Subotnji ručak učenika, kulinara Resursnog centra “Dr. Peruta Ivanović“

2
kuvari – učenici Resursnog centra u Kotoru

Neđeljko Moškov

Učenici kotorskog Resursnog centra “Dr. Peruta Ivanović” će od subote 3. marta, svake subote pripremati hranu za svoje drugove, korisnike ove ustanove u Kotoru.

Ovo je proizvod višegodišnje uspješne saradnje između gradova pobratima Kotora i Santa  Barbare, to jest kulinarske akademije Gorana Milića koji sebe nesebično daje u ovaj projekat.

Nakon obuke učenika Resursnog centra u Americi na Milićevoj akademiji, sada se prelazi na još jedan nivo tzv. horizontalno učenje.

To znači da učenici međusobno, kroz rad u praksi, prenose učenje i znanje koje su stekli na Beverly Hillsu, kazao je za Skala radio Neđeljko Moškov, direktor Resursnog centra za sluh i govor u Kotoru.

Ovo je svojevrsna privilegija koja treba da se cijeni, jer je riječ o besplatnom školovanju u sticanju znanja iz gastronomije u prestižnom, svjestkom resoranu, naglasio je Moškov.

“Milić je prepoznao ovaj potencijal i uključio djecu iz kotorskog Centra. Budući da je i sam rodom iz Boke Kotorske, njegova želja je da se na ovaj način oduži svom kraju, a sa druge strane da širi našu kulturu, jer sva ta jela koja se pripremaju većinom su mediteranska, lokalna kuhinja. Ideja je da sve što su naučili naši đaci u Americi prenesu i na ostale, pa je  prvi ručak iz njive kuhinje u Resursnom centru za sve korisnike ove humane ustanove. Pripreme će početi u 14 sati, u 15 počinje kuvanje za svu djecu koja su preko vikenda u Resursnom centru njih oko 25. Njihov rad preko skajpa direktno iz Amerike pratiće Goran Milić i davati im savjete. Prethodnih dana su učenici kuvali paštu bolonjeze i lazanje ručno  izrađujući kore”, naveo je Moškov.

Do sada su tri učenika posjetila i završila obuku u Milićevoj akademiji u Santa Barbari, a četvorica se spremaju da odu i od njih su dva đaka čujuća, a dva gluva učenika.

Učenici Resursnog centra su u našoj zemlji već pokazali izvanredne rezultate u prestižnim restoranima hotela “Splendid“ u Bečićima, a bivši učenici su readili neki od njih i dalje rade na Svetom Stefanu.

Sa međunarodnih takmičenja iz kulinarstva takođe se vraćaju sa prestižnim nagradama i po pravilu su u vrhu.

Za pripremu učenika na sljedećim takmičenjima regionalnog karaktera su se ponudili menadžeri iz hotela “Splendid“ i “Regent“, što je od posebnog značaja, kazao je Moškov.

Kulinarstvo je idealan posao za mlade ljude oštećenog sluha koji imaju sposobnost da brzo uče i da ono što jednom vide bez greške ponove.

S druge strane, kazao je Moškov, to im je najlakši način da dođu do posla i to ne bilo kakvog već veoma plaćenog posla.

U planu je nadalje da saradnja Resursnog centra sa rizortima koji su otvoreni i novim koji će zaživjeti kao što je Porto Montenegro, Porto Novi, Luštica bay.

Cilj je da se ne traže kuvari iz susjednih zemalja, već da se obrate Resursnom centru u Kotoru gdje se obrazuju kadrovi i gdje je već “gotov proizvod“.

Ovo tim prije što nakon obuke u kulinarskoj akademiji Gorana Milića, učenici dobijaju diplome i sertifikate koji zaista znače svuda u svijetu, zaključio je Moškov.

2 KOMENTARI

  1. Ovo je za svaku pohvalu! Puno uspijeha zelim ovim mladim ljudima koje nikako ne treba posmatrati iz ugla koji zna biti u nazadnim srdinama. Vi ste jednaki u mnogo cemu i bolji od mnogih razmazenih tatinih i maminih nakicenih ceri i bijesnih sinova! Neka vas sreca prati u zivotu! Pasam tuda i srecem tu dijecu i mnogi mi se jave samo jer se cesto gledamo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].