Suhomeđa na listi UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine

5

 

Vještina gradnje na suvo je zvanično upisana u UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

“Vještina gradnje u tehnici na suvo podrazumijeva obradu i slaganje kamena jedan na drugi bez upotrebe vezivnog materijala. Stabilnost strukture osigurava se pažljivim izborom i slaganjem kamena, a gradnjom na suvo su oblikovani različiti kulturni pejzaži od praistorije do danas”, stoji u obrazloženju odluke.

Podnosioci zahtjeva za uvrštenje bili su Hrvatska, Kipar, Francuska, Španija i Švajcarska.

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena godinama organizuje radionice gradnje na suvo, pri čemu smo, zajedno sa brojnim volonterima i njihovim udruženjima, odnosno klubovima, radili na očuvanju pojedinih značajnih objekata ovakvog tipa, a organizovali smo i pokazne radionice na Žlijebima, odnosno, učestvovali u organizaciji već tri Prvenstva Crne Gore u gradnji suvomeđe, kao jedinstvenog sportsko-zabavno-edukativnog događaja.

“Suvomeđe su uvijek napravljene u harmoniji sa okruženjem, a tehnika gradnje pojačava vezu čovjeka i prirode. Vještina se prvenstveno prenosi sa koljena na koljeno, u zavisnosti od terena na kojem se gradi“, piše između ostalog na stranicama UNESCO-a.

Navodi se u saopštenju Agencije za razvoj i zaštitu Orjena DOO Herceg Novi.

5 KOMENTARI

 1. Lastovljani ne puvate se, za pohvalu je rabota. Niste ni Vi no rvatske NVO izmislili toplu vodu.
  Suhomedje su jos od praistorije u cijelom svijetu!

 2. ops…. Gornja Lastva je prva pokrenula akcije zaštite suvomeđe tj. zavičajno udruženje Napredak. Expedicio je izdao brošuru o zaštiti suvođe i promovisali su suvomeđu u Crnoj Gorii širom Mediterana. I ovo na žalost nema veze s njima a pogotovo ne sa puvanjem, ovo je istina. Prvi su doveli u CG udruženja iz Hrvatske koja se bave zaštitom suvomeđe. I za one koji ne znaju…u Gornjoj Lastvi je započela popravka suvomeđe, prvi put na ovim prostorima.

 3. …da nam je DOMOVINA-ozidana na SUVOMEĐIM TEMELJIMA..bar bi bila svjecko materijalno dobro
  …A ovako MEĐA sklona P A D U…?

 4. A Gornja Lastva’ Zar nije njihov doprinos zajedno sa NVO Expeditio neprocjenjiv za očuvanje suvomeđe na ovim prostorima?Pitajte ko zna.

  • Nije samo Gornja Lastva ozidana suhomedjom.Sirom Crne Gore i van nje je ima !
   Nemote se puvati, no nastavite rabotati.
   Pustite da Ve drugi hvale!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]