Tamara Lompar: Podsticaj preduzetništvu za brži razvoj i veće zapošljavanje

0
Tamara Lompar

Parkiranje turističkih autobusa i iskrcaj i ukrcaj putnika neće se, kako je bilo predviđeno, obavljati na prostoru nekadašnjeg hotela „Fjord“, kazala je za Skala radio Tamara Lompar, sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj.

Nakon razgovora sa investitorima, zajednički je zaključeno da bi bilo potrebno obezbijediti značajna sredstva za tamponiranje i sređivanje parkinga na pomenutoj lokacije, što ne bi bilo isplativo, kazala je ona. Zbog toga se razmašlja o mogućem parkiranju turističkih autobusa, kao i iskrcaju i ukrcaju putnika na prostoru bivše Autoboke, pojasnila je Lompar, vjerujući da bi se na toj lokaciji mogao obezbijediti i parking prostor za automobile dvije ili tri godine. Nakon usvajanja PUP-a, definisaće se parking prostor i izgraditi višespratna garaža.

Kada je u pitanju funkcionisanje saobraćaja na donjem putu u Dobroti, od bivšeg autokampa pa do Instituta za biologiju mora, Lompar je zadovoljna poštovanjem saobraćajne signalizacije i jednosmjernog saobraćaja koji je na ovoj dionici ustanovljen skupštinskom odlukom krajem prošle godine. Gotovo da nema ni parkiranih automobila na donjem putu, a to je bila redovno pojava, naglasila je Lompar, konstatujući da je crvena traka za bicikliste slobodna za ovaj vid saobraćaja i da nije ugrožena od strane automobila. Za one koji krše zakon, voze u suprotnom pravcu i parkiraju na samom putu, zadužena je kotorska policija i Komunalna policija sa kojom, kao i sa Komunalnom inspekcijom Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj ima odličnu saradnju, ocijenila je ona.

Što se tiče saobraćajnica koje spajaju magistralni put sa donjim, priobalnim u Dobroti, ona je objasnila da se razmišlja da se priključni put pored Mjesne zajednice, u blizini crkve Sv. Mateje, proširi i učini dvosmjernim. U ovoj godini će se, na još tri lokacije, na potezu od bivšeg Autokampa pa do Kavalina spojiti magistrala i donji put koji će, nakon toga, u svojoj kompletnoj dužini postati jednosmjeran.

Posticaj preduzetništvu

Opština Kotor, preko resornog Sekretarijata poklanja posebnu pažnju posticaju preduzetništva. Kako je za uspješnog preduzetnika posebno važno poznavanje zakonske regulative i administrativnih uslova, Sekretarijat im je na raspolaganju svakodnevno, kazala je Lompar, i saopštila da je urađen Nacrt Odluke o kriterijumima za dodjelu sredstava podrske ženama preduzetnicama koji bi trebao, nakon skupštinske procedure, da bude usvojen u prvom kvartalu ove godine. Razvojem ženskog preduzetništva stvaraju se preduslovi za otvaranje novih radnih mjesta, što omogućava razvoj društva u cjelini. Opština Kotor je obezbijedila 15.000 € za podsticaj ženskog preduzetništva. Sredstva, kazala je Lompar, nijesu velika, ali predstavljaju ohrabrenje za ulazak žena u preduzetničke vode. Na taj način, jasna je ona, usvajanjem pomenute Odluke, pokazuje se spremnost uvođenja nove lokalne razvojne politike, a podrška ženskom preduzetništvu biće oubičajna kategorija u budžetu kotorske opštine.

Registrovana privredna društva, registrovani preduzetnici, broj zaposlenih i prihod u 2018. godini

Sekretarka Lompar je saopštila da u kotorskoj opštini funkcionišu 283 registrovana preduzetnika i 933 privredna društva. Zajedno zapošljavaju 4544 lica koja su u 2018. godini  ostvarila prihod od 267,9 miliona eura. Te cifre govore o uspješnosti i razvojnoj komponenti kotorske opštine i stalne potrebe da se ovim pitanjima poklanja posebna pažnja.

Pomoć poljoprivrednim proizvođačima

Svjesna značaja razvoja poljoprivredne proizvodnje, kotorska lokalna uprava nastoji da pomogne poljoprivrednicima. Pomoć se ogleda u dodjeli nepovratnih sredstava za povećanje proizvodnje, modernizaciju tehničkih kapaciteta, usklađivanju proizvodnje sa tržišnim standardima. U cilju stimulisanja razvoja poljoprivrede, kako bi se povećao broj poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrednih gazdinstava, a samim tim povećala i iskorišćenot resursa za ovu granu privrede, kotorska Opština je opredijelila 80.000 € za 2019. godinu. Ot tih sredstava poljoprivrednicima je podijeljeno 73.111,39 €, ili nešto preko 92%, kazala je sekretarka Lompar.

Maslinarstvu je pripalo 6.011,50 €, za sistem navodnjavanja kap po kap 2.009,29 €, voćarstvu je opredijeljeno 26.863,54 €, povrtarstvo i cvjećarstvo 8.062,50 €, stočarstvo 2.000,00 €, plečarstvu je dodijeljeno 16.026,06 € a za podršku ribarstvu i marikulturi opredijeljeno je 11.638,59 €.

Podržano je i učestvovanje na sajamskim i sličnim manifestacijama sa 500,00 €.

Podsticaj o kome je riječ, kazala je Lompar, ima za cilj da poljoprivredu učini porodičnim preduzetništvom, kada su u pitanju registrovana gazdinstva u nadležnom ministarstvu.
Ona je kazala da će Sekretarijat na čijem je čelu, u cilju upoznavanja zainteresovanih poljoprivrednika o procesu registracije tokom februara organizovati informativni sastanak na kome će biti prisutni i predstavnici Ministarstva poljoprivre i odgovarati zainteresovanima na postavljena pitanja. Oni će objasniti i proces apliciranja za IPARD programe, koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, kazala je sekretarka Lompar.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]