Sve je više djece žrtava trgovine ljudima

0
Sanela Spasić i Olivera Latković

Ilko Marović

Dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se 18. oktobra.

Evropska komisija je 2007. godine proglasila 18. oktobar Danom borbe protiv trgovine ljudima.

Od tada se u svim zemljama članicama organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou koje imaju za cilj skretanje pažnje javnosti na opasnosti i posljedice trgovine ljudima.

Najčešći oblici su: Seksualno iskorišćavanje, radna eksploatacija, prinudni brak, lažno usvajanje, prinudno prosjačenje, korišćenje u oružanim sukobima, prinuda na vršenje krivičnih dijela, trgovina organima i dr, podsjetio je za Skala radio Ilko Marović, aktivista OO Crvenog krsta Kotor.

Trgovina ljudima kao moderan oblik ropstva je zloupotreba ljudskih bića i povreda njihovih osnovnih ljudskih prava, radi sticanja materijalne koristi.

Sve više je djece žrtava trgovine ljudima.

Djeca uključena u život/ili rad na ulici susreću se sa brojnim poteškoćama svakoga dana – neredovna i oskudna ishrana, neadekvatna garderoba, psiho-fizičko nasilje, dugi radni dani, česte selidbe, na ulici borave u prosjeku od 6 do 9 sati, nisu uključena u obrazovni sistem, nisu upisana u matične knjige rođenih, a samim tim su im uskraćena i socijalna i zdravstvena prava…

Tokom istraživanje došlo se do zaključka da ne postoji uopšte definicija djece uključene u život i/ili rad na ulici, ali ni razumijevanje za ovaj fenomen.

On se uglavnom posmatra kao izolovani i kulturološki, a ne društveni problem.

Djeca i njihove porodice suočavaju se sa diskriminacijom i predrasudama od strane ostatka društva, koje ih uopšte ne posmatra kao žrtve.

Cilj naših volontera je da skrenu pažnju javnosti na problem koji postoji oko nas, da shvatimo da trgovac, kao i žrtva može biti svako.

Zadatak Crvenog krsta u ovom problem je edukacija, odnosno prevencija.

Edukovani mlade volonterke OO Crvenog krsta Kotor, Sanela Spasić i Olivera Latković kroz  prezentaciju održale jednosatno predavanje o trgovini ljudima za predškolce, osnovce i učenike srednjih škola u Kotoru, povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, kazao je Marović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]