Svjetska zdravstvena organizacija upozorila: U oktobru i novembru biće viša stopa smrtnosti od koronavirusa

0

 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje rast broja umrlih od COVID-a u Evropi tokom oktobra i novembra koji će, prema njenim predviđanjima, biti “teži” što se epidemije tiče, rekao je danas, 14. septembra, za AFP direktor evropskog ogranka organizacije, prenosi AFP.

“Stvari će postati teže. U oktobru i novembru ćemo vidjeti višu stopu smrtnosti”, rekao je Hans Kluge, govoreći u trenutku kada broj registrovanih slučajeva zaraze skače u Evropi mada je dnevni broj umrlih za sada uglavnom stabilan.

Porast broja umrlih na dnevnoj osnovi se očekuje zbog povećanja broja slučajeva zaraze sa ponovnim širenjem epidemije u Evropi, naveo je SZO.

“Sad smo u trenutku kada zemlje ne žele da čuju takvu vrstu loših vijesti, razumijem to”, rekao je šef evropskog ogranka SZO-a koji je ukazao da želi poslati “pozitivnu poruku” da će se pandemija “zaustaviti u jednom trenutku”.

Evropski ogranak SZO-a danas i sutra (14. i 15. septembar) održava sastanak sa oko 50 zemalja članica da razmijene mišljenja o odgovoru na pandemiju i da usaglase petogodišnju strategiju.

Visoki zvaničnik organizacije, čije sjedište je u Kopenhagenu, upozorio je one koji misle da će kraj epidemije da se podudari sa izradom vakcine, koja se još razvija.

“Stalno čujem vakcina će označiti kraj epidemije. Naravno da neće”, rekao je Kluge.

“Ne znamo čak ni hoće li će vakcina biti efikasna u svim dijelovima populacije. Neki znaci koje dobijamo su da će biti efikasna za neke ali ne za druge. I ako odjednom treba da naručujemo različite vakcine, kakav logistički košmar”, upozorio je Kluge.

On je rekao da će kraj pandemije biti u trenutku kada kao zajednica naučimo da živimo sa tom pandemijom.

“I to zavisi od nas. To je vrlo pozitivna poruka”, rekao je on.

Agencija je saopštila da je smrtnost porasla za više od 5.500, što dovodi do ukupnog broja od 917.417. Najveći porast infekcija zabilježen je u Indiji, SAD-u i Brazilu.

Širom svijeta zabilježeno je više od 28 miliona potvrđenih slučajeva COVID-a, od čega polovina u Americi. Prethodni jednodnevni rekord novih slučajeva bio je 6. septembra kada je SZO izvijestio o 306.857 novih infekcija.

Prema podacima SZO-a, Indija je u nedjelju prijavila 94.372 nova slučaja, slijedi SAD s 45.523 i Brazil sa 43.718.

Više od 1.000 novih smrtnih slučajeva zabilježeno je u SAD-u i Indiji, dok je Brazil naveo da je 874 osoba umrlo od bolesti povezane s COVID-om 19 u protekla 24 sata.

Indija ima drugi najveći broj potvrđenih slučajeva na svijetu, iza SAD-a. Prošle sedmice izvijestila je o gotovo dva miliona slučajeva virusa u augustu, što je najveći mjesečni zbir na svijetu od početka pandemije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]