Što ćemo ako pronađemo pronađenu naftu

3
Sreten Vujović

Piše Sreten Vujović

„Pendrečić multipraktik u pokušaju“ i njegovi iskompleksirani saradnici, koji mu na slici, iza leđa na „ćubu“ koja podśeća na četničku šubaru „instaliraju rogove“, zabrinuti su za ekologiju u povodu najave istraživanja nafte u crnogorskom podmorju!

Hmmm! Stručnjaci kažu da je to isti podmorski i podzemni bazen nafte iz kojeg je Albanci decenijama crpe! U vrijeme paktiranja sa Slobodanom Miloševićem, tadašnje probne bušoltine su „zapečaćene“ stavljene pod zaštitu vojske kao „ratne rezerve“!? To u praksi oizgleda ovako: Moj komšija i ja pijemo vino iz iste čaše slamčicama; ja „šparam“ moje vino, a komšija pije „bez pardona“! Ova „logika“ ne bi prošla ni kod najtežih psihijatrijskih slučajeva! Naprotiv!

Śetih se filma u kome „psihijatrijski slučaj“, u blizini sanatorijuma, posmatra neutješnog čovjeka, koji mijenja probušenu automobilsku gumu, pored kanalizacione šahte i svi šarafi točka mu upadaju u kanalizaciju!

„Ludak“, koji je uobrazio da je sat, i stalno ponavlja „tik-tak“ ga posmatra i savjetuje:

“Gospodine, skinite sa svakog zdravog točka po jedan šaraf da pričvrstite točak! Izdržaće do prve radionice!“

„Pa, vi nijeste ludi“, oduševljeno će ovaj!

„Ja jesam lud, ali nijesam blesav“, odgovara „Ludak“!

Što ćemo, ako se nafta ipak pronađe!? U tom slučaju jedan od “domaćih” zadataka, kako dokazati da Crna Gora  nije  ekonomski samoodrživa, pa je treba “priteslimiti” Srbiji, propada! Zato nema ni ministarstva turizma, zato je likvidirana avio kompanija, zato su uveli Srbiju u Elektroprivredu, zato nam seminare  za prosvjetne radnike, po odobrenju Zavoda za školstvo CG organizuju “stručnjaci” iz Srbije, naravno za novac, od 10-20 eura po „glavi, bez glave“, jer nijesmo ekonomski samoodrživi! Nijesmo bili ni onda kada su u toku sezone u CG dolazile na zaradu hiljade i hiljade radnika, najviše iz Srbije, naravno i opet zato što  smo ekonomski nesamostalni. Nekada se išlo na zaradu u Zapadnu Evropu, u početku najviše u Njemačku, a eto, ironije, dolaze iz Srbije na zaradu u nerazvijenu i ekonomski zaostalu Crnu Goru. Pa zašto nas ti „dobročinitelji“ ne ostave da „propadnemo“ konačno!? No, tu ima i ranijih grjehova! Na godišnjem nivou smo uvozili iz okruženja preko 20 miliona eura vode, dok je „Rada“ bila „nerentabilna“ a sa mnogo kvaliteetnijom vodom od one iz uvoza! Ovo su mi potvrdili stručnjaci iz poznatog San Benedetto del Tronto, čija mineralna voda je poznata širom svijeta! Bivši premijer, Marković je to dobro shvatiko i pokrenuo proizvodnju, premda je za vlasnika bio „rentabilniji“ stečaj?!

Prateći jednog mogućeg investirora iz Luksemburga u pljevaljski rudink uglja, doživio sam nešto gotovo nevjerovatno, uzeo je jedan kamen, stavio u džep i kazao: „Niko mi neće vjerovati da postoji sirovina ove čistote za proizvopdnju cimenta! Samo treba dodati aditive!“ Tragedija je da u Pljevljima postoje čitava brda te sirovine, koja se uz utrošak  ogromnog goriva sklanja bagerima, a onda pokretnim trakama uz veliki utrošak električne energije skladišti na ta „brda“, i to samo da bi se došlo do uglja! Ovaj Luksemburžanin je bio zapanjen: „Proizvodio bih cimenat, pa kad naiđem na ugalj, imam ga bez prosipanja energije“!

Ovu „logiku“ zastupa i novonadošla parlamentarna većina! I zašto me uopšte ne čudi  da navedeni primjer potiče iz kraja četničkog vojvode!?  Nijer ni čudo da  je u „problematici“  nafte angažovan četnik-po-četnik i njegovi obneviđeli sljedbenici! Možda novi (ne)soj covida utiče i na čulo vida!

Ako su “apostoli” već  izdajnici, tu rabotu bi trebali radi svog potomstva izvoditi malo diskretnije!

3 KOMENTARI

  1. Krenusmo dakle i mi u istraživanje podmorja, ne bi li se od uvoznika nafte i naftinih derivata pretvorili u izvoznika. Tako bi Crna Gora postala “Ekonomski lav” što bi bio svojevrstan pandam “Ekonomskom tigru” u susjedstvu. Dok sve to ne postane “SRPSKI SVET” mi ćemo njima izvoziti još nepronađenu naftu, a oni nama još neproizvedene vakcine.
    Vjerujem da bi bilo veoma uputno da Crna Gora postane članica OPEK-a, čak i prije nego pronađemo naftu. Na progovore treba poslati Dritančeta, da od tih superbogatih partnera iskamči neku milijardu eura, a može i petrodolara što bi moglo smanjiti negativni uticaj EU na Crnu Goru, a preko nje i na čitav Zapadni Balkan…
    Imam ja još nekih dobrih ideja, šteta što nova vlada za to nema sluha.Znam kako se može koristiti energija nastala kao proizvod pomjeranja planina. U tom slučaju nafta nam nam ne bi ni trebala!
    Sa verom u fašizam i “SRPSKI SVET” i ponekog Aleksandra diktatora.
    Aleksandar Karađorđević je uveo Šestojanuarsku diktaturu, a Aleksandar Vučić permanentnu. Ne smijemo dozvpoliti da se u bilo kom obliku prelije kod nas!!!

  2. AKO OŠPORKATE RUKE I OBRAZE NA PRONAĐENU NAFTU-ISTE OPERITE NA MJESTA ĐE STE PRALI-OPRALI OBRAZE I RUKE-POSLIJE ODBRANE SER BPSTVA I KOSOVA-NA KONAVLE I DUBROVNIK…NA RIJEKU LJUTU I DUBROVAČKU RIJEKU…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]