Stjepčević: Kompostiranje će doprinijeti smanjenju otpada na deponijama

2
sa panel diskusije

Završna panel diskusija u okviru Informativno-edukativne kampanje “Održivo upravljanje zelenim otpadom – kompostiranje”, koju finansira Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a realizuje Eko Centar “Delfin” iz Kotora održana je u skupštinskoj sali  palate Bizanti.

Od decembra prošle godine do juna 2015. godine odvija se realizacija projekta ”Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada u Kotoru, Tivtu, Budvi i Herceg Novom”, koji realizuju komunalna preduzeća iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i Budve u saradnji sa NVO Eko Centar “Delfin”.

Obraćajući se učesnicima završne panel-diskusije, gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević je  istakao  značajnu ulogu misije OEBS-a u Crnoj Gori, koja pruža pomoć u procesu reformi, kao i podršku evropskim integracijama Crne Gore.

U proteklom periodu uspješno je realizovan niz projekata značajnih za lokalne samouprave, posebno u oblasti razvoja lokalne demokratije, antiktorupcijske inicijative, kao i obuke službenika lokalne uprave.

Sve to govori dovoljno o značaju Misije OEBS-a, koja se u našoj državi smatra jednom od najuspješnijih u okvirima te međunarodne organizacije, kazao je kotorski gradonačelnik.

Cilj ove kampanje je da se edukuje što veći broj, prije svega mladih ljudi kroz obrazovni sistem, ali i da se edukuju i motivišu građani da u okviru sopstvenih mogućnosti i potreba organizuju proces kompostiranja u svojim domaćinstvima.

Sve će to doprinijeti  smanjenju količina otpada na deponijama, ali i troškova komunalnih preduzeća za transport i deponovanje prikupljenog otpadam, rekao je Stjepčević.

Zamjenik šefa Misije OEBSA-a  Valdemar Figaj je na skupu istakao značaj procesa kompostiranja vjerujući da će zaživjeti u Crnoj Gori.

“Uspješnost ovog procesa zavisi od učešća građana i privrednika, a zajedničkim djelovanjem potrebno je da zainteresujemo i edukujemo javnost, kako bi koristili ovaj vid zbrinjavanja otpada”, rekao je Figaj.

Ljilja Radunović, direktorka Eko centra “Delfin” je prisutnima prezentovala aktivnosti i faze procesa kompostiranja.

.

2 KOMENTARI

  1. Jedna NVO više. Množe se kao zli korov. Bilo bi zanimljivo izvješće da pučanstvo sazna koliko je “Delfin” Joca naplatio to “panelanje”? To ne bi smjela biti tajna, jer to se finansira iz džepa poreskih obveznika CG.
    I ja bih panelao svakodnevno, kad bi mi to neko plaćao.
    Ako Delfin već ima u svom nazivu prefiks “Eko”, zašto se ne potrudi da uslika ove silne deponije šuta i drugog otpada duž obale Zaliva? Pogotovo da uslika in flagranti nekog kamiondžiju dok ilegalno kipuje na ilegalnoj deponiji. Tek tada bih povjerovao u svrsishodnost i dobre nemjere nekakvog morskog sisara.

  2. Oće li se više odmać od kampanje i što konkretno učinjet? Samo velike riječi KOMPOTI i ostale ludosti. Predsjedniče, imate vi dosta pametnije rabote od ovih istih priča bez ikakvoga konkretnoga rezultata. Kampanje, radionice, delfini i morski kučki a deponije niđe nego se smet remuća dvjesta kilometara daleko.To neka se riješi a ne paneli i pamfleti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]