Svetost i svjetlost Crnogorskog badnjaka u Kotoru

32
veliki broj pristalica CPC nalagali su badnjake

Sa loženje badnjaka Crnogorske pravoslavne crkve

Obasjani svjetlošću i toplinom badnjaka ispred Crnogorske pravoslavne crkve Sv. Petra Cetinjskog Čudotvorca, brojni Kotorani, Bokelji i gosti proslavili su Badnje veče.

Poruke građana za zdravlje, sreću ljubav i mir među ljudima u blagoj noći stapale su se sa zvonima i dobrom molitvom.

Badnjak je naložio Vesko Perović, a bogoslužio je protojerej Ivan Pajović sa svještenstvom.

Poslanicu mitropolita CPC Mihaila Kotoranima je pročitao Sreten Vujović, đakon CPC u kojoj se između ostalog navodi:

“Ljudski rod je dugo iščekivao rođenje Hristovo, sreću, zadovoljstvo i blagostanje na zemlji.
Dugo očekivanom gostu ne bi mjesta do memljive, mračne Vitlejemske pećine. Njegovi protivnici, godinama  potom,  sude mu, ponižavaju ga, razapinju ga na krst. Sličnu sudbin do danas ima naša domovina, Crna Gora!
Velikani svijeta nazvaše je oazom slobode u  porobljenoj Evropi, divili joj se kao simbolu pravde, nepokornosti, istine.
Slobodoumni velikani današnjice vide u njoj razapetog hrišćanskog mučenika, stradlnika, samo zato što širi barjak na kome su ucrtani najviši principi hrišćanstva i humanosti.
Pokušavaju nas gaziti radi  ličnih interesa, razapinju kao Spasitelja prije dva milenijuma.
Na tronu Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca, izrazu moći i autoriteta crnogorske države i njenom temelju, ne sjedi  njegov nasljednik, niti pred tom crnogorskom svetinjom nalaže badnjak crnogorski.
Božić ne može čestitati biće srca nečistog, ispunjenog mržnjom, zlobom, onaj koji širi nacionalnu i vjersku mržnju, biće ruku nečistih. To ne mogu činiti devastatori crnogorskih svetinja.
Sa najvišeg državnog vrha unižava se i vrijeđa država Crna Gora, a njen kamen temeljac, Crnogorska pravoslavna crkva želi se   poništiti kako bi nestala i Crna Gora i Crnogorci.
Sa ovog mjesta im poručujemo: Dok ima nas biće i Crne Gore i Crnogoraca!
Dok traje naša Golgota, sve veća je i   naša hrišćanska snaga, spremnost na praštanje, dijalog i pomirenje. To je naravno moguće samo na osnovama pune istine i na temeljima Božanske i ljudske pravde.
Spremni smo  hrišćanski zagrliti i naše progonitelje i poručujemo im: Božić  je praznik Božanskog praštanja, opraštamo kao što je i Spasitelj praštao”, poručio je mitropolit Mihailo.

Arhiepiskop kotorski i primorski Simeon u svom obraćanju vjernicima i građanima Kotora  naglasio je da nije samo zadatak velikih u svijetu da održe mir.

“I do nas hrišćana je da podarimo mir i da zahtijevamo jedinstvo u vjeri.
Mali na ovome svijetu moraju započeti davati velikima primjer zajedničkog života u miru.
Danas, ove Svete večeri trebali bi mi koji živimo u Crnoj Gori i pripadamo staroj crnogorskoj tradicionalnoj crkvi da damo znak mira našoj braći i sestrama u drugim pravoslavnim crkvama i približimo im se.
Pomislimo ove Svete večeri i za naše iz Crne Gore koji žive u inostranstvu”,  kazao je episkom eparhije kotorsko primorske.

Nalaganju badnjaka ispred Crnogorske pravoslavne crkve  prisustvovao je i gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević.

U ime crkvenog odbora CPC vjernike i građane Kotora je pozdravio predsjednik Branko Stanojević.

nalaganju je prisustvovao i gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević
Badnjaci dali tolinu srcu
Badnjak je naložio Vesko Perović
Vesko Perović po tradiciji
Arhiepiskop kotorski i primorski Simeon
Đakon Sreten Vujović
Nalaganje badnjaka
Lomljenje kolača
Svještenstvo CPC
Vjernici i poštovaoci CPC

32 KOMENTARI

 1. Blejadine,javlja li ti se ujna iz Siska? Pita li, esi li “prodao” onu njenu kuću-što na brijeme intavulal na sebe-da je ne rekuperate-ka i sve ostalo- na tre šorele?Nešto zastade u odgovorima-oko onije talijanskije ribica-1941/1943 potomče- unuče ujakove sestrice-prvijenče-pod mnogo ni(t)kova-špic zameta?Dokel ćeš sam sebe ponižavati i svoju užu familiju?

 2. Vjeruj mi,da je ljepše i čestitije biti lični šofer čestite stare prastare(nijesu dogoni-ka tvoja obitelj sa west planina Ercegovine)Bokeške porodice Lazarević-nego biti unuk “bečkih konjušara”-koji su Kraljevini Crnoj Gori činjeli svinjarije po Lovćenu -januara 1916.godine((( i onda je zastiđe i ljudska pogibija počinjala januarom )))! Ali da bi ti odgovrio-moram te ,takođe ,podsjetiti na Novakovo veličanje Lazarevića-dok su ga “pitali-tovili i moderno oblačili”-a ja ga gledao kako se šepuri u aprtmanu 132-“otela Fjorda”-park hotela Slavija-o trošku famelje-potomaka dr Filipa Lazarevića-doktora.kojemu ti pokuša na om istom portalu podmetnuti da je pisao pisma Draži Mihailoviću! E nesretni sine tice kukavce-unuče “bečkih konjušara-okoćen u Emoni 23.jula.1957-i od nedavno(prije nekolike godine)i ti postade “državljanin zemlje” kojoj je tvoj đed s’dušno sa onom palngom-“preuredio” Grob Velikog Njegoša-za koji ti izbleja na portal Analitiku 04.janura.2015 godine:”….ZGADI MI SE (Jole)…. i na taj tvoj “Grob Velikog Njegoša” !!! A što tek reći o tvojim svinjarijama na ovaj portla:08/01/.2014 u 10:29 ura,tema:Mitropolit Mihailo-“Nema Crne Gore bez Crnogorske Pravoslavne Crkve”:”Koliko znam ovo je(CPC)NVO registrovana kao “VJERSKA ZAJEDNICA”.Dolaze samo oni koji žele razdor u Crnoj Gori i Boki….Na koji način su dobili te prostorije i nazvali ih crkvom to zna Neđeljko Vukasović(ako ga interesuje…)”? Dakle-ovakvo tvoje ponašanje-blejanje ima rang i cijenu onog sa Zvekovice-1991 godine-u duetu sa Acom Apolonijom iz Dubrovnika-zalagajući se za “Dubrovačku republiku-” “Sa Lovćena Vila kliče đe si Srpski Dubrovniče”?! A znaš li bogati referen ove “pjesmarice”-nad Dubrovnikom-čije “ljetne igre trebale da se prezovu(ka ti tvoja obitelj):”Nikšićke ljetne igre”..nota bene referen ide:”Sa Lovćena Vila kliče oprosti nam Dubrovniče”-pjevao solo pjevač-operski pjevač Slavko Perović! I nije to sve “vrli crnogorče”-jerbo ovo što ti meni “ponudi”-sa portala Analitke-ima težinu onog “nedavnog govora onog drugog prof.dr iz/u Sarajeva Voje Šešelja-koji se “afirmativno-negativno” izjasnio o “o srpskoj ljudskoj pogibiji u Srebrnici”-ljeta 1995 godine!
  B-(lažov)en I-(sus) i (Adio)Mar(e)ija…”svijetli unuče bečkih konjušara”!

  • Potomče potomaka iz East Herzegovine onih potomaka-produkta-onih prvih bračnih noći na koje pravo imadoše age i begovi hercegovački u Hercegovinu tvoju rodnu milu grudu đe oćeš da se vratiš,
   Utišaj malo radio jerbo vele Prčanjani da je onaj peskatore vizitavao mnoge prčanjske kuće a ne samo one što si nabrojio pa smo možda i kakva svojta ,
   đaoli li ga znali ,ali im je ko držao svijeću,
   Jes da je bio mali ali ćaća mu je bio veoma visok……….

  • Nazivati bratski narod Slovenački ,
   Bečkim konjušarima to možes samo ti Jole Drinjaku velikosrpski nacionalisto
   i onaj pijani glibavi masne i glibave kose Bora čorba, isto kao i ti velikosrpski nacionalista,taman ste isti mozgovi,
   A pozivaš se na Jugoslaviju i na bratske narode i narodnosti
   i da kobajagi ne mrziš nikoga ,prozivaš i pokojne koji ne mogu da ti odgovore,
   A kojeg si ti roda ,potomak onih bračnih noći,potomak Turskih hercegovačkih kmetova ,Nesoju jedan sram te bilo !
   Jedva svi čekamo da zamijeniš tu kuću za Trebinje da te ne gledamo više !

 3. Maki 2
  Tacno je da se badnjak gori u Konavlima i na Peljescu, sve do Stona, odnosno na teritoriji nekadasnje Zetske Banovine, ali se ne lozi u cijeloj Hrvatskoj

  Hajde drugi put napisi jasno da su na tim teritorijama zivjeli samo SRBI koji su popokatoliceni i postali Hrvati,kao i mnogi u Boki sto se vidi iz ovih komentara ponekih ostrascenih

  Blazen Isus i Marija

 4. ako niste vi skroz poludjeli, nos mi okinite.
  Koji vam je vrag? Sto se prepucavate? Nemate pametnija posla? Ne mogu ni citat sve, uvati me rabija.

  ……daleko je moj Split, u njem tila bi bit…………

 5. Što veliš Jole, na ovaj tekst Novaka a s obzirom da si bio lični šofer ,financijera
  Narodne stranke a šef vam je bio Novak Kilibarda,
  Ništa grđe no crn obraz a Jordane ,

  Profesor Novak Kilibarda smatra da su evroatlanske integracije jedini put opstanka Crne Gore kao države. Gosutujući u emisiji “Živa istina”, autora Darka Šukovića Kilibarda naglašava da bi pitanje povratka prava Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi trebalo što prije rijesiti. Ocjenjuje i da veliki dio opozicije, nije opozicija vlasti već opozicija državi. Na opasku da je Crna Gora obnovila državnost 2006. godine, a da za bozićne blagdane 2015. imamo apsolutnu dominaciju Srpske pravoslavne crkve nad Crnogorskom pravoslavnom crrkvom, Kilibarda kaže:“Sva bogatstva Crnogorske pravoslavne crkve danas ima crkva čiji je centar u drugoj državi.Da je u Crnoj Gori, koja pomalo kleca na putu ka EU, istorija u školama predavana kako treba ne bi gospodin Amfilohije Radović danas mogao da čini ovo što čini od naroda Crne Gore. “Kilibarda zato smatra da Crna Gora mora da nastavi put ka EU i NATO-u:“ Put Crne Gore ka EU i NATO-u jedini je spas ospstanka Crne Gore. Neka drugi zaključe šta ja mislim, na koje sile mislim, koje stoje iza gospodina Amfilohija i njegovog ponašanja. Ne radi on to da nema veliko oslonište i veliku podršku neke velike snage, a neka ljudi zaključe koja je snaga posrijedi. “Kilibarda ,takođe, smatra da Crna Gora ne bi povratila državnost bez DPS-a i njenog, kako kaže, harizhmatičnog vođe. Smatra ,međutim, da će značanje Đukanovica biti umanjeno ukoliko ne bude riješeno jedno od najkrupnijih pitanja, a to je pitanje povratka prava Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.Kilibarda takođe ocjenjuje da je nevolja u Crnoj Gori to što, veliki dio opozicije nije, kako kaže, opozicija vlasti, već opozicija državi.

  Izvor: Antena M

  • “Braćo Grbljani, srpstvo je u opasnosti. Prodajite krave pa kupujte kalašnjikove…”
   (Iz govora uvaženog profesora u predizbornoj kampanji 1992., na mitingu u Radanovićima)

   • Istinu napisa Altaire,
    ali ne napisa da ga je poslije tog govora Jole odvezao sa limuzinom
    na jagnjetinu sa ražnja kod grbljanina………..tog i tog ,nije bitno..
    Ma Jole nema veze sa tim govorom on je samo šofer bio !
    P.S.Ali veoma povjerljiv šofer !

  • KAKO BJESE ONO KILIBARDA?
   NAPRAVIT CEMO DUBROVNIK LJEPSI I STARIJI?
   TAKO CETE NAPRAVITI I CRNU GORU BEZ VECINSKOG NARODA?
   VLADICI AMFILOHIJU SNAGA LEZI U NARODU A NE U GILIPTERIMA KOJIMA JE SAMO DA SE STO OGREBU.

   KAKO SI ONO PRIJE GOVORIO …………..KO CE SVE ZAPAMTITI KOLIKO SI PUTA MIJENJA MISLJENJE?

   JOLE TI JE SLICAN, A I SLICNIH STE GODINA PA VAM SE PRASTA

   ADIO PAMETI..STO UCINJE OD SEBE <0

   • Humac neka si ti vazda o badnjacima.
    Jado prvo da ti rečem da Kilibarda nje zborio o ljepšem i starijem Dubrovniku.To to ti je misao Vušurovića iz Trebinja, čuvenoga autoprevoznika s kojim ljubiš srpsku crkvu u CG.
    Dalje, ostavi se epskoga pjevanja jer si loš kao u svemu.Ne dijeli i ne prozivaj nemušto ljude je Bog, koji je jedan sve vidi a ne želim zlo jer nijesam zlo ni tebi jado.

   • Sofer bio Lazarevicu i Kilibardi
    a pomalo Bogami i afitavao usi za njih….
    Jole za jedan dan promijeni misljenja ka Kilibarda za godinu….

 6. Nu poslušaj, Lazo pobratime,
  Ili brate, preljubezno ime,
  Jeli ću ti istinu kazati,
  No zapamti, nećeš se kajati,
  Što su davno rekli i kazali
  Mudri ljudi koji su poznali:
  U Spiljare,a niti u Muljane
  Tu Srbinu prijatelja nije,

  Ni razuma bistra u pjanice,
  Ni u laži tvrde uzdanice,
  Ni vjernoga druga u strašljivca,
  Ni poštena čojka u svadljivca,
  Ne uzdaj se, brate, u lakomca
  Odstupiće i od Boga Tvorca,
  Od zakona i od svoje vjere,
  Neće pazit oca ni matere,
  A ti, Lazo, zdrav i vesel’ budi,
  Ljubi dobro, a zlo zaobidji;
  I u tuđu vjeru se ne tiči,
  No se raduj, veseli i diči.
  I Hristosa ljubi ka’ u priči

  Neka je Srecno rodjenje Hristovo svim vjericima

 7. Konačno se potvrdila ona stara izreka:”Sve se mijenja sem volja božija i rika magaraca”! Zbora nema,jer ova tvoja/vaša ustaljena(kažu vjekovna?) rika asinusa od asinusa-potvđuju ovu zlatnu božiju izreku-kojoj nema lijeka-kot je kotio kot-kot nesoj-nesoj nesoje-i eto ti ga u kontinuitetu -za vazda nesoji !!!
  Sramno je što bleji/je Labud,Bokelj,Altair-i to kad ? Na “njihov božić”? Koliko je njihov toliko im ćetalo i sve napredovalo- ono njihovo najmilije..!!!!!!

  Pomenuta gospodo-a ja tvrdim isti “gospodin”-drugo pakovanje -m u t,kako ih zovu Iliri-Arbanasi,neće da prihvate(zbog -ne ,velike patološke, nego svinjske ljubavi),da je prije Crne Gore,Boke,Kotora ,postojao u vrijeme Ilira i Rimljana najveći naseljeni-zaliv koji se zvao Sinus Risonikus-a grčki mit kaže kako su to bili grobovi Kamosa! I da samo skoknemo(zericu dalje) da je tu nastala i Duklja i tako redom-mijenjali su se i narodi i običaji,države,okupatori koje su do dana današnjega ljubili preci i potomci- te iste okupatore(Labud-Bokelj-Altair-Mare-Bjeladin…) i kompanija bela la merda-mut!)!!!

  Gospodo/gospodine mut,došao ti je/vam kraj-vaših iluzija-“pustih snova vašije predaka”:Šćeli ne ščeli-voljeli-mrzjeli uz riku i rokćanje,spasa ni lijeka vam nema..!!! Ovo sve što vidite i “volit(ne)” oko sebe i po moru i po ovim gordnim i ponosnim brdima-zove se (ne Sinus Rizonicus-Duklja,Zeta…) Crna Gora i Crnogorci,koji su gospodari Svoji na Svoje i More(kako ti izbleja-da nikad nije bilo Vlaško)-kao što vidiš/vidite nalažu li nalažu ove svoje-Crnogorske badnjake!!!

  Samo rokćite iznad ispraznih vaših korita-na ove “vaše blage dane”!!!!

  Lijep pozdrav -sa pjene od najljepšeg Crnogorskog mora i zaliva na svijetu-od SRBINA iz rodnog mu Prčanja!!!!!!!!

 8. Oglasio se i pametni Altair. Nije postojao crnogorski badnjak. A srpski jeste. ma nemoj sveznajući stručnjače. Da ima države ne bi vi tako alavertili po Kotoru i Crnoj Gori no bi poštovali pravo kao svi ostali. Biće Altaire premudri jednoga dana.

  • Nalaganje badnjaka je srpski običaj…..Rusi ga nemaju,Grci nemaju……Bugari isto…….Krsnu slavu takodje……..E sad meni je milo što montenegrini sve to slave….Dobro je da nastavljaju tradiciju svojih djedova Srba.

   • Krsna slava je vjersko-crkveni običaj koji njeguju od pravoslavnih naroda samo Srbi. Prošle godine je Srbija “Krsnu slavu” zaštitila kod UNESKO-a i UN kao kulturno nematerijalno dobro. Kroz vjekove je pravoslavni živalj u Boki slavio Krsnu slavu kao svečani dan posvećen jednom svecu, zaštitniku kuće, i zaveštanje predaka. I znatan broj katoličkih porodica u Boki imali su (i danas imaju) svoju Krsnu slavu na koju se okuplja rodbina i prijatelji. Pravoslavni domaćini i danas širom Crne Gore slave svoju Krsnu slavu. Pa izjašnjavali se kao Srbi ili pripejd-Crnogorci.
    Nikola, koja je tvoja Krsna slava?
    U zdravlje je slavio, ako Bog da!

  • Nidžo, ne bih želio da dosađujem, ali bilo bi
   lijepo kad bi napisao koja je tvoja Krsna slava?
   Jali Nikoljdan, jali Jovanjdan?

 9. U Kotoru je kroz vjekove postojao Crnogorski pazar, (tamo gdje se danas nalazi “Elektro-Boka”) nikad crngorski badnjak.

 10. Izuzimajući(Mira božijega) SPC-samo ljubav utkana za koju su vjekovima znali stari Kotorani i štovali SPC- koju si ti “lsučajno” izopštio,moj Eduarde? Morao si,mogao si brez toga-barem na današnji dan?!

 11. JEDNA JE VJERA PRAVOSLAVNA !!!!!!!!
  STO SE RAZDVAJATE I MISLITE DA STE PUNI VERE KAD TO RADITE?
  VI SE TADA BAVITE PODJELAMA I POLITICKIM PREPUCAVANJIMA, A NE VJEROVANJEM I SLAVLJENJEM BOZIJEG RODJENJA.

 12. Eduarde,

  Srećan Božić i Nova godina.

  Pretpostavljam da ste iz Boke a da živite u inostranstvu?

  Interesuje me da li je u Boki u kojoj ste odrasli postojao “crnogorski badnjak” i da li Vama kao vjerniku katoličke vjeroispovjesti smeta forsiranje u pojedinim medijima nekanonske crkve?

  Pozdrav

 13. dio naslova (,,crnogorski badnjak”} vrijedja oci i usi svakom ko inklinira sveopstem ujedinjenju Hriscanstva.
  Katolik sam, rodila me pravoslavna majka, i za mene , danas Bozic slave pravoslavni vjernici, ili cak ateisti, po porijeklu pravoslavni-obicajno, da ne prekinu tradiciju. Misli da je upravo tih mnogo, da ima vrlo malo pravih vjernika.
  U principu su to ,,deklarativni vjernici” – pa jos kad krenu podjele- crnogorski, srpski. U tome vidim puno vise inata i potenciranja navodne ,,razlicitosti” nego bratskog ujedinjenja i sloge, sto bi trebalo da bude, zar ne?
  Zato PRAVOSLAVNIM VJERNIVIMA cestitam Bozic, a nacionalna osjecanja ne mijesajte sa vjerom .

 14. HRISTOS SE RODI – VAISTINU SE RODI!
  MIR BOŽJI!
  Bio bi red i lijep običaj da Skala uturi i neku sliku
  svečane vatre i nalaganja badnjaka na Pjaci Sv.Luke.

 15. Svim vjernicima i štovateljima CPC Mir božiji Hristos se rodi.
  Od srca želim sretan Božic.
  Kotor, kotorani su vrutak poštovanja i suživot a Skala radio garancije cuvanja obicaja i tradicije.
  Ljubav i samo ljubav utkana je u svaku ulicu, pijacetu i pijacu.
  Eduard.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]