Štrajk advokata opravdan, ne bježimo od poreza

0

Nikola Martinović (foto: RTCG)

Štrajk advokata je opravdan i tu dileme nema, kazao je poznati crnogorski advokat Nikola Martinović, poručujući da oni ne bježe od plaćanja poreza državi.

Podsjećamo, advokati u Crnoj Gori deveti dan su u štrajku, jer Ministarstvo finansija ne odgovara na njihove zahtjeve da se pronađe rješenje i advokatska profesija izuzme iz Zakona o fiskalizaciji, koji se primjenjuje od danas.

U Jutarnjem programu TVCG je rekao da ga raduje što je crnogorska advokatura prvi put bila jedinstvena, jer se prvi put dešava da advokati u našoj zemlji štrajkuju.

“Ovdje nikad advokati nijesu štrajkovati i možete li vjerovati koliko je to nagomilano nezadovoljstvo i koliki je problem koji se mora riješiti na taj način da advokati obustave pružanje pravne pomoći”, rekao je Martinović.

U javnosti se, kaže, stekao utisak da advokati ne žele da plaćaju porez državi.

“Niko u advokaturu ne misli da ne treba da plaća porez. To niko ne dovodi u pitanje. Radi se samo kako da se porez obračuna i kada ga platiti”, ističe Martinović.

Rješenje koje je uspostavilo Ministarstvo finansija, prema riječima Martinovića, je neprimjenjivo na advokaturu i urušilo bi sistem pravne pomoći, i sistem povjerenja između advokata i klijenta, jer bi, kako kaže, svako mogao da pristupi predmetu.

“Nije u pitanju neplaćanje poreza, već način na koji taj porez treba prijaviti”, pojasnio je Martinović.

Ponavlja da advokatura želi da se riješi taj problem, uz ocjenu da Ministarstvo finansija ima nesposobne ljude koji nijesu spremni da se suoče s problemom i da ga riješi.

“Zakon treba da važi za sve, ali kad ga primjenjujete morate ga primijeniti sa specifičnosti svih branši”, navodi Martinović.

cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]