Tajne stvaranja knjige se otkrivaju u kotorskoj biblioteci i čitaonici

3
Jelena Vukasović

Jelena Vukasović

Jelena Vukasović

“Knjiga bez tajni − pravimo knjigu”, naziv je kolaža od 8 edukativno-kreativnih radionica koje organizuje Gradska biblioteka i čitaonica kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Radionice su namijenjene učenicima od II do V razreda osnovne škole, a prva će biti održana u petak 5. februara u čitaonici Gradske biblioteke, kazala je za Skala radio kreatorka radionica i njihova voditeljka, bibliotekarka Jelena Vukasović.

“Predmet naše pažnje biće knjiga iz ugla bibliotekara, istorija, struktura stvaranja knjige kroz praktičan rad i uz kratka predavanja.
Između ostalog, polaznike radionice ćemo obučiti kako da koriste rječnike, atlase, enciklopedije, jer se čini da smo se po malo otuđili od tih osnovnih izvora saznanja”, smatra Vukasovićeva.

“Na žalost, mladi se otuđuju i od knjige koju zamjenjuju savremeni elektronski mediji, pa se upravo tamo đe joj je mjesto, a to su biblioteke i čitaonice vraća njen značaj. To je i bio cilj ovih radionica koje će se održavati  svakog  petka u 17 sati, tokom februara i marta. Težnja je da se djeci približi knjiga u pravom smislu te riječi, jer knjigu ne čini samo autor i njegovo djelo. Tu je čitav kompleks zanimanja koja su potrebna i obučeni ljudi, lekotor, prevodilac, urednik,ilustrator, autor predgovora i pogovora. Cilj radionica je da sva ta zanimanja predstavimo i približimo djeci, ali i da ljudi koji se knjigom bave sa te strane,kažu koliko je njima knjiga važna i koliko je uticala na izbor njihovih zanimanja”, objašnjava Vukasovićeva.

Krajnji cilj ja da djeca sama naprave knjigu i to će biti rukopisna knjiga za koju će oni osmisliti  naslovnu stranu, sadržaj, indekse pretraživanja.

Na Dan dječije knjige 2. aprila je planirana prezentacija knjige koja je stvarana i zaživjela u čitaonici Gradske biblioteke kotorskog Kulturnog centra.

3 KOMENTARI

 1. Lijepa zamisao, koja je, vjerovatno vec osudjena na propast.
  Hajde da vjerujemo da sam ja pesimista i da nisam u pravu.
  Tako bi volio da bude tako….
  Gdje je prava knjiga (jer danas ko ima para moze da stampa knjigu bez cenzure),
  tu je carstvo snova i saznanja i za mlade i za one starije.
  Ne mogu kompjuteri zamijeniti list knjige !

 2. Ovo mi se sviđa i poučno i zdravo jer nam đšeca iskriviše kičmu na kompjuter a knjigu više malo ko čita.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]