Sve je manje kazivača i etno literature o folklornoj tradiciji Crne Gore

0
Predrag Šušić

Predrag Šušić

Crna Gora posjeduje veliko folklorno bogatstvo, ali je sve manje literauture i narodnih kazivača o ovoj tradiciji.

Folklorni ansambl “Nikola Đurković” baštini takvo nasljeđe, kazao je za Skala radio Predrag Šušić, koreograf i direktor Folklornog ansambla “Nikola Đurković” iz Kotora.

On je podsjetio na brojne aktivnosti ovog ansambla, koji u ovoj godini bilježi preko 120 nastupa.

Odradili su i mini turneju po Crnoj Gori, a bilo je u planu i mnogo više nastupa za koja nedostaju sredstva.

Između ostalog, Šušić ističe nastup na Međunarodnom festivalu u Trebinju, gdje su hjeli da se izmjere sa ostalim društvima u regionu.

S ponosom podsjeća da su na ovom festival, koji je bio takmičarskog karaktera, prvo mjesto podijelili sa kraljevačkim Abraševićem.

U opštini Kotor folklorni ansambl “Nikola Đurković” ima dobru saradanju sa svim nevladinim organizacijama i mjesnim zajednicama i svima se rado odazovu, kazao je Šušić.

On je posebno istakao izvanrednu saradnju sa Hrvatskim građanskim društvom, koji folklor uvijek uključe u programe u kojima vide mogućnost za saardnju i putovanja.

Ansambl, pored ostalog, ima sporazum o saradnji i eduklaciji svojih članova i sa Centrom za istraživanja tradicionalnih igara i pjesama Crne Gore iz Kolašina.

Na etno kampu je učestvovalo sedam članova ovog društva i tu se  pokušavaju pronalaziti kazivači starih običaja, igara i pjesama kojih je, na žalost sve manje.

Veliku pomoć pružaju predavači, doktori sa etnoloških institucija sa strane, jer u Crnoj Gori ne postoje etnološke institucije.

“Zato se pionirskim koracima trudimo da očuvano to nemjerljivo narodno blago, koje će se jednostavno izgubiti ako ne bude zapisano. Iako je oskudna literatura folklornog  nasljeđa Boke Kotorske i Crne Gore, mi imamo ambiciozne planove da sve te radove i kazivanja  saberemo u nekoliko knjiga i objavimo, kako bi se to bogatstvo prezentovalo širem auditorijumu. Ovim bi se promijenila slika o crnogorskom folklore, a tu se krije jedno veliko bogatstvo”, kaže Šušić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]