Svijet iz stanja rizika prešao u stanje nereda

0
ilustracija Pixabay

U novom izvještaju Odbora za praćenje globalne pripremljenosti za epidemije navodi se da je svijet iz stanja rizika prešao u stanje nereda.

Razlog leži u tome što politički lideri nijesu reagovali na upozorenja da treba obaviti pripreme za pandemiju nekakve zaraze, koja je potom i nastupila u vidu pandemije COVID-19.

U izvještaju Odbora, koji su formirale Svjetska banka i Svjetska zdravstvena organizacija navodi se i da finansijske i političke investicije u pripremljenosti bile nedovoljne, i cijenu plaćamo svi.

Uprkos tome što je tokom protekle decenije upućeno nekoliko poziva na akciju, nijedan od njih nije proizveo potrebne promjene, ističe u dokumentu odbor, kojim predsjedava nekadašnji generalni direktor SZO Gro Harlem Bruntland.

U izvještaju za 2019. godinu, izdatom nekoliko mjeseci prije izbijanja pandemije COVID-19 u Kini, odbor je ukazao na stvarnu opasnost od “pandemije koja se brzo širi, prouzrokovane smrtonosnim respiratornim patogenom”, i upozorio da bi tako nešto moglo da dovede do gubitka miliona ljudskih života i ekonomskog haosa u svijetu, podsjeća Rojters.

“Ukoliko ne budu naučene lekcije koje pruža COVID-19 i preduzeti odgovarajući koraci uz neophodne resurse i posvećenost, to će značiti da će sljedeća pandemija, koja će sigurno doći, načiniti još veću štetu”, upozorava se u novom izvještaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]