Svjetski Dan voda obilježen na Žabljaku

0
konferencija Žabljak

Svjetski Dan voda, 22. mart, ove godine se obilježava na Žabljaku organizovanjem 1. Međunarodne konferencije na temu “Vizija održivog upravljanja vodovodnim resursima u XXI vijeku“, koju pored JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ organizuju i internacionale asocijacije Međunarodno udruženje vodovoda u slivu rijeke Dunav i Evropska benčmarking saradnja, a uz podršku Svjetske banke, Ministarstva održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore, i opština Žabljak, Nikšić i Tivat.

Na konferenciji se vodi rasprava na nekoliko globalnih tema: pristupni pregovori i Poglavlje 27, regulacija vodovodnih preduzeća u Crnoj Gori i regionu, njihova transformacija i agregacija, benčmarking i finansijska efikasnost, te regulacija smanjenja gubitaka vode. Konferenciji prisustvuje više od 80 predstavnika vodovodnih preduzeća, regulatora, nadležnih institucija i prestižnih međunarodnih organizacija iz 12 država Evropske unije i regiona.

Konferenciju je u ime Vlade Crne Gore zvanično otvorio Saša Radulović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma koji je istakao: “Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda na globalnom nivou je upravo ‘Priroda za vodu’, čime se želi ukazati na neophodnost traženja prirodnih i održivih rješenja kojim će se odgovoriti na rastuće globalne izazove u ovoj oblasti”.

Saša Radulović

“Vlada Crne Gore usvojila je pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, i sada je u fazi usaglašavanja zajedničke pozicije u Evropskoj komisiji.  Tim povodom, posebno želim da pozdravim našeg prijatelja i konsultanta u procesu pregovora, g. Helmuta Bloha, koji će pomoći Crnoj Gori da uspješno sprovede pregovarački proces, a vjerujem potom i zatvori sva pitanja koja postavlja Poglavlje 27”, naveo je Radulović.

Skupu se takođe obratio i izvršni direktor Evropskog udruženja vodovoda gospodin Milo Fiasconaro koji je, između ostalog, ozvaničio da će ova krovna asocijacija u Evropskoj uniji na prvom sljedećem sastanku Upravnog odbora primiti, kao punopravnog člana, JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ zbog izvanrednih rezultata i značaja koje preduzeća ima po politiku vodosnabdijevanja u Crnoj Gori.

“Ovo najveće udruženje javnih vodovoda u Evropi, koju je 2008. godine osnovalo šest kompanija iz tri evropske zemlje. APE danas ima više od 60 članova iz 12 zemalja, među kojima su vodovodni sistemi najvećih evropskih gradova poput Pariza, Milana…“

Prisutnima su se obratili Svjetske banke gospođa Patricia Lopez, Udruženja vodovodnih preduzeća u slivu rijeke Dunav gospodin Philip Weller, Helmut Bloech, ekspert za vode pri Evropskoj komisiji. Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević istakao da je, zahvaljujući Vladi Crne Gore i Regionalnom vodovodu tokom 2017. godine, riješen veliki problem u vodosnabdijevanju, zbog čega je taj grad zabilježio rekordnu turističku sezonu. On je dodao:

“Vlada Crne Gore je posljednjih desetak godina riješila skoro sve infrastrukturne pretpostavke za ubrzani razvoj Žabljaka i sada je biznis zajednica na potezu da prepozna šansu i što prije pokrene izgradnju velikih hotela na Žabljaku.“

Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić je zahvalio međunarodnim partnerima koji su odličili da se skup organizuje u Crnoj Gori i istakao da je Žabljak opština koja potvrđuje da Crna Gora zna kojim putem treba ići.

“Prije 27 godina, upravo na Žabljaku, usvojena Deklaracija o proglašenju Crne Gore kao prve ekološke države na svijetu. Budući da zaštita životne sredine nema alternativu, čuvajući prirodu mi čuvamo i vodne resurse koji sve više postaju strateški resurs Crne Gore kojim moramo na održiv način upravljati.“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].