnosti obišla lokalitet koji se odnosi na južna gradska vrata i tom prilikom kroz svoje  izvješaje ukazala na neke djelove, partije bedema, kao i stijena koje bi bilo potrebno sanirati, odnsono statički obezbijediti u nekom postupku”, odgovorila je Popovićeva.

U saradnji sa Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora, Uprava će preduzeti sve neophodne korake, a Direkcija će uputiti zahtjev koji se odnosi na partije bedema i u najskorijem roku će se pristupiti realizaciji i sanaciji tog dijela gradskih bedema i ulaza u stari kotorski grad.

Na naše pitanje koga je sve potrebno uključiti u ovaj zahtjevan posao i veoma urgentan, jer  stijene samo što se ne obruše, Popovićeva je kazala da će biti uključeni statičari u saradnji sa stručnim licima iz Uprave i Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora.

Realizaciji ovog posla pristupiće se u najskorije vrijeme, kazala je Popovićeva.

Direkcija u stalnom kontaktu sa Upravom radi projekte koji se tiču nedavno obrušenog dijela bedema na Parilu, a takođe će se raditi i za ostale oštećene djelove koji su već evidentirani od strane Direkcije, zaključila je Popovićeva.

4 KOMENTARI

  1. Kad je išta alavija napravila ta Direkcija ? Ovo je više prevršilo svaku mjeru. Područno odjeljenje u Kotoru koji je grad sa najviše kulturno istorijskog znamjenja u Crnoj Gori . Dogovaraju se između sebe i preduzeće korake, kad, koliko para, za kolko će se završit i na koji način ???? NIŠTA od odgovora

  2. U Dubrovniku postoji stalna grupa radnika koji su zaduženi da održavaju gradske zidine, oni su službenici opštine i godinama rade isti posao. Kod nas se po neki put angažuje nekoliko radnika, koji saniraju mjesta na zidinama gdje došlo do obrušavanja, ili zatvore prilaze tim mjestma, kao što su uradili na strani bedema prema Škurdi, a o popravku – kada budu bolja vremena.

  3. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je po službenoj dužnosti obišla lokalitet koji se odnosi na južna gradska vrata i tom prilikom kroz svoje izvješaje ukazala na neke djelove, partije bedema kao i stijena koje bi bilo potrebno sanirati, odnsono statički obezbijediti u nekom postupku, odgovorila je Popovićeva.
    genijalna odgovor veoma precizan i zaslužuje ovakvu situaciju na terenu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].