Takmičenje „Ljepota kristala 2020“

0

U organizaciji Zavoda za metrologiju u srijedu 29. počinje takmičarski dio nagradnog konkursa „Ljepota kristala 2020“ u kojem učestvuje 138 učeničkih ekipa iz 43 osnovne i srednje škole iz čitave Crna Gore.

Takmičenje „Ljepota kristala“ Zavod za metrologiju organizuje drugu godinu za redom u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa, koja je do sada sprovela više nagradnih konkursa namjenjenih hrvatskim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Takmičenje je namjenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola.

Na konkursu „Ljepota kristala 2020“ prijavilo se preko 400 učenika osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Berana, Bijelog Polja, Plava, Cetinja, Kotora, Bara i Ulcinja.

Cilj takmičenja je da učenici prošire teorijska i praktična znanja iz hemije, upoznaju se sa osnovnim tehnikama laboratorijskog rada i naučnom metodologijom istraživanja.

Takmičenje se organizuje u dvije osnovne kategorije: rast kristala neorganske i organske soli, kao i u posebnoj kategoriji za srednje škole – sinteza i kristalizacija dvojne soli.

U skladu sa izborom kategorije, Zavod za metrologiju je svim učesnicima poslao hemijske supstance potrebne za dobijanje kristala, kao i uputstva za pravljenje kristala.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola koji su se prijavili za istu kategoriju dobili su supstance identičnog hemijskog sastava, mase i čistoće.

Zadatak tročlanih takmičarskih ekipa je da u roku od devet sedmica, koliko traje takmičenje, dobiju što veći i pravilniji monokristal.

Dobijene kristale, tokom aprila 2020, ocijeniti će stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa, kada će i biti proglašeni pobjednici konkursa.

Svim članovima pobjedničkih timova 20. maja 2020. biće uručene vrijedne nagrade: bicikla, akcione kamere, tablet računari, polaroid foto aparati, pametni satovi i bežične slušalice.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]