Sud ne zna gdje je Vesna Bratić

16

Ni prethodno ročište po prijavi Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama protiv bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog neispunjavanja obaveza iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a koje je bilo zakazano za 10. novembar nije održano, zato što Sud za prekršaje nije bio u mogućnosti da joj uruči poziv da prisustvuje, kazao je Pobjedi član Savjeta AZLP Muhamed Gjokaj.

“Ročište je odgođeno za februar zato što Sud za prekršaje ne može da utvrdi koja je adresa na kojoj Bratić živi kako bi joj uručio poziv da prisustvuje. Pojasnili su da je promijenila adresu. Postoji mogućnost i da se ide na zastaru”, istakao je Gjokaj.

ZAKONSKE MOGUĆNOSTI

Ipak, viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović pojasnila je Pobjedi da Sud za prekšraje ima svoje zakonske mogućnosti dostave pismena strankama, a ukazala je i da je to naročito lakše za ona lica koja rade javni posao – kao što je to posao Bratić koja je redovna profesorica na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

“Shodno Zakonu o prekršajima, dostavljanje se, osim redovne dostave putem pošte, odnosno elektronskim putem ili preko službenog lica ili preko lica koje je registrovano za obavljanje dostavljanja fizičkim ili elektronskim putem, vrši svakim radnim danom od 7 do 20 časova na adresi gdje lice živi ili na njenom radnom mjestu ili u prostorijama nadležnog organa kad se to lice u njima zatekne”,istakla je Kaluđerović.

Ako se na te načine ne može uručiti poziv, dodala je, onda se dostava može izvršiti u svako vrijeme i na svakom mjestu.

“Ovo znači da dostavljač suda može da uđe na čas kod profesorice Bratić i uruči joj poziv, samo prije toga mora znati raspored i fakultetsku jedinicu gdje izvodi nastavu kojim danom i u kom času”, pojasnila je Kaluđerović.

Kako su brojni načini da se ovaj poziv uruči, navela je, ovakvo postupanje može predstavljati zloupotrebu od strane Bratić, što znači da bivša ministarka, kako je rekla, možda izbjegava da primi taj poziv ili je Sud za prekršaje nezainteresovan da dostavljanje realizuje.

“Ako je eventualno tokom postupka promijenila adresu dužna je bila da o tome odmah obavijesti sud koji vodi postupak. Ako Bratić nije obavijestila sud o promjeni adrese, te se ne može saznati gdje se odselila, sud može odrediti da se sva dalja dostavljanja vrše preko oglasne table suda kada će se dostavljanje poziva smatrati izvršenim po isteku osam dana od dana stavljanja pismena na oglasnu tablu suda”, naglasila je Kaluđerović.

NEDOSTATAK VOLJE

Smatra da bi se poziv ipak mogao uručiti na Fakultetu – čak i tokom nekog od njenih redovnih časova u amfiteatru, profesorskom kabinetu, ali samo ako za to postoji volja suda.

Ukazala je i da ovaj postupak može zastariti samo zbog neažurnosti organa koji ga vode, ali i zbog nedostatka volje da se zaista i završi.

“Jer nemogućnost dostavljanja poziva stranci nije realni razlog kada je u pitanju Vesna Bratić, imajući u vidu da je ona lice koje radi javni posao i njeno kretanje je poznatije nego kretanje običnog građanina, ukoliko znamo da mora biti kao profesorica na svom radnom mjestu u vrijeme izvođenja nastave”, zaključila je Kaluđerović.

Pobjeda je pitala i Sud za prekršaje da pojasni zbog čega nijesu bili u mogućnosti da Bratić dostave poziv da prisustvuje ročištu, te koje su, od zakonski dozvoljenih, načina za to koristili, ali odgovor do zaključenja ovog broja nijesmo dobili.

Podsjetimo, AZLP je u decembru prošle godine podnio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka „protiv odgovornog lica u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta zbog neispunjavanja obaveza iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama“.

cdm  izvor pobjeda

16 KOMENTARI

 1. “? ĐE JE???!

  PITAJTE MINISTARSTVO PROSVETE… “MILO CG”-DA VAM KAŽU NJENU ADRESU NA KOJOJMJOJ ŠALJU JRDNOGODIŠNJU PLATU-PANAIU!!!?

  • !UTEKLA,OD”KONAVOJSKI ČETNIKA”-PREDVOĐENI “KVARTETOM 4M”omirom MILOŠEVIĆEM i Mlom MARIVIĆEM” I U NAMETNUTOM RATU POBIJEDITI U S T A Š E ZA NAVEK!!!!
   A FA STE ORIGINAL KVARTETOVI ČRTNICI-BILI BI STE PREO “RTA KOBILA I MAGARACA-“VLADALI KONAVLIMA I ŠEMENILI ONE KRAVE NA GRUDU U KONAVLE…!!!!

 2. Hahhaah eci peci pec
  Reci Mali zec…..
  Gudin Džoma ko se ne skrio
  Magarac bio….
  Reci gudin Džoma
  U koji manastir je Vesna
  Crna Gora postade joj tesna

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]