Svečanost hrama, crkveni mir, slike muzika i poezija

22
Mihailo Jovićević sa biskupom kotorskim i apostolskim nuncijem Luigi Pezzutom

Sa izložbe Mihaila Jovićevića

Povodom 100 godina od posvete Bogorodičinog hrama na Prčanju i 1700 godina Milanskog edikta u Bogorodičinom hramu na Prčanju izložbu Mihaila Jovićevića slikara slutnje Boga, sinoć je otvorio apostolski nuncij za Crnu Goru monsinjor Luigi Pezzuto.

U ime organizatora prisutne je pozdravio župnik don Ivo Ćorić.

Stihove lauretanske elegije Don Branka Sbutege je kazivao Tripun Grgurević, a pjesmu “Prčanj” Rikarda Katalinića Jeretova pročitala je profesorica Tanja Grabić.

Muzičku notu ovoj večeri dale su sopranistica Milica Zdravković, uz klavirsku pratnju Andree Orlando.

Danas je u Bogorodičinom hramu na Prčanju svečanu pontifikalnu Svetu Misu predvodio ambasador Svete stolice Luigi Pezzuto, sa svještenstvom, u prisustvu gradonačelnice Kotora Marije Ćatović, predsjednika države Filipa Vujanovuća, ministara, predstavnika diplomatskog kora, Vojske Crne Gore.

Riječ Jasminke Grgurević, slikarke-konzervatorke prilikom otvaranja izložbe Mihaila Jovićevića u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju:

Noćas, dok stojite pred “Velikim krstom” jeste li se zapitali duboko negdje u sebi je li i vaš lik predstavljen na njemu među stotinama drugih, u sjeni, pod Lovćenom?

Jeste li se umirili na tren, i jeste li osjetili potrebu da se pomolite za sve one na krstu, i u sebi za sebe, ispod Raspeća ?

Dame i gospodo,

Stotinu godina nakon njene posvete, noćas, Bogorodičina crkva na Prčanju slavi i još jednom se iznutra obnavlja.

Ispod njenih lukova, na njenim stubovima, oltarima i u njenim umivenim nišama, sluti se novi preobražaj.

A taj preobražaj traje od godine 1785, kada je započela njena gradnja prema nacrtu mletačkog arhitekte Bernandina Maccaruzzija u duhu venecijanskog baroka na istaknutom mjestu u centralnom dijelu Prčanja.

Započeli su je prađedovi naših prađedova, a završili praunuci njihovih praunuka.

Građena je, punih 124. godina, naporima, znojem, nadom, žarom, a ponekad i krvlju mještana.

Na mermernoj ploči iznad njenog ulaza čita se natpis: Bogu dobrom, velikom, Rođenju Bogorodice Djevice. Opština prčanjska. Trgovci i pomorci. 1802.-

Dizao se zid po zid od korčulanskog kamena.

Prvo je podignut korintski, pa  dorski red, a onda se 1886. god. izdigla velika kupola na visinu od 31m, zahvaljujući Francu Josipu I, austrougarskom caru koji je obilazeći Dalmaciju obišao gradilište i  zatečen veličinom i ljepotom crkve  obezbijedio  sredstva za gradnju kupole i to iz carskog budžeta.

Crkva je dobila današnji izgled 1913. godine nakon završetka impozantnog prilaznog stepeništa koje je izvedeno prema nacrtu arhitekte Milana Karlovca.

Tako je staru župnu crkvu iz 14. vijeka, koja se nalazi na obroncima Vrmca, na lokalitetu srednjovjekovnog naselja, 1913. godine, svečanom posvetom kotorskog biskupa Frana Uccelinija zamijenila nova, površine od oko 770m 2, u kojoj noćas slavimo.

Ona je za svih ovih sto godina pulsirala kao živo tkivo u centru Prčanja.

U njenoj utrobi , među  visokim stubovima sa 24 impozantna korintska kapitelima, lebdjele su radosti i tuge, smjenjivala su se rođenja, krštenja, vjenčanja, smrti…svjetlost se pretvarala u raznobojne iskre probijajući se kroz vitraže na njenim prozorima nastale prema biblijskim motivima u radionicama u Innsbrucku.

Sivo-bijele ploče u njenom podu izlizane su od koraka.

Bila je prijatelj  u radosti i u nevolji.

Dostojanstveno je ćutala.

I u grijehu u njenu milost se vjerovalo.

Njoj se prilagalo kada se moglo i koliko se moglo.

Antipendij njenog glavnog oltara okovan je srebrnim zavjetnim pločicama.

A noćas je na njenim zidovima svoje zavjete ispisao je crnogorski slikar Mihailo Jovićević.

Njegove “Blagovjesti”, na zapadnom zidu u sjevernom brodu vizuelno se prepliću sa glavom monumentalne gipsane polufigure Ruđera Boškovića, rad Ivana Meštrovića.

Njegove Bogorodice oplakuju raspetog Hrista na sjevernom zidu, koji je naslikan u ateljeu  Vaska Lipovca.

Njegovi krstovi, sa lijeve i desne strane glavnog oltara kao da opominju one koji prema oltaru kreću, porukom – poklonite se Bogorodici Prčanjskoj, njen lik na dasci bdi nad Prčanjom više od 500 godina.

Njegovo “Nebesko svjetlo”, istinski svijetli iz niše u jugozapadnom uglu crkve.

Njegovi “Konačni događaji” na pozlaćenom drvenom oltaru s kraja XVII vijeka koji je prenesen iz stare Bogorodičine crkve skrivaju  oštećenja od vlage kao da oblažu njegove rane.

A na istom takvom oltaru u sjevero-zapadnom uglu crkve tražeći Njegov lik u ogledalu, vidimo Sebe.

Na oltaru na južnom zidu crkve, na mjestu gdje je stajalo “Raspeće”, rad mletačkog skulptora Andree Brustolona, izrađeno početkom 18. vijeka, koje se nalazi na restauraciji, njegov smaragdni krst, “Stakleno more pomijesano sa vatrom“ na sivoj mermernoj ploči, kao drvo života raste prema svemirskom oku “Početku stvaranja”.

Na njegovim platnima nadgrađuju se slojevi boja i aplikacija, likovi izrastaju iz ravne površine i ulaze u nas probadajući nas svojim izoštrenim porukama koje ponekad i ne razumijemo, ali nas zabole pa ih osjetimo, što je jače od razumjevanja.

Tako se najveće boli i najintimnije lične poruke  izdižu  iznad ličnog i transformišu saopštavajući  na univerzalnom nivou.

Njegove instalacije, sigurna sam, nastale su iz potrebe da razori prostor, jer mu jedna ravan nije bila dovoljna.

Ne mogu se slutnje u jednu ravan smjestiti, one izlaze, one lutaju, njima je kosmos mali  i stalno  istražuju  njegove granice u potrazi ustvari za sopstvenim spasom i mirom.

Ni fizički, ni vizuelno, ni kolorističkim efektom, ni snagom religiozne poruke, njegovi zavjeti nijesu narušili ni zatečenu  strukturu ni duh njene unutrašnjosti.

Naprotiv, njegove poruke nadgrađuju u metafizičkom smislu postojeću postavku i rastu nad njom, ali u nama samima dajući nam nadu  da slutnja na stalnom putovanju ka njemu nije uzaludna.

A kao poseban molitveni dar na dan današnje proslave Veliki krst u sjevernom brodu  koji nas je sve objedinio sa porukom – Pomolimo se.

U miru.

U duhu hrišćanske molitve …. i pružimo ruku noćas jedni drugima pred ovim Velikim krstom…

A zatim, pružimo ruku svi zajedno Mihailu Jovićeviću.

Jasminka Grgurević
Don Ivo Ćorić
Tripun Grgurević
Tanja Grabić
Apostolski nuncij Luigi Pezzuto
Milica Zdravković i Andrea Orlando
otmeno u hramu duhovnosti

22 KOMENTARI

 1. E moj “komšija”…a ti,tek,sad otkrivaš toplu vodu…i to, u Malu rijeku”?Ja odavno pišem-zborim ko je ovaj..Adio Mare..?Ima taj “sve”, sem u tabuli..đe su mu pogrešno posalidžani geni-nasleđe.. nasađeni na krivu držalicu..pa tako ,umjesto da se na držalicu nasadi kopačica..nasađena je lopata…pa klpeće li klepeće …?

 2. Samo nevaspitani, budale i prostačine, mogu ovako na
  portalu vulgarno vrijeđati jednog crkvenog velikodostojnika, bez
  obzira kojoj konfesiji pripadao.
  Elementarno vaspitanje nas uči da se prema tim licima treba
  odnositi sa dužnim poštovanjem, jer eventualnim uvredama
  upućenim njima, vrijeđaju se svi vjernici konfesije koju predstavljaju. .
  A to je već govor mržnje.
  Možemo se mi složiti ili nesložiti sa nekim stavom ili potezom
  božjih pastira, ali to treba izraziti na kulturan i neuvredljiv način.
  Pravila na netu važe kao i u realnom životu.
  Zabranjen je i kažnjiv govor mržnje, prijetnje i lične uvrede.

 3. Ovi svi sa pablika što daju odgovore gospodinu sa Prčanja su u pravu. I ja sa njima delim isto mišljenje jer lično poznajem b. Janjića. Sve što su izneli je samo istina i ništa drugo do istine. A tako misle i njegovi divni saradnici ali na žalost ne mogu da mu se usprotive i suprotstave.

 4. Ponosna sam sto sam katolkinja i iz poznate kuce. No me je sram od Janjica i takvih kao sto si ti Prcanjaninu sto ne smijes zucnut nego da nas sramoti . Sram me je sto imamo takovoga biskupa a ne sto sam katolkinja. A sto radi i kakav je biskup to znaju upuceni a ne usijanih glava kao sto si ti. Kakve je sve gafove ucinjeo sram ga bilo a i TEBE !!!

  • Komentar Dario napisan u 08:22,zatim komentar, lolica 08:20, zatim komentar Keko 09:11,istog dana,i to sve u vezi jedne teme, govori da to piše jedna i te ista osoba,
   odnosno mediokritet i kukavica koji se krije još pod ko zna kojim imenima na ovim portalima,zaista me je sram kakvi bolesni umovi i kukavice žive u Kotoru,
   mora da je u srodstvu sa ovim komatinom što je uhapšen u podgoricu,
   Tekstovi i način pisanja ,i stil, podsjeća me na mediokriteta i kukavicu koji se potpisivao sa Adio Mare ,što mu i najbolje i pristoji jer je stvarno pošo Adio Mare ,adio pameti.

   • @ Prcanjot ne vrijedjaj jer si ti huskac. Svi smo mi jedna osoba koja je protivu tebe. Jer svi koji su normalni moraju bit kontra tebe. Jer si ti obicna spirina oja nema svijest da rece da Janjic nije dobar i podoban i pogodan da bude dje jeste. To je u biti jer si PRISTRASAN do bola neupuceni…

    • Opet ista priča,komentar Marćella napisan u 13:54 a komentar Keko u 13:42 ,daj Adio Mare pravi veće pauze ,provaljen si……
     Keko ,Dario,Lolica,Marcella,Vijeko i ini,
     a u stvari više osoba u osobi Adio Mare,kako si i sam napisao !
     ” Svi smo mi jedna osoba koja je protivu tebe”,
     Kako si napisao,i u pravu si nije ti lako,je si li gledao film doktor Džekil i mister Hajd ,to je ništa što je u tvojoj glavi,
     Kada je Isus Krist pitao nečistog duha u čovjeka koji bijaše opsjednut nečistim duhovima ,
     “Koliko vas je ? a oni mu odgovoriše ,”Čitava legija”
     Zatim Isusa zamoljaše,”Nemoj nas poslati u pakao nego nas pošalji u ono krdo svinja ,koje bijaše pilo vodu na pojilo,kada ih Isus posla u krdo svinja ,krdo krenu u rijeku i sve se svinje podaviše.
     Malo bi bilo jedno krdo svinja da se smjeste svi nečisti duhovi koji su u tebe Adio Mare,adio pameti,u tebe su i dvije Legije……….
     Lijepo su stari govorili, udri Bože svuđe samo ne u glavu !

   • Biskup, drug Janjic, je veoma neupucen i neobrazovan. Bude te li ga pitali za stare bokeske famelje nece vam znat rec no samo za dvije ili tti. Nema pojma dje je a nije imao vremena da prouci jer ga to nije interesiralo. Katolika sam i sram me je zbog toga. Trebalo bi napravit kviz samo za njega ma ne bi ga prosao vjerujte mi na rijec.

    • I treba da te bude sram ,ne zato što si katolkinja ,već zbog napisanog teksta,a ako te je sramota što si katolkinja ,vjerujem samo imenom jer neznaš ni sama kad si zadnji put bila na Svetoj misi,onda podji kod popa Momčila pa se prešaltuj kao neke nesreće što su to napravili pa nek ti bude kum ovaj dolje potpisani sa “keko”.

     • Moj Prcanjot ti se razumjes samo kao Marica u …….. zato ne lupetaj nego stoj doma i slusaj biskupa i moli krunicu za spas pameti tvoje.

   • Nema sto ni da prica jkad ne zna da prica i ne zna nista o tradiciji Boke. Nazalost nasu i njegovu. Imao sam prilike da ga slusam cesto a da iz njegova govora ne izvucem nikakovu pouku. On je neki drugi svijet.

 5. Inače, Jaki svaka čast. I ovom prilikom je pokazala svoju erudiciju i očigledno uspješno doprinijela pravoj svečanosti i umjetničkom ugođaju koji su imali onaj gospodstveni nivo – na kotorski način.

  • Јасминки свака част. Иако сам Србин идем и у католичку цркву и поштујем све као сав нормалан свијет.Овђе је вазда било свак је ио које вјере био

 6. Mora da je ovu “Riječ” Jasminki Grgurević napisao onaj “naučnik” Željko Kalezić, koji je umjesto nje postavljen na mjesto načelnika, po dekretu čuvene direktorke Ivane Medenice.
  Jer, on zaboga ima kafanu i otelj u Muo, tu blizu hrama i svaki dan se nadahnjuje otmenošću i duhovnošću koja isijava iz ovog i ostalih hramova, u gradu pod zaštitom UNESCO-a.
  E, jadna struko i “jadni” Kotoru, što si doživio. Da ti zaštitom kulturnih dobara rukovodi sindikalac – vlasnik prisvojenog ugostiteljskog objekta, koji je daleko veći konzument ugostiteljskih proizvoda (u tečnom stanju), nego li kulture.
  Tako nam i treba, kad nas nema.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]