Sveti Tripun 1212 godina bdije nad drevnim Kotorom

3
bazilika katedrala Svetog Tripuna

Crkva liturgijski danas slavi blagdan Svetoga Tripuna, koji je svetac nepodijeljene crkve.

Rođen je u Maloj Aziji, gdje je i stradao mučeničkom smrću u Niceji oko 250. godine.

U Niceji se održao i prvi sabor 325. i zadnji zajednički sabor zapadne i istočne crkve 787 godine na kojem je učestvovao i kotorski biskup Ivan, koji je primio moći Sv. Tripuna kada su 809. donesene u Kotor.

Ovaj grad od tada, dakle već 1212 godina čuva, časti i ukazuje poštovanje Sv. Tripunu kao najstarijem sugrađaninu.

Bez razlike ga poštuju i istok i zapad.

Prve crkve u čast Sv. Tripuna građene su već u prvoj polovini VI stoljeća u Carigradu, a već i u XI stoljeću i u Rimu.

Prisutnost ovog sveca u Kotoru je zalog trajnog blagoslova i bdijenja, ne samo Sv. Tripuna nego i ostalih svetaca, čije se relikvije nalaze u kotorskom relikvijaru, a koji, po njihovom  broju i bogatstvu spada u jedan od najbogatijih relikvijara na Mediteranu.

Ako je neko svet, onda je svet za svakoga, govorio je za Skala radio pokojni don Anton Belan, generalni vikar kotorske Biskupije.

Podsjetimo:

Sa katedrale Svetog Tripuna 27. januara tačno u podne mali admiral Bokeljske mornarice Karlo Marjana Ribica po 1212. put izgovorio je Lode – pohvale Svetom Tripunu, zaštitniku grada Kotora.

Imajući u vidu vanredne okolnosti uslovljene pandemijom, Admiralat Mornarice je odlučio na sjednici da ove godine ne izabere novog malog admirala, već da produži mandat prošlogodišnjem, do 13. januara 2022. godine.

Proslava nebeskog zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije sv. Tripuna ove godine se održa u skladu s važećim epidemiološkom mjerama, što znači da će izostati uobičajena vanjska proslava na prvu nedjelju nakon 3. februara, Kolo sv. Tripuna i procesija s relikvijama.

Na sam dan svetkovine 3. februara biće tri svete Mise u katedrali.

Mali admiral izgovorio Lode – pohvale Svetom Tripunu, zaštitniku grada Kotora

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].