Sve manje ribe u našem moru

2

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

U crnogorskim vodama i ovoga ljeta boravila su dva istraživačka broda u okviru međunarodnih aktivnosti koje kotorski Institut za biologiju mora realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i sa međunarodnim institucijama.

Riječ je o procjeni resursa morskog ribarstva koje Institut radi zajedno sa naučnim ekipama iz Instituta u Ankoni, Draču i Bariju.

Za te potrebe, na unaprijed određenim pozicijama i određenim metodama uzimani su uzorci.

Prema riječima dr Aleksandra Joksimovića, šefa labaratorije za ribarstvo i ihtiologiju, prvi preliminarni podaci pokazuju da dolazi do pada biomase i pelagičnih i demerzalnih resursa u Jadranu.

“To će biti predmet daljih naučnih sastanaka koji se već od 15. septembra organizuju u Rimu. Sastanci na ovu temu će biti intenzivirani. Svaka država će prezentovati svoje podatke, na osnovu kojih će se donijeti određene mjere koje bi trebale uslijediti od iduće godine. One će značiti smanjenje ribolova i aktivnosti kočarskih brodova i onih koji izlovljavaju plavu ribu”, kaže dr Joksimović.

Crna Gora, objašnjava on, snosi najmanje odgovornosti za stanje takvog resursa na Mediteranu, jer naše ribarstvo u Jadranu učestvuje sa samo 1 do 2 procenta.

“Ribe i ostala biomasa ne poznaju granice pa se pad biomase osjeća i kod nas, a istraživanja tokom jula su pokazala da se većinom love nedorasle jedinke, to jest one jedinke koje se ni jednom još nijesu izmrijestile”, kazao je dr Joksimović.

“To je prvi znak da se mora uvesti mjera zabrane lova u određenom periodu godine kada se riba mrijesti ili donošenje zabrane u toku nedjelje kada bi se jedan ili dva dana izlazilo u ribolov. Time bi se omogućilo mriještenje ribe koja baca svoju ikru i na taj način se obnavlja populacija. Sve se ovo radi u interesu ribara, jer ako se nastavi sa ovim trendom, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu, zaista će ribarski brodovi biti vezani u lukama, a ribe će biti u minimalnim količinama”, kategoričan je Joksimović.

Zato postoje ova istraživanja koja su skupa i koja se finansiraju iz međunarodnih projekata, kao dobar pokazatelj kako sačuvati riblji resurs, zaključio je Joksimović za Skala radio.

2 KOMENTARI

  1. svaka vama cast o ovome sto pisete i izucavate, ma ove gromade od tzv brodova donose samo ZLO. i ribljoj mladji i cistoci zaliva, a Kotorom se ne moze proc po uru ako dje zuris, uzalud ti, a samo se motaju i ni cenat ne ostavljaju gradu, ili minimalno, pa neka Catovicka prica druge price dje moze. Kotor NEMA salu za maturante, ljudi moji !!!!!!!! Koji turizam-TRANZITNI ! nIsta od toga, samo gomila preko zebri kot

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].