Svi koji dolaze iz UK moraju imati negativan PCR test, ostale mjere bez promjena

0
Borko Bajić

Crnogorskim državljanima i strancima iz Ujedinjenog Kraljevstva dozvoljava se ulazak u Crnu Goru jedino uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

To je jedina mjera u borbi protiv koronavirusa koja je nova u odnosu na prethodno donesene, saopštio je na današnjoj pres konferenciji državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić.

Ostale mjere ostaju na snazi do 10. februara.

“Moramo biti oprezni. I dalje imamo veliki broj oboljelih i pritsak je na zdravstveni sistem”, rekao je Bajić.

Igor Galić

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da epidemiolozi predlažu rigoroznije mjere. Ipak, na tim sastancima, kako je rekao, svako iz svog ugla sagleda situaciju i na kraju donose mjere koje su najbolje za državu i narod.

“Epidmiološka situacija u zemlji je složena i ukazuje na to da nema mjesta opuštanju”, naveo je Galić.

On se obratio svim zaposlenim na crnogorskim skijalištima da budu oprezni, kako na tim lokacijama ne bi došlo do lokalne transmisije.

“Lokalna transmisija pojačana je i proširena u nekim gradovima i to su gradovi gdje se najviše prijavljuju dnevne žurke – Podgorica, Budva, Nikšić, Bar, Cetinje. Zamolio bih građane i inspekcije da povedu malo više računa”, kazao je Galić.

Vakcinacija

“Za razliku od prethodnog presa sada vidimo svijetlo na kraju tunela”, rekao je direktor IJZ, pojašnjavajući da se to odnosi na vakcinaciju.

On je pozvao sve građane da se vakcinišu kada vakcina stigne u Crnu Goru.

Poštovati mjere

Kako je poručio anesteziolog Opšte bolnice Bijelo Polje Kenan Erović činjenica je da je epidemiloška situacija u zemlji još složena i moraju se poštovati mjere.

“Kao neko ko je imao ovu bolest i tešku kliničku sliku, poručujem da poštujete mjere”, poručio je Erović.

Mjera uvedena jer se najveći broj slučajeva novog soja nalazi u Velikoj Britaniji

Galić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da je nova mjera uvedena jer se najveći broj slučajeva novog soja virusa nalazi u Velikoj Birtaniji.

U zemljama u kojima su se slučajevi pojavili su importovani, ali nije došlo do lokalne transmisije.

“Što se tiče vakcinacije, bazirali smo se na zdravstveno stanje i uzrast koji je najviše pod epidemiološkim rizikom, a ne na profesije. Ipak, to ne znači da novinari neće biti u nekoj od prioritetnih grupa”, rekao je Galić.

Još uvijek se ne zna tačan datum kada stižu vakcine

Prema Bajićevim riječima, njihova želja je bila da se krene sa vakcinama koje su dobile sva odobrenja, a to je Fajzerova.

“Ona je prva prošla sve kontrole, prva dobila sve serifitkate i samo iz tog razloga želimo da ona ona bude prva u Crnoj Gori”, rekao je Bajić.

Međutim, on nije mogao da kaže tačan datum kada će vakcine stići u Crnu Goru.

Situacija u Beranama bolja, mjere se i dalje ne poštuju

Infektolog Opšte bolnice u Beranama Milovan Živković rekao je da situacija u tom gradu posljednjih dana daje optimizam i da je broj novooboljelih i pozitivnih ne prelazi 20.

“Epidemija se polako stišava. U Opštoj bolnici je na liječenju 27 bolesnika. Takođe smrtnost je znatno manja”, rekao je Živković.

On je prokomnetarisao da se mjere Nacionalnog kooridancionog tijela nijesu poštovale, jer su neke od njih bile nelogične. Ipak, ocjenio je da se ni mjere koje su trenutno na snazi ne poštuju.

Igraonice rizik

Galić je poručio da imaju stalne zahtjeve od vlasnika igraonica da počnu sa radom.

“Razlika je što su u vrtićima ista djeca u svakodnevnom kontaktu, ali u igraonicama mogu doći u kontakt djeca iz drugih djelova grada. Mala djeca su načešći asimptimatski prenosnici, zato su igraonice rizik”, pojasnio je Galić.

Svirke takođe veliki rizik

Što se tiče muzičara, koji su zbog novih mjera ostali bez posla, Bajić je rekao da razumije taj ugroženi sektor.

Međutim, poručio je da je upravo u ugostiteljskim objektima i na svirkama najviše zabilježeno kršenje mjera i da za sada neće doći do popuštanja mjera u tom pravcu.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].