Stručnjaci Instituta iz Kotora, Drača i Ankone na zajedničkom istraživačkom poslu

0
Institut za biologiju mora u Kotoru

Milica Mandić

Milica Mandić

Naučni radnici kotorskog Instituta za biologiju mora zajedno sa kolegama Instituta iz Drača i Ankone ovih dana završili su istraživanje procjene biomase pelagičnih vrsta riba.

Riječ je prije svega o inćunima i srdelam  u južnom Jadranu koje su kao i prethodnih godina radili u okviru Adriamed projekta.

Uzorci koji su uzeti na italijanskoj strani nalase se u Institutu u Ankoni, a sa naše i albanske strane su u kotorskom Institutu, kaže za Skala radio naučna radnica iz kotorskog Instituta dr Milica Mandić.

Obrada prikupljenih podataka ovog istraživanja očekuje se početkom septembra.

U ovom istraživanju su primijenjene dvije različite metode i to eho sondiranje odnosno snimanje sastava vrsta i količine ribe po linijama, koje su još ranije ustanovljene duž cijelog Južnog Jadrana.

Takođe su na 102-ije pozicije uzimani uzorci ranih, razvojnih stadijuma riba.

Pored toga, urađeno je i preko 30 pelagičnih koča, dakle lovljena je riba kako bi se direktnom metodom odredile vrste i količina,  objašnjava Mandićeva.

Dosadašnji rezultati pokazuju da se biomase pelagičnih vrsta riba nalaze na stabilnom nivou.

Nakon ovogdišnje analize uzoraka, razultati će biti predstavljeni na jednom od najznačajnijih sastanaka Generalne komisije za ribarstvo Mediterana, gdje se odlučuje da li se biomasa nalazi na stabilnom nivou, da li je došlo do prelova ili nije, kako bi se odredila i količina flote, odnosno ribarskih brodova koji mogu iskorišćavati ove resurse.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]