Stoltenberg: Pomogli smo Crnoj Gori, vidjećemo šta još možemo da uradimo

0
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da će na sjutrašnjem sastanku ministara odbrane Alijanse diskutovati o tome kako mogu da pomognu saveznicama u borbi sa koronavirusom, uključujući i Crnu Goru.

Na pitanje Pobjede da li je transport medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru, jedina pomoć koju će Alijansa pružiti našoj zemlji, Stoltenberg je kazao da su Holandija i Turska već pomogle Podgorici, ali da će na sastanku ministara odbrane biti više riječi o tome kako pomoći zemljama članicama.

“NATO je dosta ranije počeo da odgovara na kizu i mjere su bile već u primjeni u januaru i februaru i mnoge NATO članice i Agencija za nabavke su pomogle u medicinskoj opremi. To se odnosi i na Crnu Goru”, rekao je Stoltenberg na onajn konferencije za medije uoči sastanka ministara odbrane.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Tod Volters, zadužen je za koordiniranje neophodne vojne podrške u suočavanju sa krizom, kazao je generalni sekretar.

“Od toga će i Crna Gora imati korist. Holandija je već odlučila da pruži pomoć u transportu medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru, Turska je takođe donirala medicinsku opremu vašoj zemlji. Trenutno pokušavamo da identifikujemo gdje imamo viška zaliha i medicinske opreme, i kroz kapacitete avio prevoza pomognemo saveznicima. To je uloga NATO koordinacije i direktne podrške. Sjutra ćemo raspravljati o tome šta još možemo da uradimo”, dodao je generalni sekretar.

On je kazao i da kada je neka zemlja pogođena nekom prirodnom katastrofom, sve zemlje Alijanse pomažu toj zemlji.

“Međutim, u ovom trenutuku su pogođene sve zemlje i svi su fokusirani na nacionalne potrebe”, kazao je Stoltenberg.

Dodaje da sve zemlje nisu pogođene na isti način.

“Postoje neki slobodni kapaciteti koje možemo mobilisati, avione i druga prevozna sredstva na najefikasniji način. Crna Gora je imala benefite od toga, ali ćemo nastaviti da pomažemo saveznicama”, zaključio je Stoltenberg.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]