Svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva

0
Santander – Krivokapić

Svako treće dijete u Crnoj Gori je u riziku od siromaštva, a tek jedno od deset dobija socijalnu pomoć, saopštio je šef Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Santander je poručio da su glavni prioriteti UNICEF-a da podrži Crnu Goru u smanjenju siromaštva djece i da svakom djetetu obezbijedi kvalitetno obrazovanje.

“Prema posljednjim rezultatima PISA testiranja, petnaestogodišnjaci u Crnoj Gori kasne dvije godine za svojim vršnjacima u pogledu nivoa znanja i vještina koje su stekli. Drugi prioriteti tiču se smanjivanja nasilja, naročito nasilja u porodici, kao i ostvarivanja prava svakog djeteta na zdravlje, posebno u oblasti imunizacije, ne samo protiv COVID-a-19, već i protiv drugih dječjih bolesti poput malih boginja. Takođe, zaštita mentalnog zdravlja postala je još važnija tokom pandemije COVID-a-19, koja je imala snažan psihološki uticaj na djecu, mlade i porodice”, kazao je Santander.

 

On i Krivokapić su saglasni da su smanjenje siromaštva i kvalitetno, inkluzivno obrazovanje djece osnova bolje budućnosti. Premijer je zahvalio Santanderu na pomoći koju je UNICEF pružio u borbi protiv epidemije korona virusa, kao i na svim aktivnostima koje ta organizacija sprovodi u cilju poboljšanja položaja djece u Crnoj Gori. Krivokapić je naveo i da bi bi želio da dobra saradnja sa UNICEF-om bude plodonosnija i uspješnija.

“Predsjednik Vlade je istakao da je Vlada zabrinuta zbog svih dešavanja koja mogu negativno uticati na djecu, te da će učiniti sve da im omogući bolje uslove za život”, saopšteno je nakon sastanka.

Santander je ocijenio da je kriza izazvana korona virusom ne samo zdravstvena, već i kriza prava djeteta.

“Problemi su posebno vidljivi u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne i dječje zaštite“, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, poručivši da je ta organizacija spremna da pruži podršku u tim oblastima za dobrobit sve djece”, zaključio je Santander.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].