Strože mjere: Zatvara se i Ulcinj, nema još potpunog zaključavanja Crne Gore, pojačane kontrole poštovanja mjera

0

I u opštini Ulcinj uvode se mjere koje su na snazi u opštinama Budva i Herceg Novi, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ), Igor Galić. Sve aktuelne mjere, kako je istakao, ostaju na snazi u ostalim gradovima.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović je saopštila da je donijeta odluka da još ne dođe do potpunog zaključavanja Crne Gore, te da se sačeka narednih deset dana, kako bi se vidjeli efekti aktuelnih mjera.

Ona je apelaovala na građane da poštuju sve aktuelne mjere.

Proces imunizacije, kako je navela, teče po planu.

“Opterećenost zdravstvenog sistema je na veoma visokom nivou, i danas smo povećali kapacitete za covid pacijente, pa je  formirano po 30 novih kreveta u KCCG i Opštoj bolnici Nikšić. Takođe, u opštim bolnicama u Kotoru i Baru je u završnoj fazi ugradnja kiseoničnih stanica”, kazala je ministarka.

Po 250 eura kovid zdravstvenim radnicima

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, poručio je da implementacija mjera treba da bude ključ.

“Poštovanje mjera je najbitnija stvar u ovom trenutku. Epidemija je i finansijski problem, ali ne možemo da biremo zdravlje ili ekonomija, oboje mora da se desi”, poručio je Spajić.

Saopštio je da podržava inicijativu Borovinić-Bojović da se zdravstvenim radnicima povećaju plate.

“Kao prva mjera biće jednokratna isplata zdravstvenim kovid radnicima od 250 eura u martu”, poručio je ministar.

Tri tima za kontrolu

Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, poručio je da će biti formirana tri tima koji će biti zaduženi za kontrolu poštovanja mjera.

“To ćemo uraditi uz pomoć pripadnika Uprave policije, zaposlenih u Upravi za inspekcijske poslove i Vojske Crne Gore”, navodi Odović.

“Prvi tim činiće predstavnici Uprave policije koji će sprovoditi kontrolu vani: nošenje maske, distance, opominjaće građane i kažnajveće nesavjesne građane. Drugi tim činiće predstavnici UIP-a kontrole sprovođenja mjera u zatvorenom prostoru – javnim ustanovama, privrednim subjektima. Posebno će kontrolisati prostori koje koriste privredni subjekti. Treći tim činiće predstavnici Vojske koji će biti raspoređeni u najkritničnijim gradovima, imaće punktove gdje će moći da daju građanima maske i zaštitnu opremu, savjetuju ih i opominju da poštuju mjere”, pojasnio je Odović.

Mjere za Ulcinj, Budvu, Tivat i Herceg Novi

Stanovnicima Ulcinja, Budve, Tivta i Herceg Novog zabranjen je izlazak sa teritorije opština.

Zabrana se ne odnosi na obavljanje redovnih radnih zadataka, na osnovu potvrde poslodavca, ali i na ostvarivanje zdravstvene zaštite, na osnovu medicinske dokumentacije.

Zaključavanje opština ne odnosi se u slučaju njege lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor tih osoba i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ovih lica ili ugovorom o njezi ili izdržavanju.

Pored toga zabrana ulaska ili izlaska iz ta dva grada ne važi u slučaju održavanja ličnih odnosa djece sa roditeljem sa kojim ne žive, u skladu sa sudskom odlukom.

Ugostitelji su obavezni da gostima koji su smješteni u hotelu obroke serviraju u sobama.

Zabranjeno je korišćenje zajedničkih prostorija za odmor i rekreaciju, kao što su bazeni, spa centri, saune, teretane, TV sale.

Dozvoljena je priprema i izdavanje hrane, po porudžbi, ali bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, od sedam do 22 sata, uz potvrdu poslodavca.

RTCG

Premijer: Potpuno zatvaranje ako mjere ne daju rezultate

Raste broj zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori: 625 novih slučajeva (iz Kotora 10), preminulo osam osoba

Od corona free destinacije do crnih rekorda: Nesposobnost Vlade građani plaćaju životima

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].