SZO: Novi soj koronavirusa nije izmakao kontroli i nema dokaza da taj soj povećava težinu bolesti

0

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da nema dokaza da mutirani soj Covid-19 povećava težinu bolesti, iako je zarazniji.

Stručnjaci navode i da očekuju više detalja o potencijalnom uticaju nove varijante infekcije koju može da izazove kod populacije, prenosi Rojters.

Tehnički direktor SZO za Covid-19, Marija van Kerkove rekla je da naučnici analiziraju odgovor antijela na novi soj infekcije.

Na jugu Engleske je otkrivena nova varijanta Covida-19 koja je zabrinula javnost i to baš u trenucima kada je trebalo da se otpočne sa vakcinacijom, kada je riješenje pandemije bilo na pomolu.

Nova varijanta koronavirusa otkrivena u Velikoj Britaniji, koja se brže širi, “nije izmakla kontroli”, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija, pozivajući da se primjenjuju do sada provjerene mjere.

“Imali smo faktor RO (stopa reprodukcije virusa) mnogo viši od 1,5 u raznim trenucima u ovoj pandemiji i mi smo je savladali. Prema tome ova situacija u tom smislu nije izmakla kontroli”, rekao je šef za hitne zdravstvene situacije pri SZO Majk Rajan na konferenciji za novinare.

To je reakcija na jučerašnju izjavu britanskog ministra zdravlja Meta Henkoka koji je ocijenio da je “novi soj koronavirusa van kontrole”.

Rajan je ocijenio da, iako je virus “postao malo efikasniji po pitanju širenja”, on može biti zaustavljen.

“Mjere koje trenutno postoje su dobre. Treba da nastavimo da radimo ono što smo radili do sada”, rekao je Rajan.

“Moguće da će biti potrebno da radimo to intenzivnije i duže vrijeme da se osiguramo da možemo da savladamo ovaj virus”, dodao je Rajan.

Brojne zemlje svijeta zatvorile su od juče granice sa Velikom Britanijom ili sa Južnom Afrikom, gdje se druga varijanta virusa takođe pojavila, da izbjegnu dalje širenje virusa.

Švajcarska je danas uvela desetodnevni karantin osobama koje su se vratile u zemlju od 14. decembra iz Velike Britanije ili iz Južne Afrike.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].