Svjetska banka spremna da pomogne u hitnoj nabavci vakcina

0

Šef Kancelarije Svjetske banke SB za Crnu Goru Emanuel Salinas saopštio je da je SB spremna da pomogne Crnoj Gori u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina.

Pomoć bi, kako je objasnio u razgovoru sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić-Bojović, neki od međunarodnih programa za pomoć i saradnju u tim okvirima.

“Salinas je čestitao Borovinić-Bojović stupanje na funkciju i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i stavio na raspolaganje asistenciju i posredovanje SB u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina”, potvrdili su u Ministarstvu.

Ministarka zdravlja je ocijenila da je odgovor na aktuelnu zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom korona virusa apsolutni je prioritet.

“Istovremeno bi se trebalo fokusirati i na strateški pristup upravljanja kriznim situacijama.Aktuelna sitaucija velika je opomena i putokaz za dalje kreiranje održivih akcionih planova i politika u slučajevima koji zahtijevaju sistemsku i organizacionu hitnost u postupanju”, kazala je ministarka i naglasila zadovoljstvo zbog saradnje SB sa Crnom Gorom.

Prema njenim očekivanjima, ta saradnja će se u budućnosti  intenzivirati, pogotovo u domenu resora zdravstva, koji je sada zbog poznate epidemiološke situacije, na globalnom nivou suočen sa velikim izazovima. U razgovoru sa Salinasom istakla je važnost digitalizacije zdravstva i predstavila tim za digitalno zdravlje u Ministarstvu na čelu sa Aleksandrom Sekulićem, koji će, kako je saopšteno iz Ministarstva, imati za cilj uvezivanje svih nivoa zdravstvenog sistema i centralizovanje podataka za upravljanje.

“Od krucijalne su važnosti unos podataka, njihov kvalitet, a potom unificiranje i grupisanje, jer će se politike u zdravstvenom sistemu donositi isključivo na osnovu korišćenja kvalitetno i po dubini prikupljenih podataka” naglasila je Borovinić-Bojović.

Salinas je podržao ovu ideju i izrazio spremnost da se uključi u najavljen projekat programske realizacije Digitalnog zdravlja. Sagovornici su razgovrali i o statusu projekta Energetske efikasnosti, kojim su obuhvaćeni objekti primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].