Stojanović: Kapaciteti Infektivne popunjeni, 8 pacijenata kritično

0
Danijela Stojanović

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore za život se bori osam pacijenata zaraženih koronavirusom, kazala je doktorica Danijela Stojanović.

Ističe da su kapaciteti oba odjeljenja popunjena, a da se u posljednje vrijeme javlja sve veći broj pacijenata kojima je neophodno bolničko liječenje.

U Klinici za infektivne bolesti hospitalizovana su 23 pacijenta, a kapacitet Klinike je 20, kaže Stojanović.

Takođe, Infektivna ima odjeljenje i na Klinici za neurohirurgiju gdje je kapacitet takođe popunjen i tu se liječi 17 pacijenata.

„Na Infektivnoj klinici pet pacijenata je životno ugroženo, oni su na visokim protocima kiseonika, kod ostalih je stanje stabilno. Na Klinici za neurohirurgiju životno je ugroženo troje, od toga je dvoje na invanzivnoj ventilaciji“, kazala je doktorka za TVCG.

Ističe da veći broj ljudi u posljednje vrijeme zahtijeva bolničko liječenje.

„Najčešće su to pacijenti iznad 60 godina“, kazala je doktorka.

Kada je riječ o novom soju, objašnjava da se se simptomi blago razlikuju.

„Pored povišene temperature i respiratornog kašlja, javljaju se bolovi u grudnom košu, zamaranje, ti pacijenti su uglavnom zavisni od kiseonika, zahtijevaju bolničko liječenje i imaju obostranu upalu pluća“, kazala je ona.

Na Infektivnoj klinici radi manje ljekara, pa su, kako kaže Stojanović, organizovana 24-časovna dežurstva, rad u ambulanti i konsultativni rad.

„Tako da se smjenjujemo u tim dežurstvima. To je dosta iscrpljujuće, jer broj dežurstava u toku nedjelje bude veći“, kaže ona.

Jedan ljekar infektivne nalazi se na bolničkom liječenju od Covida-19 i Stojanović kaže da se već osjeća njegovo odsustvo.

„Ostale kolege su sposobne za rad, tako da nema više ljekara koji su u samoizolaciji“, kaže ona.

Savjetuje građanima da se vakcinišu čim se stvore uslovi za to.  

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]