Tamara Živković prvi glas Boke

8
Tamara Živković, pobjednica ovogodišnjeg Festivala

Glas Boke

Na taraci gradske kafane “Dojmi”, posebne emocije Kotorana, sinoć odlomak minulih vremena, kada se ispred “Dojmija” sviralo, balalo i guštalo.

Poslije dugo godina ponovo se čuo “Glas Boke”, Festival zabavne mediteranske pjesme u organizaciji NVO Hrvatska kulturna udruga “Stađuni od kulture”.

Neminovna “Bokeljska noć”, da srce opet sinoć plane, otvorila je festival u izvođenju Nade Baldić i Polya Gjurgjevića.

U do posljednjeg stola ispunjenom đardinu kafane “Dojmi”, mediteranskim notama mladi i nešto stariji izvođači, njih desetak vratili su miris i šug negdanjeg vremena, ali i dokazali da se i danas muzička tradicija Kotora i Boke čuva upravo ovakvim susretima.

Tamara Živković, Dušan Duje Tadić, Kristina Radić, Isidora Nikolić, Irina Bulajić, Biljana Petrović, Jelena Mijanović, Nevenka Brainović, Marko Perić, Danijela Đurović, ostaće zapamćeni jer su smjelo izašli na scenu da glasom i scenskim nastupom vrate popularni  “Glas Boke” uz pratnju izvarnrednog muzičkog sastava Sunset.

Titulu prvog Glasa Boke 2019. godine ponijela je sjajna Tamara Živković koja je otpjevala  “Nocturno” od Olivera Dragojevića i osvojila i nagradu za interpetaciju.

Žiri je radio u sastavu prof. Marina Dulović (predsjednica) i muzičari Zoran Proročić, Duško Martinović, Željko Marković i Vladimir Begović. Počasni član žirija bio je Milan Mikan Kovačević.

Drugu nagradu dobio je Dušan Tadić za pjesmu “Čežnja” Vica Vukova, a treće mjesto osvojila je Irina Bulajić za izvođenje pjesme “Rekao si” od Nine Badrić.

Nevenka Brainović i Matko Perić dobili su zahvalnicu “Bokeški kantanti”, za poseban doprinos festivalu.

Po opštem mišljenju publike za uspjeh ove večeri doprinio je entuzijazam koji je posebno i ovoga pita pokazala kotorska muzičarka Nada Baldić i Dijana Milošević iz NVO Hrvatska kulturna udruga “Stađuni od kulture”.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Marina Dulović koja je bila i predsjednica žirija je istakla da je ovaj festival primjer kako se sa malo sredstava i puno ljubavi može obnoviti manifestacija koja je mnogima, ali i njoj lično kada je davno zapjevala na jednom “Glasu Boke” bio životna odrednica i motiv više da se opredijeli za muziku.

U revijalnom dijelu gosti programa bili su: klapa “Maris”, Dubravka Jovanović, Teatar 303, Zoran Dragović i Poly Gjurgjević.

Program je vodila Dolores Fabijan.

Festival zabavne mediteranske pjesme “Glas Boke” je finansiran iz sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Festivalu je prisustvovala i generalna konzulica Repblike Hrvatske u Crnoj Gori gospođa Jasminka Lončarević.

učesnici Festivala
Konzulica Republike Hrvatske u CG Jasminka Lončarević
žiri

8 KOMENTARI

 1. Bravo za ovakve manifestacije! Kafana Dojmi je kultno mjesto, koje nikako ne treba prepustiti zaboravu. Mnogi Kotorani su preljepim uspomenama vezani za ovu kafanu. Nije više ona kao što je bila, ali moramo se potruditi da traje i da živi njezino ime. Život ide dalje i mi tu ništa ne možemo promjeniti. Ljepo je ponovo čuti preljepe pjesme sa bojom zvuka Mediterana.
  Nama Kotoranima ljepa i prava pjesma ne smeta i najmanje je važno kako se zove onaj ko je pjeva. Manite se prozivanja i tih gluposti, ne mješajte šporku politiku sa ovako ljepim stvarima.
  Bravo za organizatora i trudite se da nam podarite što više ovakvih dešavanja i barem donekle vratite sjaj našoj Kafani Dojmi.

 2. Sve je bilo u duhu Kotora i Kotorana. Ucesnici na festivalu su divni, lijeppi, mladi i puni nade za bolji i ljepsi Kotor i Svijet. Sve pohvale kotoranki prof. Nadi Baldic, kao i voditeljki gdji. Fabijan. Posebno nas je emotivno vratila u vrijeme kada se izvodio Glas Boke, pjesnikinji i prof. knjizevnosti gdjici.Dubravka Š. Jovanovic koja je u duhu starokotorana ukratko evocirala ona lijepa i nezaboravna druzenja u kojima smo se svi osijecali sretno, zivijeli skromno uz uvazavanje i postovanje svih, bez obzira na sve ljudske razlike. Hvala organizatoru i svima koji su doprinjeli da se ovako divno druženje poslije toliko godina obnovi. Srecno i nastavite tako i narednih godina, decenija i vijekova. Uz Vas su svi oni koji znaju koliko je vazno biti drustven, komunikativan i darivati sebe, pa i svoj talenat kroz glas, muziku i radost. prof. dr sci. Danilo A. Durovic

 3. Nikakve veze sa Kotorom i sa Bokom ovo nije imalo. Imalo je veze sa Hrvatskom, sa Splitom ili Rijekom, a sa Kotorom, baš ništa. Nemam ja ništa protiv toga, ali ovo nije glas Boke.

   • Mek, ovo je Crna Gora, ne treba namećat dalmatinštinu , ima nas sa pomiješanijem sentimentima.
    Daj zapjevajte malo, Od Triglava pa do Đevđelije, Kozaračko kolo na trgu od oružja, Oro i šote .
    To nekima nije u agendi , a zašto,
    kad smo sa svijeh banda ?
    Neki su prepiznali mono muziku, pa ne dolaze, da im ko ne reče da su nedobrodošli.
    Danilo , dobro kažeš, ali praksa demantuje!

  • Gorane, da Vam kažem,

   Nije mi jasno sto Vi imate protiv “Mediteranske” muzike?
   Da Vas podsjetim,Sredozemlje ili mediteran označava područje, koje se prostire oko Sredozemnog mora, sâmo Sredozemno more i sva njegova ostrva. Zemlje koje gravitiraju ovom području zovu se mediteranske zemlje. Neke od ovih zemalja leže direktno na Mediteranu, neke izlaze tek djelimično na njegovu obalu, dok neke opet nemaju nikakvog fizičkog dodira sa morem, ali mu istorijsko-kulturološki ipak pripadaju.
   Pretpostavljam da je Vaša opaska i čudjenje izborom muzike sa tzv “Glasa Boke” opravdana.
   Ako se u Boki sluša “mediteranska muzika” onda je logicno da cujemo i note iz Maroka,Alžira,Turske,Sirije….Italije,Albanije,Francuske?
   Nemojte zamjeriti organizatoru,možda nije bio dobar iz geografije pa pod Mediteranom podrazumijeva samo Dalmaciju?Ali i tada je u sukobu sa zemljopisom,jer Boka nije u Dalmaciji,niti je ikada bila…
   A mozda samo organizator zapišava teritoriju?
   A neki Kotorani kao neki Kotorani,oni misle da je to “pravi Kotor”?
   Ja ne vidim sto Vi imate protiv toga?
   Neka pjevaju,RECITIRAJU,diverte se…sve je to dobro.
   Ove godine slavimo 800 godina prve arhiepiskopije koju je osnovao Sv.Sava na Miholjskoj prevlaci i 180 godina Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo iz Kotora….biće dobre pjesme!
   Usput,ako je Crna Gora mediteranska zemlja i Berane su mediteranski grad…jest da su medju poslednjima usli u Crnu Goru ali ipak…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.