Šućko Baković osudio kampanju protiv Pozitivne Crne Gore

0
Šućko Baković

Zaštitinik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković osudio je, kako je naveo, “neprimjerenu, primitivnu i uvredljivu kampanju protiv pojedinih predstavnika političkih partija, koja se ovih dana širi društvenim mrežama”.

Kako je istakao, u posljednjih nekoliko dana primijećen je jako naglašen trend po kome se lično i kolektivno nezadovoljstvo političkim događajima na društvenim mrežama skoro u cjelosti prenijelo na intimne lične i porodične stvari pojedinaca, političkih eksponenata pojedinih partija ili grupacija.

“U kampanji diskreditacije koriste se fotomontaže, pozivi na govor mržnje i netoleranciju, uvrede, kletve, psovke,  krši se pravo na privatnost, a upućuju se čak  i verbalne prijetnje”, precizirao je on.

Baković je ozbiljno zabrinut zbog pojave i promovisanja takvog neprihvatljivog ponašanja i podsjeća da izražavanje mišljenja na taj način nije u skladu sa demokratskim principima i standardima zagarantovanih ljudskih prava.

“Podsjećam na značaj interneta u političkoj utakmici, budući da on pruža potrebne alate za učešće u aktivnostima i diskusijama vezanim za politička pitanja i pitanja od opšteg javnog interesa. Međutim, kao i drugi oblici izražavanja i ovo pravo je ograničenog karaktera i ne može se uživati na štetu prava drugih”, naveo je on.

Ombudsman je apelovao na sve političke subjekte i korisnike društvenih mreža da se uzdrže od netolerantnog i uvredljivog saopštavanja, ličnih uvreda i stavljanja tih uvreda u porodični kontekst i onaj najsuptilniji koji se tiče djece i članova porodice, a da za to nema osnova u samoj saržini političke diskusije.

“To je uostalom obaveza koja proizilazi iz standarda savjeta Evrope o govoru mržnje u medijima, kao i Evropske komisije protiv rasizma i netolernacije, uz već pomenutu praksu Evropskog suda za ljudska prava. Pri tome se ne smije praviti razlika i zaštitu mora uživati svako lice i svaki politički eksponent, bez obzira na pripadnost opciji i neko drugo lično svojstvo”, zaključio je Baković, uz napomenu da očekuje da se ponašanje svih aktera građanskog društva na društvenim mrežama, pa i drugim oblcima masovnih komunikacija, prilagodi zaštiti elementarnih vitalnih interesa pojedinaca i njihovog privatnog i porodičnog života.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]