Studija zaštite kulturnih dobara za PUP Kotora biće dostavljena UNESCO-oj komisiji na mišljenje

4
Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

U opštinskom Sekretarijatu za urbanizam je u toku realizacija četiri planska dokumenta od kojih je prioritet donošenje Prostornog urbanističkog plana Kotora za koji se čeka Studija zaštite kulturnih dobara koju radi Uprava za zaštitu kulturnih dobara Kotor.

Prema najnovijoj informaciji uz Uprave, studija je prevedena na engleski jezik i biće dostavljena UNESCO-oj komijsi na mišljenje, kazala je za Skala radio Slavica Vojinović, sekretarakka Sekretarijata za urbanizam građevinarstvo i prostorno planiranje.

Takođe je, navodi ona, potrebno Prostorni urbanistički plan usaglasiti sa smjernicama Prostornog plana posebne namjene za obalno područje koji radi Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Nadalje, Urbanistički projekat Škaljari – poslovna zona je u fazi postupanja po smjernicama Ministarstva održivog razvoja i po primjedbama datim na nedavnoj javnoj raspravi.

Nakon toga utvrdiće se prijedlog Urbanističkog plana Škaljari i dostaviti Ministarstvu na saglasnost, objašnjava Vojinovićeva.

Takođe je u postupku i donošenje dva planska dokumenta i to izmjene i dopune DUP-a Morinj i donošenje  DUP-a Nerin koji su dostavljeni resornom ministarstvu na saglasnost.

Izradu ova dva planska dokumenta finansiraju investitori.

U proceduri su i pripremni poslovi za donošenje dvije državne studije koje rade Ministarstvo održivog razvoja i turizma i to državna studija lokacije sektor 16. za područje od Jugooceanije do Uprave policije na Mulu i državna studija lokacije sektor 10 u Risnu od rta Banja do Vitoglava.

Za ovu studiju u četvrta, 16.06. u podne u palati Bizanti će biti održana prezentacija od strane obrađivača plana Centra za arhitekturu i urbanizam Podgorica.

4 KOMENTARI

  1. U Morinju ce da se gradi luksuzni turistički kompleks razgovarao sam sa nekim strancima koji su bili usidreni u Morinju sa ogromnom jahtom. Taj dan su obilazili ovo brdo iznad magistrale!

  2. DUP Morinja ili izmjene evo se rade par godina – pustara jedino ako se pojave kakvi strani investitori pa da živne ovaj kraj.

  3. Naručene studije od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma imaju za cilj da unaprijed legalizuju neprimjerenu i nedozvoljenu gradnju na primorju i priobalju. U te svrhe angažuju se “nestručnjaci” koji se samo potpisuju na “spisak želja” sačinjen u navedenom Ministarstvu.
    Takva je i jedna “stručna ekipa”, koja za podebeli pinezi tobože radi Studiju zaštite za priobalje. Radi je u Kotoru, u radno vrijeme, a većina nije iz Kotora. Na čelu ekipe, jedan od najgorih studenata Kulturološkog fakulteta gospođa Ljesar, koja je i na čelu Centra za konzervaciju i arheologiju.

    • Jednostavnim jezikom rečeno, podgorički tajkunski okupatori su na odlučujućim mjestima instalirali svoje poslušnike koji će “sve po zakonu” aminovati svaku njihovu (tajkunsku) želju. O devastaciji prirodnog, neponovljivog ambijenta Boke i Primorja, tajkuni ponajmanje brinu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]