Svi na dječiju pozorišnu feštu u Kotoru gradu

0
Kotorski festival pozorišta za djecu 2015.

Kotorska teatarska bajka od 1. jula se čita na pjacama i pjacetama, zatvorenim i otvorenim scenama, galerijama, atrijumima, skalama i portunima drevnog grada.

Kreće dječiji ringišpil u glavi i na XXIII Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, u proširenom izdanju od 1. do 12. jula, biće izveden 71 premijerni program iz 18 zemalja, uz učešće 200 profesionalnih umjetnika i preko 1000 djece i mladih, na 20 kotorskih lokacija.

Festival se i ove godine, kao i Međunarodni festival KotorArt u cjelini, odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a, a podržavaju ga i brojni sponzori, prijatelji i partneri iz javnog i privatnog sektora.

Festival je ove godine obnovio i tradicionalno pokroviteljstvo Predsjednika Republike Crne Gore, koji će svečano otvoriti festival 1. jula na ljetnjoj pozornici.

Polaznici škole glume Kulturnog centra “Nikola Đurković” iz Kotora su na konferenciji za novinare naročito istakli goruću potrebu za osnivanjem stalnog pozorišta za djecu i mlade u Kotoru.

“Prva pozorišna predstava za djecu u Kotoru je izvedena 1827. godine. Potrebno je do kraja razumijeti da je pozorište za djecu stvar prioriteta i apsolutne odličnosti, a ne prosječnosti i nužde. Veoma puno toga je posljednjih godina u Kotoru urađeno kada je pozorišno stvaralaštvo u pitanju. Napravljene su neke dobre i uspješne predstave za djecu i mlade. Isprofilisiali su se i iskalili ljudi koji bi trebali da budu nosioci tog pozorišta. Oživjeli su neki prostori, a kojih u Kotoru ima stvarno puno. Prepoznate su i podržane ove aktivnosti od Opštine Kotor i Ministrastva kulture. Pozorište u Kotoru bi trebalo da bude prestižan regionalni centar posvećen pozorišnom stvaralaštvu za najmlađe, kao i nacionalni epicentar cjelokupnog umjetničkog stvaralaštva za djecu”, rekao je Martin Krivokapić, u ulozi direktora festivala.

U sklopu glavnog pozorišnog programa biće prikazano 12 pozorišnih predstava namijenjenih djeci i mladima od najmlađeg do tinejdžerskog uzrasta.

Na festivalu će, uz pet crnogorskih predstava za djecu i mlade – Čarobnjak iz Oza, Mačor u čizmama, Bajka o ribaru i ribici (Gradsko pozorište Podgorica), Ivica i Marica (Kraljevsko pozorište Zetski dom), i Pazi, zebru gazi (Centar za kulturu Tivat), biti prikazane i predstave Kra, kra (Ostvold / Uvas, Norveška), Zaboravljena zemlja (Lutkarski teatar Merlin, Grčka), Luda šuma (Glej Teatar Ljubljana, Slovenija) i Dječje kazalište Dubrava, Hrvatska), Karmen (Regionalno lutkarsko pozorište Teremok Vologda, Rusija), Priča o konju (Dečje pozorište Subotica, Srbija), Pikablo (Tam Teatromuzika, Italija) i Anima blu (Tam Teatromuzika, Italija).

Oko 60 pratećih programa odvijaće se kroz razgovore autorskih ekipa sa djecom o izvedenim predstavama, filmski, likovni, muzički, književni, plesni,  te izuzetno kvalitetan i obiman edukativni program, posvećen kako djeci i mladima, tako i pozorišnim profesionalcima.

Riječ je o Radionici angažovanog filma, Radionici dekupaža za djecu, Radionici izrade neobičnih muzičkih instrumenata, dvije lutkarske radionice, Psihološkoj radionice nenasilne komunikacije, dvije arheološke radionice, te radionici (Ne)verbalnog pozorišta, koja je namijenjena profesionalnim glumcima i studentima glume.

Poseban segment sačinjavaju omladinske predstave: Javni čas dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice, Plava soba dramskog studija Zahumlje iz Nikšića, Pozdravi nekog i Kamenje Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, Predizborna kampanja dramske sekcije Gimnazijalci iz Rožaja, među kojima valja naročito istaknuti intrigantnu predstavu Beton mahala dramske trupe Joj, evo ih ovi iz Novog Pazara, koja je radi otvorenog pretresanja aktuelnih tema koje tište mlade doživjela zabranu izvođenja u tom gradu.

Teorijska razmatranja i zagovaranje prava djece i mladih na pozorište i kulturu odvijaće se kroz okrugle stolove Socijalno angažovani teatar za djecu i Uloga pozorišta za djecu i mlade u kulturnom životu države i procesu odgoja mladih generacija.

Festival će i ove godine obilježiti umjetničke instalacije, koje će biti postavljene u različitim javnim gradskim prostorima, i tako doprinjeti kreiranju kreativne atmosfere, te kulturnoj animaciji i regeneraciji, kao i ekološki program Velika trampa.

Kotorski festival pozorišta za djecu se od osnivanja 1993. godine, iznova potvrđivao kao najznačajnija manifestacija ovog tipa u regionu i kao uzoran model kada su u pitanju prestižne manifestacije iz oblasti kulture u Crnoj Gori.

Iako je misija festivala od osnivanja od početka uključivala predstavljanje i promociju autora, produkcija i trendova u izvedbenim umjetnostima za djecu i mlade, ona se postepeno bitno usmjeravala i ka stvaranju savremenih vrijednosti kao što su: inkluzija djece i mladih sa smetnjama u razvoju i drugih socijalno ranjivih grupa, društveno osvješćivanje dječijih prava, voluntarizam, interkulturalnost, i dr.

Ove postepene promjene rezultat su napora da se detektuje šta nedostaje na pozorišnoj festivalskoj mapi Kotora i Crne Gore, i da se odgovori na te potrebe.

Osnovne aktivnosti usmjerene su ka tome da podrže različite i raznovrsne pristupe stvaralaštvu za djecu, ohrabre implementaciju interekulturnog dijaloga u ovoj oblasti i mobilnost radova i profesionalaca, te njeguju vrijednosti mira, tolerancije, edukacije i dječijih i ljudskih prava.

Shodno tome, za crnogorsko pozorište za djecu i mlade, ali i teatarski život u Crnoj Gori u cjelini, ovaj festival je od ogromnog značaja, jer osim što podstiče komunikaciju, kultiviše međunarodne relacije i omogućava internacionalno poređenje, takođe djeluje i kao iznimno važna “kritička skupština“ koja propagira pravo djece na kulturu i umjetnost.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].