Strane službe preko svojih medija opet crtaju metu Đukanoviću

25
Darko Trifunović

DARKO TRIFUNOVIĆ O OBJAVLJIVANJU PRISLUŠKIVANIH PRIVATNIH RAZGOVORA

Za beogradskog profesora i stručnjaka za bezbjednost Darka Trifunovića nema sumnje da je objavljivanje privatnih razgovora, neovlašćeno prisluškivanih, dio psihološko-propagandnog rata protiv vladajuće strukture u Crnoj Gori, te da je pred crnogorskim institucijama, prevashodno tužilaštvom ovaj slučaj novi izazov. Potrebno je, kako kaže, prvo utvrditi da li su snimci autentični, a potom se mora dati odgovor javnosti ko je, zašto i po čijem naređenju snimao telefonske razgovore ambasadora jedne države, kako su dospjeli do medija i zašto su baš sada objavljeni.

Trifunović za Dnevne novine napominje da indicije upućuju na to da su razgovori snimljeni od ruskih obavještajnih službi. A odgovor na pitanje kako su dospjeli do medija može da bude samo jedan tako što su i ti mediji saradnici obavještajnih službi.

Komentarišući naše pitanje da pojedini portali najavljuju navodne prisluškivane razgovore predsjednika države, Trifunović kaže da ga to ne čudi, jer je upravo predsjednik Milo Đukanović bio i ostao glavna meta.

“Preko jednih te istih medija godinama se pokušava urušiti rejting gospodina Đukanovića, uporno se pokušava stvoriti slika o njemu kao kriminalcu, što vremenom stvara ambijent da je maltene normalno uzeti kamen i gađati predsjednika države ili bilo koga ko je njemu blizak. Ovo može da ima teške posljedice. Uzmimo na primjer slučaj bivšeg premijera Zorana Đinđića i urednika hrvatskog Nacionala Iva Pukanića. Pukanić je napisao više od 3.000 tekstova o Đinđiću koji je ubijen u atentatu 2003. godine. Takvim pisanjem stvoren je ambijent da je to čovjek koji je kriv za sve i svašta u Srbiji. Šta se dešava kod vas u Crnoj Gori? Imao sam prilike da pročitam da je u pojedinim medijima u vašoj zemlji o predsjedniku Đukanoviću za samo tri mjeseca objavljeno više od hiljadu negativnih informacija. Sami izvucite zaključak”, naglašava Trifunović.

On smatra da je ovo što se dešava, od odbjeglog biznismena Duška Kneževića i objavljivanje njegovih snimaka do danas, klasičan primjer hibridnog rata, na koji Crna Gora mora da ima odgovor.

“Možda imam krivu sliku, ali mi se čini da je vaš predsjednik ostavljen da se sam bori protiv svih napada. Gdje su intelektualci, gdje su univerzitetski profesori, gdje su profesori Fakulteta političkih nauka, bezbjednosti, da ukažu na sve psihološko propagandne aktivnosti koje se vode protiv Crne Gore, da makar otvore priču o tome. Šta je sa institucijama? Objavljivanje neovlašćeno prisluškivanih privatnih razgovora je krivično djelo koje mora biti istraženo do kraja i sankcionisano, inače se ulazi u opasnu zonu da je sve dozvoljeno”, upozorava Trifunović.

Stvaranje takvog ambijenta, kako kaže, ima i te kako veze sa medijima, jer ako se stvori slika da sve može, niko neće postaviti pitanje njihove odgovornosti za saučesništvo u pokušaju terorizma.

“Ako imate medije koji brane teroriste, a napadaju tužioce i sudije, onda je to saučesništvo. Napadajući predsjednika države, tužioce, sudije, oni zapravo štite sebe od odgovornosti, pritom svjesno postajući oruđe u rukama stranih službi. Preko tih medija se unosi razdor unutar vladajuće partije, jer je opozicija pokazala da ne može ništa da uradi. Dakle, sada je na sceni poseban psihološko propagandni rat da se uvuče sumnja među ljudima u vladajućoj partiji, ne bi li se kako izazvalo “pucanje”. Vjerujem da je to vašim liderima dobro poznato i da će uspjeti da daju pravi odgovor i na ovaj izazov”, ocjenjuje Trifunović.

Podsjetimo, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom tekstova na portalu IN4S, kao i tekstova u drugim medijima koji ovih dana prenose djelove prisluškivanih privatnih razgovora bivšeg ambasadora SRJ u Moskvi i savjetnika predsjednika države Milana Roćena.

AZLP i AEM nijesu nadležni

Povodom objavljivanja prisluškivanih privatnih razgovora Dnevne novine su se obratile Agenciji za zaštitu ličnih podataka i Agenciji za elektronske medije i dobili odgovor da nijesu nadležni za takve slučajeve.

“U vezi sa vašim upitom kojim ste tražili odgovor na pitanje koji je način da se građani zaštite od iznošenja njihovih privatnih razgovora u javnost, obavještavam vas da Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nema nadležnosti da postupa u predmetnim slučajevima iz razloga što ista vodi upravni postupak, a što se u konkretnom radi o krivičnom djelu neovlašćeno prikupljanje i korišćenje, odnosno objavljivanje ličnih podataka. Lica čiji se lični podaci neovlašćeno prikupljaju, koriste i objavljuju imaju pravo da shodno čl. 183 a u vezi sa čl. 175 i 176 Krivičnog zakonika Crne Gore pokrenu sudski postupak za utvrđivanje odgovornosti podnošenjem privatne tužbe protiv odgovornih lica koji su iste objavili”, navodi se u odgovoru predsjednika Savjeta AZLP Mohameda Đokaja.

Iz Agencije za elektronske medije odgovoreno je da su “pružaoci elektronskih publikacija slobodni u kreiranju i uređivanju sadržaja, uz poštovanje standarda koji se odnose i na poštovanje privatnosti i dostojanstva građana”.

“Imajući u vidu da važeći zakonski okvir ne obezbjeđuje efikasnu implementaciju, jer Agencija nije u mogućnosti da pokreće postupak za utvrđivanje odgovornosti elektronskih publikacija ni da izriče sankcije, jedino sud može utvrditi potencijalnu odgovornost”, saopšteno je iz AEM-a.

25 KOMENTARI

 1. Korito vrlo loše peškaš i vidi se da ti intiligencija nije na zavidnom nivou. Žao mi je što jedan komentar moraš pročitati i po deset puta, da bi došao do zaključka na koga i na što se odnosi.
  Nadam se da će ti to ubuduće ići bolje.

 2. Pored ovoga, interesantna je i
  “neobavezna” ankenta norveškog
  Telenora, tj. Promonteovih anketašica, koje u anketi postavljaju i politička
  pitanja korisnicima, o NATO-u i
  “mišljenja” o ruskim “uticajima”.
  Kome tj. zašto norveškom operateru
  trebaju takve statistike , Crnogorskih
  korisnika, sa kojim motivima i ciljevima?
  Svakako ne izgleda dobronamjerno!
  Poprilično podcjenjivački od “Telenora”.
  Anketa je vršena krajem ljeta 2018.!
  Ko vršlja po umovima mojih sugrađana,
  za tuđe interese, koristeći Naše državljane u toj “raboti”?
  Za tričavu platu .

 3. KAZU BILA JE IZDAJA U KNIN , PA DA NISU HRVATI IOZDALI SRBE . NE BOGAMI NEGO SRBI SRBE KO STO SU VAZDA CINJELI OD BRANKOVICA DO KNINA

 4. Evo DK vodi hibridni rat sa 👾🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗🦗
  Ovaj je bio ulični policajac a sad filozof za 💰
  Prijatelj Bebe iz Djindjicevih dana….ma dje ih nalazite da mi je znati….čudno bi bilo da ga presednik ne dovede da ga on brani od hibridnih neprijatelja kad ovo pročita

 5. Poštovani Bokeju, koliku apanažu i od koga primaju srbijanski novinari da vrijedjaju presjednika Crne Gore, i ne samo njega nego i gradjane nazivajući ih milogorcima. Toliko je mržnje i uvreda je po novinama i tabloidima da je to strašno. A kad čitamo vašeg čuvenog stručnjaka Lazanskog, imamo utisak da treći svjetski rat samo što nije počeo. Sad se srbijanci kače sa bugarima, znači da niko od susjednih im država ne valja, samo su oni u pravu i vazda od nekog ugroženi.

 6. Ti si Bokelj špijun Rista sotone i lizoguz srbijanskih fašista i šešeljevih koljača. Uslugari su jad svakojega društva i kancer koji treba odstraniti.
  Ostavi Skalu koja nam je jedino svijetlu u mraku koji vi pravite u Boki. Vidiš li da te oni preziru i da ti ne odgovaraju na gadosti koje pišeš. Sakalo samo naprijed i ne osvrćite se na ove balezgarije.

   • Ođe su Crnogorci , oni od prije srba i srbije !
    Ne pleti laži ljuta// bokeljić, kako to da četnici ne spriječiše italijanske deportacije iz Crne Gore ili im prišanuli da puste bar đecu i žene, jerbo su sa njima bili
    u male a potla i u velike, pogotovo sa njemcima. Ne spasiše ni grbaljane internirce.
    A velite “isti narod” – da je tako
    nešto bi poduzeli.
    Biće da nije stigla depeša od čiče,
    kao ona o pokolju koji je Pavle Đurišić sproveo, a ljuta , a sve isti
    narod , jeli bokelju/ljuta brabonjaci
    pestokupljevinarski , ne kukumavčite, niko normalan ve ne voli i ne benda.
    Zatvorena i inkrožana je Srbija do
    daljnjeg, kao kužna, zbog takijeg
    ka vas dva sulundarca zveknuta !
    Sada je došlo vrijeme đetića pa bolje pletite čarape sa pet igala…

 7. Darko Trifunovic je pripejd “analiticar” i “strucnjak” koji za potrebe crnogorskog režima plasira price o ugrozenosti bezbjednosti šefa režima izmisljajuci unutrasnje i spoljnje neprijatelje,najčešće u predizbornim kampanjama.
  Ovakav i slicni “strucnjaci” za ove svoje budalastine primaju izvjesnu apanažu od crnogorskog režima,nerijetko o trosku crnogorskih poreskih obveznika koriste usluge hotela Splendid u Becicima.

  Skala radio vazda u službi Službe….po onoj iz Balkanskog spijuna “Ja sam svoju duznost obavio, mene ako se na dan Drzavne bezbednosti sete,ako ne sete,nikome ništa”

  • Da sam na mjesto urednika, zbog ovakvog izliva uvrjeda i to vrlo direktno, automatski bi te eliminisao sa ovoga portala. Ajde kada se između sebe izvrjeđamo, ali jedan jedini i pravi javni servis, nazivati tako, mislim da je previše. To ti je zahvalnost, što ti dozvoljava, da non-stop komentarišeš, vrjeđajući nristomišljenike.
   Podsjećaš me na onoga debeloga što ga gledam svake “NEĐELJA U PETAK” koji onako bezobrazno i fukarski širi mržnju prema Crnoj Gori, usuđujući se čak da javno iznese svoj stav, govoreći da bi volio da Crna Gora uopšte ne postoji!
   Prica o ugrozenosti Srba u Crnoj Gori mu ne pije vodu, samom činjenicom da u njega ima 130 kila.
   Bokelju i ti i on ste izrodi i to ne Crne Gore, jer kao takvi vi njoj ne pripadate, več one koja.se sa obzirom kakvi ste, odrekla vas.
   I Srbija ćisti smeće iz svoje kuće.

   • Imaju tamo dvojica od po 130kila pa ne znam na kojega mislis, i iz kojega vremena. Jer su obojica isto pricali i iste stavove zastupali. Onda je jedan od njih odlucio da promijeni stranu jer mu je to bilo daleko isplativije. A ovaj drugi je ostao ono sto i jeste, ustvari sto su obojica. Ali to ovaj drugi ne priznaje. To se kaze da je prodao vjeru za veceru. Za vise vecera i ruxaka, inace kako bi imao 130kila😀😀😀

    • Bilo je i brakova koji su trajali i po 40 godina i dođe dan kada se i to završi.
     Po tvome razmišljanju, koje nije ni dobro ni ispravno, ispade da kako kreneš od početka, tako moraš i završiti. Nije tako, jer ljudi postoje da bi se mjenjali, fa shvate da su pogrješili i pokušaju ispraviti sopstvene greške.
     Primjera radi, u bivšoj ljepoj Jugoslaviji, osamdeset posto ljudi nije posjećivalo Bogomolje, što iz straha da im se ne odizme partijska knjižica, što iz ljubavi prema Petokraci i Komunizmu. Kada je srušen taj jednopartijski sistem, baš ovi koji su ga najviše (kao) postovali, pljuvali i po Bogu i Crkvama, postali su najveći vjernici, koji bi sada, da im dirneš u vjeru ubili čovjeka. A oni koji su vjerovali i onome vremenu i bili dosljedni i Bogu i Crkvi, postali su neprijatelji današnjim splačinama, takozvanim vjernicima.
     Mozda i među nama samima ima ostataka iz toga perioda, možda đede ili tata, ali je to teško priznati za sebe samoga.
     A ovaj za koga ti kažeš da je promjenio stranu, zaslužuje poštovanje, što se odrekao jedne nacionalističke i fašističke ideologije, koju danas zastupa ovaj tvoj od 130 kila i ti zajedno sa njim.
     Bogami i ti bi ostavio ženu da ti je KU.VA, pod uslovom da si oženjen.
     Valjda bi je promjenio, što znam…

   • Moj grade,

    Na ovom portalu si ti jedan od većih pljuvača bez argumenata.
    Smatras da covjek ima pravo na promjenu misljenja,saglasan sam u tome.
    A moze li covjek da promijeni naciju?
    Takvi se (obicno) zovu konvertitima.
    U takve nema vjere,ne vjeruju mu ni oni za ciji sad interes radi.
    Nisam tu mislio na tebe,ti si samo budaletina.

    • Znao sam da ćeš se prepoznati Bokelju.
     Što se tiče nacije, ti si jedan od onih, koji sebe naziva “Crnogorcem Srpskog porjekla”
     Zamisli koja li si tek ti budala, ili bolje reći IDIOT!

     • Boka je crnogorska od kad je to Tito tako uredio, tako da je covjek sasvim u pravu, jer zna da mu porijeklo seze mnogo prije Tita i Mila. A zna se ko je u Boki zivio prije njih. Crnogorci su bili iza brda,a i oni su bili, velikom vecinom,srpskog porijekla. Zato je i najpostenije i najispravnije reci Crnogorac(po mnestu rodjenja, mjestu stanovanja),srpskog porijekla(po porijeklu). A to sto vi zelite da prekrajate istorijske cinjenice i na silu da mijenjate neke stvari, to je druga stvar. Ali da znate da time samo postizete kontra efekat.

     • Crna Goro iza brda, ako ti i tebi slični smatrate da su Crnogorci narod Srpskog porjekla, a pogotovo da smo jedan te isti narod, zašto se nijedan Srbin u svome životu ne zajebe, pa kaže za sebe da je Crnogorac?
      Zamisli: CRNOGORAC SRPSKOG PORJEKLA!
      Prljava i iskvarena demagogija!

   • ,, A oni koji su vjerovali u onome vremenu i bili dosljedni i Bogu i Crkvi, postali su neprijatelji danasnjim splacinama,, Ni sam te ne bih mogao bolje opisati nego ti sam sebe. Mislim na zadnju rijec tvoga citata.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].