Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

0

Širom svijeta danas se obilježava 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

U Crnoj Gori i dalje postoji stigma i diskriminacija prema osobama koje žive sa HIV-om, što je jedan od uzroka povećanja broja preminulih od te bolesti, ocijenila je izvršna direktorica nevladine organizacije (NVO) Juventas, Ivana Vujović.

Ona je povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, podsjetila da Crna Gora posjeduje Savjetovalište za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV i da taj servis iz godine u godinu ima sve veću posjećenost.

“Međutim, mnoge populacije i dalje ostaju nesvjesne postojanja samog Savjetovališta i ono nije dovoljno promovisano među opštom populacijom, što treba da bude cilj svih nas u narednom periodu”, rekla je Vujović u intervjuu za PR Centar.

Kad su u pitanju HIV i AIDS, kako je navela, važno je znati da je u pitanju bolest sa kojom se živi, da postoji razvijena terapija koja omogućava osobi da živi kvalitetan život i da je važno što prije ustanoviti da je HIV prisutan u organizmu.

Vujović je istakla da tretman HIV-a može biti uspješan, ukoliko se virus otkrije na vrijeme i počne na vrijeme sa uzimanjem terapije.

Iz kotorskom Doma zdravlja podsjećaju da su u toku aktivnosti u Nedjelji testiranja na HIV, a zainteresovani se mogu javiti u Savjetovalište za HIV Doma zdravlja svakog radnog dana od 8 do 14 sati.

Savjetovalište, inače, radi ponedjeljkom, utorkom i srijedom od 16 do 19 sati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]