Taksa namijenjena očuvanju kulturnih dobara

1
Biljana Peranović

Biljana Peranović

Biljana Peranović

Kotor sa preko 50% ukupnog spomeničkog fonda Crne Gore je grad koji se mora vidjeti i doživjeti, sve češće su poruke vodećih turističkih poslenika i medija svijeta.

Najnovija je, kako saopštavaju iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, stigla od vodećeg svjetskog turističkog vodiča Lonely Planet koji predlaže da na listi deset najboljih gradova koje 2016. godine treba posjetiti je Kotor.

U cilju zaštite i očuvanja kulturnih dobara, a na osnovu Zakona  o zaštiti istorijskog jezgra Kotora, Opština je donijela odluku o naplati takse, tačnije za ekonomsko iskorištavanje kulturnih dobara.

Ova naknada je strogo namjenskog karaktera upravo za očuvanje kulturno istorijskih dobara, potvrdila je za Skala radio Biljana Peranović, sekretarka opštinskog Sekretarijata za budžet i finansije.

Ko sve treba da plaća ovu taksu, po kojim kriterijumima, pitali smo Peranovićevu koja je odgovorila da su obveznici za ovu naknadu sva fizička i pravna lica, korisnici poslovnih prostora, privrednih objekata, javnih i slobodnih površina morskog dobra i slično, koji obavljaju bilo koji vid privredne ili komercijalne djelatnosti koji ostvaruju prihod.

Odlukom je predviđeno da turistički autobusi koji se zaustavljaju na području pod zaštitom UNESCO-a plaćaju naknadu u visini od 15 do 5 eura, zavisno od njihove veličine.

Naknada je uvedena i za uplovljavanje kruzera, a osnovica se računa na osnovu neto tone.

S obzirom da je  primjena odluke o pomenutim taksama na snazi od 1. januara ove godine, a da su agencije i Luka Kotor tražili da se odloži  primjena naknade, jer su već sklopljeni ugovori sa kruzer kompanijama nađeno je prelazno rješenje, objašnjava Peranovićeva.

Dogovoreno je da za ovu godinu, iznos od 103 hiljade eura, koji je precizno izračunat na osnovu najave dolaska kruzera, Opštini uplati Luka Kotor na ime naknade za očuvanje kulturno-istorijskog područja Kotora.

Za sve ostale koji obavljaju privredene djelatnosti u zaštićenom jezgru grada uvedena je taksa čiji godišnji iznos zavisi od vrste djelatnosti i od veličine prostora na kome  obavljaju djelatnosti, koja se kreće od 30 do makimalnih 600 eura.

Na osnovu tih prihoda je za 2015. godinu planirano da se naplati 10 hiljada eura koje će biti isključivo uložene u očuvanju kulturnih dobara, kategorična je Peranovićeva.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].