Svjetski dan borbe protiv side

0

Crna Gora mora intenzivnije raditi na prevenciji HIV-a na svim nivoima, sa posebnim osvrtom na mlade, a potrebno je češće organizovati testiranja u zajednici, ocijenjeno je na edukativnoj panel diskusiji o reproduktivnom zdravlju i prevenciji HIV-a.

Panel diskusiju je povodom 1. decembra – Svjetskog dana HIV-a organizovala nevladina organizacija Juventas, u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore i Institutom za javno zdravlje.

Saradnik na javno zdravstvenim projektima Juventasa, Jovan Dašić, kazao je da je Globalni fond za HIV, tuberkolozu i malariju proglasio Crnu Goru za zemlju sa visokim teretom u odnosu na HIV.

“Prošle godine se, u odnosu na 2016., bilježi pad rasta registrovanih osoba koje žive sa HIV-om. Prema izvještaju IJZ za prošlu godinu, imamo 11 novooregistrovanih slučajeva HIV-a i AIDS-a u uzrastnoj populaciji mladih, odnosno osoba od 20 do 29 godina, dok je nažalost jedna mlada osoba umrla“, saopštio je Dašić.

*

Crveni krst Crne Gore (CKCG) obilježava u subotu 1. decembra, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ), CAZAS-om i MoMSIC-om, Svjetski dan borbe protiv side.

Kako je saopšteno iz te humanitarne organizacije, u tržnom centru City Mall postavljen je info pult, a volonteri dijele flajere i kutijice sa kondomima i sa građanima organizatori razgovaraju na temu prevencije side.

“Svjetski dan borbe protiv side obilježavaju i opštinske organizacije Crvenog krsta, koje organizuju predavanja i radionice na ovu temu za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i podjelu promotivnog materijala”, kaže se u saopštenju.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana je “Znaj svoj status”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]