Svjetski dan borbe protiv side

0

Svjetski dan borbe protiv side obilježava se danas a u Crnoj Gori je ove godine registrovano 12 slučajeva HIV/AIDS-a.

Šef Odsjeka za polno prenosive infekcije, Alma Čičić, kazala je da od kada se vodi evidencija o zaraženim HIV-om, u Crnoj Gori je registrovano 148 inficiranih.

“Njih 74 je u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a a 66 je otkriveno u stanju asitomatske HIV infekcije. U navedenom periodu je 36 osoba umrlo od AIDS-a”, kazala je Čičić.

Ona je ukazala da muškarci čine 84 odsto od ukupnog broja zaraženih.

“Prema procjenama dobijenim korišćenjem metodologije koju preporučuje Svjetska zdarvstvena organizacija, u populaciji između 15 i 49 godina ima oko 460 osoba koje žive sa HIV/AIDS-om, od kojih su 94 žene. Prema ovim procjenama broj osoba koje žive sa tom bolešću je oko pet puta veći od registrovanog”, rekla je Čičić.

Prema podacima koje je saopštila, najviše HIV/AIDS slučajeva živi na primorju, njih 43 odsto, dok je u Podgorici 37 odsto.

Ona je rekla da je najveći broj infekcija -75 odsto, otkriven u uzrastu između 20 i 39 godina, starijih od 39 godina bilo je 22 odsto, a mlađih od 20- tri procenata.

Čičić je pojasnila da je najveći broj infekcija, 90 odsto, otkriven u dobi koja pripada radnom i reproduktivnom uzrastu od 15 do 49 godina.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].