Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

0
Crveni krst Kotor

Ilko Marović

Ilko Marović

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se 14 juna, sa ciljem da se podigne pažnja javnosti o potrebama koje život znače, kao i da zahvali svim dobrovoljnim davaocima krvi koji nesebično učestvuju u akcijama.

Svjetski dan davalaca krvi se obilježava dvanaestu godinu za redom i fokusira se ne samo na spašavanje života već i na to da se davanjem krvi obezbijeđuje dug i produktivan život.

Obilježava se 14. juna, na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landšajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čovjeka, za što je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Krv i krvni derivati predstavljaju lijek za pacijente i neophodni su da bi neko bio izliječen i da bi nečiji život bio spašen.

Dobrovoljno davanje krvi je najpoznatiji i najčešći vid javnog označavanja humanosti, jer time što se da krv, pomaže se nekome kome je jako potrebna.

Suština svih davanja krvi je da se skupi dovoljna količina sigurne krvi i da postignemo da pacijente čeka krv, a ne da oni čekaju krv.

Sve zdrave osobe muškog i ženskog pola stare od 18 do 65 godina mogu dati krv, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume poslije labaratoriskog i ljekarskog pregleda.

Definicija dobrovoljnog davanja krvi iz Preporuka Savjeta Evrope glasi: Davanje krvi se smatra dobrovoljnim i neplaćenim, kada osoba daje krv, plazmu ili ćelijske komponente svojom voljom i kad za to ne prima nadoknadu, bilo novčanu ili neku drugu koja se može smatrati zamjenom za novac.

Simbolični poklončići, osviježenje ili nadoknada putnih troškova u skladu su sa dobrovoljnim i neplačenim davalaštvom.

Promociju dobrovoljnog neplačenog davalaštva krvi i organizovanje akcija prikupljanja krvi u Crnoj Gori obavlja Crveni krst Crne Gore i služba za transfuziju Crne Gore.

Ove godine sugestija Svijetske zdravstvene organizacije jeste da sva nacionalna društva i svi subjekti ukljućeni u ovu djelatnost promovišu neplaćeno, dobrovoljno davalaštvo krvi, pod okriljem slogana: “Hvala što si spasio moj život“.

Cilj ovogodišnje kampanje je da se obrati pažnja na dobrovoljne davaoce krvi koji su do sada redovno davali krv i ujedno im se zahvali na tome, kao i da se regrutuju novi, dobrovoljni davaoci.

Kroz priču ljudi čiji su životi spašeni dobrovoljnim davalaštvom krvi motivišu se i redovni davaoci da nastave sa darivanjem krvi, ali se motivišu i novi davaoci, naročito mladi koji su fizički sposobni za taj čin. Podslogan ovogodišnje akcije je: “Daj slobodno, daj često. Davanje krvi je važno“.

Nacionalna strategija obezbijeđivanja adekvatnih količina bezbijedne krvi i produkata od krvi u Crnoj Gori definisala je potrebe za davanjem krvi koje bi zadovoljile trenutni nivo razvijenosti zdravstvenog sistema Crne Gore, kao 40 davanja na 1000 stanovnika, odnosno 4% davanja u toku godine.

Krv se daje iz vene u pregibu lakta  gdje je ubod najmanje bolan.

Komplikacije u vezi sa davanjem krvi ne postoje.

Nivo rada transfuziološkjih ustanova je takav da visoko stručan i obučen kadar obezbjeđuje maksimalnu sigurnost davaocu.

Cijelokupan materijal za uzimanje krvi je sterilan, apirogen i za jednokratnu upotrebu.

Danas su naši vrijedni volonteri su pred Vratima Grada dijelili flajere, upoznavali ljude sa prednostima davanja krvi i sprovodili anketu koliko zaista znamo o dobrovoljnom davanju krvi.

Povodom Dana dobrovoljnog davalaštva krvi, klub Dobrovoljnih davaoca krvi OO Crveni krst Kotor će u svojim prostorijama, u Škaljarima organizovati veliku akciju davanja krv 23. juna 2015. godine (utorak), u 8 sati, pa ovo moje obraćanje možete smatrati kao poziv na akciju, kazao nam je Ilko Marović, sekretar OO Crvenog krsta Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]