Stop višespratnicama u Kotoru, megakruzeri će pristajati u Lipcima

17

 

U Luku Kotor mogu dolaziti samo mali brodovi. Zabranjena je dalja gradnja u Kostanjici, u Morinju, kao i na Glavatima gdje je strani investitor planirao gradnju turističkog kompleksa sa pet zvjezdica

U Kotoru više neće biti dozvoljena kolektivna gradnja, tj. izgradnja velikih stambenih zgrada, već samo individualna male gustine, objekti spratnosti prizemlje, sprat, potkrovlje bez suterena.

To je predvi­đeno nacrtom prostorno-urbanističkog plana Kotora. O tom dokumentu je održana juče javna rasprava koju je organizovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Zabranjena je dalja gradnja u Kostanjici, u Morinju, kao i na Glavatima gdje je strani investitor planirao gradnju turistickog kompleksa sa pet zvjezdica.

Dokumentom je, izme­đu ostalog, planirano da u Luku Kotor mogu dolaziti samo mali brodovi, dok je za dolazak velikih kruzera planirana nova lokacija u Lipcima sa privezom na bove.

UNESKO

Ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović kazao je da je 5. aprila taj dokument poslat u centralu UNESO na mišljenje, te da su prilikom izrade nacrta uzete u obzir sve primjedbe date na javnoj raspravi na koncept plana.

“Na dokument su pozitivno mišljenje dala 22 državna organa, a gr­aniđani mogu dostavljati primjedbe koje će se uzeti u razmatranje”, rekao je Radulović.

Planer Mladen Krekić, predstavljajući plan kazao je da ukupan razvoj opštine treba
da dovede do uravnotežene raspodjele stanovništva, prostora i smanjenja pritiska na Bokokotorski zaliv.

“Izuzetna pažnja je usmjerena na razvoj kulturnog turizma kroz valorizaciju kulturne baštine i kulturnog dobra. Druga vrlo važna strategija razvoja je aktiviranje ruralnog zale­đa kroz intenzivniji razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma. Mislim da je to jedna od najbitnijih strategija uz kulturu koje se mogu jako dobro povezati. U okviru plana razvoja sporta, rekreacije i sportskog turizma, u gradu imamo prostore koje treba bolje sagledati i koncentrisano ih postaviti naviše nivoe – sportska hala, stadion, bazen”, kazao je Krekić.

On je istakao da je veliki problem saobraćaj, vanjski i unutrašnji.

“Novina je da treba obnoviti brodski javni saobraćaj, i to nesamo za turiste vec i za stanovnike Bokokotorskog zaliva, kao što funkcionišu razni gradovi u Italiji. Mislim da to više nije samo atraktivno pitanje već pitanje realnosti komunikacije za tri mjeseca špic sezone, kada je u gradu saobraćajni kolaps, s tim što bi ovaj koncept
trebalo da funkcioniše tokom cijele godine”, objasnio je Krekić.

Luka Kotor ostaje primarna, ali samo za kruzere manjih dimenzija, zbog eksluzive mislimo da taj duh mora da postoji.

“Predispozicija nove luke je u Lipcima, sa novom kruzer lukom, gdje bi se na bove vezali veliki brodovi”, objasnio je Krekić.

On je naglasio da je Unesko dao smjernice ,,da se disciplinujemo u zalivu, ako želimo da dalje budemo pod zaštitom te instuticije“.

“Inkorporirali smo 90 odsto njihovih smjernica, nijesmo one za koje smatramo da su nelogične i smatramo da sa Uneskom možemo da diskutujemo. Jedna od njih je obilaznica oko Kotora koja je delikatna, izuzetno kompleksna i za sobom povlaci analize. Sve ostale smjernice smo uspjeli da inkorporiramo”, kazao je Krekić.

Planirano je da obilaznica ide od Škaljara iza Starog grada tunelom do Dobrote.

GRBALJ

Zbog velikog interesovanja gra­đana, posebno iz Grblja, ministar Radunović je najavio da će posebno doći u Grbalj kako bi sa tamošnjim stanovništvom razgovarao, dok ce u Kotoru biti organizovani slični susreti, a o terminima će biti obaviješteni na sajtu ministarstva. Inače, prijedlozi, sugestije i komentari mogu se dostavljati putem e-maila: javna.rasprava@mrt.gov.me ili direktno na arhivu Ministarstva održivog razvoja i turizma, IV proleterske 19, u Podgorici, zaključno sa 12. junom.

Nacrt prostornourbanističkog plana opštine može se vidjeti na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Radulovic: Umro bih od stida da sam potpisao HIA studiju za Glavate

Na primjedbe predstavnika investitora turističkog kompleksa na Glavatima, te pitanje ko će investitoru platiti štetu, Radulović je kazao da bi umro od stida da je potpisao HIA studiju za taj lokalitet.

“Niko nije crtao livade od hira, morate da razumijete da je ovo ozbiljan proces, ozbijnih ljudi od struke, više od 2.000 mapa je preklopljeno, raznoraznih sadržaja. Ja sam primjedbovao kod Uneska da se tamo treba očistiti sve, evo da vam bude lakše. Nemojte dovoditi ljude u zabludu, neće država platiti ni jednog centa za nešto što nije stečeno pravo, a stečeno pravo je onoga trenutka kada pribavite građevinsku dozvolu ili kad vas neko onemogući da je pribavite, a imate urednu dokumentaciju. Vi nemate urednu dokumentaciju”, rekao je Radulović.

On je naglasio da se “rukama i nogama bori za prava investitora, pa čak i kad me optužuju da ih favorizujem“.

“To što se borim za prava investitora, ne znači da sam spreman da ovoj državi naudim toliko. To što je tamo bilo planirano da se gradi je vraćeno na osnovu izvještaja Uneska u kom piše ne da studija nije u redu, nego čak i sadržaj toga što ste poslali nije bio u redu”, kazao je Radulović.

Iv. K.

Pobjeda

17 KOMENTARI

 1. U Kostanjici ne smije da se gradi zarad vinograda i maslinjaka.Da se nebi unistili. A ko nadje makar jedan vinograd na potezu od Morinja do Turskog rta (Veriga) predloziti ga za najvece moguce nagrade.

 2. Velikom prisustvu gradjana prezentaciji nacrta PUPa je izostala prisutnost odbornika opstine Kotor. PUP je temeljni plan razvoja opstine te je ponovo potvrdjeno i dokazano da odbornici su na pozicijama samo radi privatnog i uskopartijskog interesa (cast izuzecima). Inace bi dosli makar informativno, da ne kazem sa unaprijed pripremljenim primjedbama i sugestijama da takav plan bude jos bolji zarad gradjana i razvijanja Kotora.

 3. Ajde Rogo, sve će se to urediti, a i da se uredi Ti bi opet brontuljao.
  Amo ća , na šije śete, briškulu i trešetu.
  Boće više niko ne balota?

 4. Vise je vrijeme da se neki problemi srede! Kami cemo sami ako nas Unesko ne pritisne. Ovaj PR je jedan politicar i ulizani. Tako ima tu poziciju, a ne sto zna.

  • Taj je jedan iz grupe koja je Jugopetrolje preselila u Titograd! Nije on kriv nego zaposleni. Nijesu ustali i imali protest. Nijesu imali potrebu! Dobra otpremnina i mnogima nova rabota. Divota! Ko j………Kotor! Samo svoj interes!

 5. Sasvim razumna odluka Ministarstva ministra tzv zulfćarko..ćarili njihovi sve ovo što će biti “zabranjeno”..počev od javnije KUNDUTA.doktora od krpica,sa početkom Turski rt od Veriga+Banana naseobina-u Kostanjičke prašume+ Morinj+Perast+ Baja Pivljanina kule + Oravačko Dobrocke kolekolektivno kasarske naseobine-“Ciganmala-Šantulja zvana”..uz pride da se mogu graditi-samo kuće na pjantaren-ajmo reći na Prčanj da oslikaju Pčanjske PALACE i Trospratne kuće-pasanih Prčanjskih kapetana…I onda najvažnije u Kotorski bazen moći ĆE DA SE VEŽU SAMO TRABAKULE…a VIŠESPRATNI kuzeri via Ponte oštre drito pod ŠUŠANJ -vez BAR-pod Rumiju….DA OŽIVE potopljeni porat u ABlejalici KONTRAREVOLUCIJI-1989.godine ZA “SPAS” srpstva i kosova..SUDBINA JE TAKO ŠĆELA-ničija nije do zore gorela..pa neće ni ministru održivih zufćaraka i barbuca-od kojega muka i strah fata…retrospektiva je Kotorska sudbina?
  Dakle decenijsko “sluganstvo Kotora” AD PORTAS via ..od Komana ništa do…Vele planipametari mora biti tako?!!!…UNESKO će zato tako glasovati ?

 6. Raduloviću kada ćete inicirat projekat za čišćenje kotorskih Bedema
  ne samo od trave nego i od drveća koje raste iz kotorskih Bedema
  Ovo nije sramota samo Kotora već i čitave Crne Gore jer kada reklamirate Crnu Goru u Svijetu
  onda koristite slike starog grada Kotora i Bedema kotorskih a kad treba da se nešto uradi niko ništa !!!
  Nek se odgovorni ugledaju na stari grad Dubrovnik i vide kako se održavaju Bedemi
  i kako se voli grad i država.
  Važno je da su podigli cijenu od 8 Eura ali mi ne vidimo đe idu te pare…
  u održavanju i češćenju Bedema sigurno ne ….u nečije džepove ???? Ko zna….možda neko…
  Pozdrav

  • Sticajem okolnosti radim sa dosta stranaca pa nebi bas preporucio da Kotor izgleda kao Dubrovnik, 90% mojih gostiju kazu da im je Dubrovnik Sterilan i da izgleda kao replika nekog starog grada koja je sagradena prije par godina. Nasi bedemi su stid i sramota i treba se srediti ali Dubrovniku je unistena dusa , Dubrovnik je Novi Stari Grad…..

   • Zgubidan
    Vjerovatno radiš sa strancima koji ti dolaze preko
    sajta “Gde na more” pa si napisao njihovo
    viđenje starog grada Dubrovnika.
    Puste želje i željice…

  • A đe si Ti našao da prozivaš Jole?
   Najeo si se luka, pa sviruckaš.
   Dođi malo po gradu, pa prođi kroz špalire turista, nisi dobro čuvao
   samoupravni poredak, a Vladan Te
   naučio naopako židovluku i
   kapitalističkim mantrama, tamo Tebi u
   popruge i federe .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.