Strmoglav pad: Investitori bježe od crnogorskih obveznica, Vlada se “temeljno” bavi drugim pitanjima

0

Obveznice Crne Gore dostigle su istorijski najniži nivo. Samo u ovoj godini obveznice su izgubile gotovo četvrtinu vrijednosti.

Pad vrijednosti crnogorskih obveznica počeo je nakon izjave tadašnjeg potporedsjednika i aktuelnog predsjednika Vlade Dritana Abazovića pred evropskim parlamentarcima u Briselu u kojima ih je molio da pomognu Crnoj Gori da vrati kredit za prvi dionicu autoputa i tako “prekinu kineski uticaj”.

Osim toga što ova izjava predstavljala presedan u diplomatiji, ona je dovela i do pada crnogorskih obveznica na tržištu kapitala.

Od tada vrijednost crnogorskih obveznica gotovo po pravilu pada.

Nakon ove izjave tada se oglasio SDP, upozorivši na pogubnost tadašnje Abazovićeve izjave.

“Bježanje investitora od crnogorskih obveznica i pad njihove vrijednosti moraju upaliti alarm kod Vlade da se sa neozbiljnim, nedžravničkim i neodmjerenim izjavama mora prestati pod hitno, kako bi se spriječio nastavak štete po državne i ekonomske interese”, kazao je tada član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić, komentarišući veliki pad i rasprodaju crnogorskih obveznica.

Prethodna Vlada je u decembru 2020. emitovala euroobveznice na 750 miliona eura, koje treba da vrati 2027. uz godišnju kamatu od 2,87 odsto. Tim obveznicama sada se trguje na sekundarnom tržištu.

Cijena obveznice je, naime, direktno povezana sa rizikom i kamatom. Ukoliko raste rizik, cijena obveznice pada, a kamata raste i obratno. To znači da kada raste neizvjesnost da će se emitovane obveznice naplatiti, cijena pada, a to omogućava veću kamatu kupcu, ako obveznicu naplati, jer se rizik naplate povećao.

Ono što je sigurno problem za državu koja po riječima aktuelnog ministra finansija Aleksandra Damjanovića mora da se zaduži ove godine 270 miliona eura, a sljedeće čak i 600, je da će se u ovakvoj situaciji jako teško zadužiti po povoljnim uslovima.

Za Crnu Goru je, sa ovom cijenom obveznica i lošim kreditnim rejtingom, novac jako skup na svjetskom tržištu.

Umjesto priče o ekonomiji i finansijama, Vlada se bavi ugovorom sa SPC, i produbljivanjem podjela u društvu još jednim “tajnim ali organizovanom” poslom. Premijer prijeti medijima, gradonačelnika Podgorice naziva fašistom. O životnim pitanjima ni riječi.

Na ozbiljan pad obveznica juče je upozorio poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

Kako je istakao, vrijednost obveznica je između ostalog i odraz povjerenja investitora u našu zemlju.

“Kada bi sad odlučili da emitujemo obveznice, stopa bi bilo značajno veća nego za one koje smo emitovali ‘19 i ‘20. Umjesto fokusiranja na ovakve veoma indikativne teme, javnost se svakodnevno zatrpava raznim dnevno-političkim floskulama. Zato umjesto mahanja rukama i pričanja “priča za malu djecu”, potrebni su ozbiljni ljudi koji će na ozbiljan način zasukati rukave”, naveo je Mugoša na Tviteru.

Dan prije toga, poslanik Demokratske partije socijalista Petar Ivanović na Twitteru je napisao:

“Na berzi u Frankfurtu u 11h zabilježen je istorijski minimum (72,10 eura). Gotovo 70 odsto pada cijene u ovoj godini ostvareno je za 98 dana mandata 43. Vlade”.

Da sasvim bude jasno – politički haos koji živi Crna Gora doveo je do pada obveznica. To znači da investitori opreznije reaguju zbog političke nestabilnosti i neizvjesnosti u Crnoj Gori.

Miraš Dušević

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]